Az utazó fotográfus

Kedves Olvasó!

Blog bejegyzéseink célja, hogy egy különleges világba, a mi világunkba kalauzoljunk téged. Ez a világ nagyon izgalmas és sokrétű, ezért megpróbáljuk több oldaláról megközelíteni és rátekinteni. Szeretnénk cikkeinkkel a legapróbb részletekre is kitérni, mankókat adni, segítve ezzel felkészülésedet egy újabb kalandra. Célunk, hogy átadhassuk tudásunkat és arra ösztönözzünk, hogy Te is elindulj a felfedezés útján.

A tapasztalás, a megismerés és tökéletesedés egyik legjobb lehetősége és színtere az utazás. Az utazás egy próba, egy kihívás. Az utazó mindig tart valami felé, keres valamit, megtartva gyermeki rácsodálkozását e kincsekkel teli világra. A fotográfus segítségül hívja az eszközét, médiummá válik, hogy továbbíthassa üzenetét. Az utazó fotográfia mindez együttvéve. A világ leképezése belső szemünk által. Utazó fotográfusok azok az emberek, akik szenvedélyüket, hobbijukat az utazással összekapcsolva élik meg, fontosnak érzik, hogy képileg is megörökítsék élményeiket maguk, illetve mások számára.

Az utazó fotográfus nem összekeverendő a fotózó turistával, “küldetése” messze túlmutat ezen. Életvitelükben nem elsődleges sem a fotózás, sem az utazás, mindkettőt egyszerre mívelik és élik meg. Amellett, hogy nyitottak a világra és ismereteiket próbálják bővíteni más tájak és kultúrák értékeivel, megpróbálnak maguk is értéket teremteni. Ennek különböző színjei és kiteljesedései vannak. Biztosan sokan magukra ismertek e pár mondat olvasása után. Vannak, akikre tökéletesen illik a leírás és vannak olyanok, akikben megvan a vágy, hogy azzá válhassanak.

Most megpróbálok az utóbbiakhoz szólni. Nem kell több hozzá, mint egy felismerés, egy mondat: igen, ezt szívesen csinálnám, ez az, amiben talán ki tudnám teljesíteni magam. Nem kell ehhez gyökeres változásokat véghezvinni, egyszerűen be kell építeni az életünkbe. Nagyon sok ember szenvedélye az utazás és a fotózás is, mégsem tudja érdemben összekapcsolni. Utazgatásai alatt érzi, hogy ott volt a téma is és ő is, mégsem született meg a várva várt eredmény. Hiába fizette meg a legdrágább utat, hiába vásárolta meg a legdrágább felszerelést, mégsem hozta haza azokat a csodálatos képi emlékeket, amit rögzíteni szeretett volna. Mi is lehet ennek az oka?

Az utazások zöme alkalmatlan a fotózásra, nem alkalmazkodnak a fotózás valódi igényeihez. Sokan felismerték már, hogy a családi utazások alatt soha nem tudnak érdemben fotózni, általában nem megfelelőek a körülmények, a fények és legfőképpen a másokhoz való alkalmazkodás nehezíti a fotózást. Gyakran a fotófelszerelés túlméretezése veszi el a kedvét az utazónak az állandó cipekedés miatt, vagy rosszul összeállított fotósfelszerelés kelt hiányérzetet az emberben. A másik fontos probléma, hogy a tudásunk nem egyenlő a fényképezőgép tudásával.

Az emberek többsége nem szívesen vág neki egyedül az ismeretlennek, többségében együtt szeretjük megélni az élményeket, a pillanatokat. Sokan megpróbálnak barátilag összeállni és megszervezni egy-két fotós túrát, hogy hódolhassanak szenvedélyüknek. Általában egy személy vállalja magára a szervezés igen nehéz és időt igénylő feladatait, ezért ez annyira megterhelő, hogy ezért előbb vagy utóbb elhalnak ezek a baráti kirándulások is. Mindezek miatt könnyen elveszthetjük érdeklődésünket és mondatunk csak csupán álom marad.

Az utóbbi években megjelentek hazánkban is a nyugaton már ismert, szervezett keretekben működő fotó workshopok, fotótanfolyamok, szakosodott fotós túrák. A jó fotóstúrák akkor működnek, ha az utakat olyanok szervezik, akik maguk is ízig-vérig utazó fotográfusok. Az utakat komoly feltáró munka és szervezés előzi meg, fontos a pontos terepismeret és tapasztalat az adott helyen, kultúrában, valamint a biztonságos háttér.

Ezek az utak a fotózásnak vannak alárendelve, hogy a résztvevők kiélhessék szenvedélyüket és igazi utazó fotográfussá válhassanak. Mindenkinek lehetősége van a szakmai fejlődésre, akár kezdő szintről is. A napi programok mindig alkalmazkodnak a fényekhez és történésekhez. A cél, hogy gyönyörű képeket hozzunk haza és megtanuljuk azokat a technikákat, fogásokat, amivel mindezt elérhetjük. Itt lehetőségünk nyílik több téren is tudásunk, ismereteink bővítésére, más kultúrák megismerésére, eszmecserére és egy különleges kikapcsolódásra a mindennapi életünkből. Ez a fajta élmény, tudás és tapasztalás segítheti a további fejlődésünket. Az itt szerzett tapasztalatainkat tudjuk később beépíteni akár társas, akár egyéni útjainkba.

A cikkeinkben megpróbálunk minél több szakmai segítséget adni mind a technikai felkészülésre, utazó felszerelésünk kialakítására, ami nem csak a fotózáshoz köthető. Megpróbálunk minél több kulturális fröccsöt is átadni, hogy ne a teljesen ismeretlenbe csöppenjünk be, hogy felizgassuk tudásvágyunkat akár egy igazi időutazásra. Reméljük, sikerül érdekes és hasznos információkkal segítenünk, ha teheted, kísérj bennünket figyelemmel folyamatosan facebook oldalunkon vagy honlapunkon.