FOTÓTÚRA KUBÁBAN

Cuba Libre fotósoknak
2025. február 12-25.

Indulás-érkezés: 2025. február 12-25.
Időtartam: 14 nap/ 12 éj
Részvételi díj: 2.000 USD
Repülőjegy + biztosítás: kb. 400 eFt
Jelentkezési határidő: 2025. szeptember 30.
Csoportlétszám: 8-11 fő – MÉG 6 HELY VAN!
Szállás: hotel, vendégház
Utazás módja: repülő, autó
Ellátás nélkül: szoba reggelivel

Kuba szinte ostromolja az érzékeket: vakítófehér, pálmafákkal övezett playák, azúrkék tenger, bababútorszín házak, kanárisárga ZIL-ek, vintázs Chevrolet-k, érzéki ritmusok, egzotikus koktélok, legendás szivarok. Időkapszulába zárt szigetnyi kultúra, amit látni kell, míg Fidel grandiózus kísérlete véget nem ér. Egy világjáró fotográfus szakmai vezetésével és terepi fotóoktatásával Te is maradandó képeket hozhatsz haza Kubából.

A fotóstúrát mind logisztikailag, mind szakmailag Szabó Zoltán világjáró fotóművész vezeti. A tapasztalt utazó harminc éve otthonosan mozog egzotikus kultúrákban, több díjnyertes fotóalbumot jelentetett meg, sajtófotó-díjas munkáit félszáz egyéni kiállításon mutatta be, illetve magazinok rendszeresen publikálják. Korábbi, a Kincseskamera fotós túrákon készített képei Fidel grandiózus tervének lenyomatai.

KÉPES BESZÁMOLÓNK HD VIDEÓN

Hogy képet kaphass a kubai fotótúránk hangulatáról, videóra vettem diaképes beszámolómat.

RÉSZLETES PROGRAMUNK

1. nap Feb12. Kiutazás repülővel, madridi vacsora
Budapestről Madridba repülünk, az óvárosban elköltünk egy hangulatos vacsorát (Mercado San Miguel) és egy éjszakát.

2.nap Feb13. Érkezés Havannába, kubai kóstoló
Délután érkezünk Havannába, elfoglaljuk szállásunkat Ó-Havanna szívében. Azonmód belekóstolunk Kubába, vacsoránkat a kőhajintásnyira levő, hangulatos étteremben karibi ritmusok mellett költjük el, a hosszú napot mojito és cuba libre koktélokkal búcsúztatjuk.

3.nap Feb14. Ó-Havanna, akklimatizáció Kubában: rumkóstoló, az első csobbanás és szivargyújtás
Az óváros felett, családias hotelünk tetőteraszán reggelizünk, amit egzotikus gyümölcslevekkel öblögetünk. Mivel szállásunk ajtaja közvetlenül az álmosan nyüzsgő Havannára nyílik, a fotótémák karnyújtásnyira kínálkoznak: patinás, koloniális bérházak fotogén, afro-kubai lakóikkal, boltosok és (izgő-)mozgóárusok, rózsaszín Moszkvicsok és tekintélyt parancsoló, matuzsálem Buickok.

Nyakunkba vesszük a várost, útközben a Havana Club múzeumában érlelt rumokat kóstolunk, majd vintázs amerikai taxijainkkal a hűsítő, városszéli playák egyikére gördülünk, napfürdőzés és mártózás az azúrkék tengerben. Friss halat és rákot kóstolhatunk a helyiek körében is népszerű restiben, késő este pedig meggyújtjuk első szivarjainkat a szállásunk tetőteraszi bárjában.

4.nap Feb15. Havanna belülről: táncfotózás, street fotó
Kimozdulunk Havanna turistás kerületéből: egy profi kortárs tánccsoport látványos próbáján fotózhatunk, romjaiban is elképesztő színházi díszletek közt. Havanna igazi street fotó paradicsom, a kubaiak internet és nézhető tv csatornák híján bőséges szabadidejüket jobbára a négy falon kívül, szomszédok és haverok társaságában múlatják. Az utcákon, közparkokban sakkozók, dominózók hangos kibicek karéjában nyomják a végeláthatatlan partikat. A főváros szívében nincsenek nagy távolságok, gyalog közlekedünk.

5.nap Feb16. Trinidad, Kuba kolóniális ékszerdoboza
Délután érkezünk következő állomásunkra, Trinidad szívében, egy tágas magánvillában foglaljuk el szállásunkat. A világörökség városkában mintha a XVIII. században megállították volna az időt, egyike a karibi térség legszebb, szinte érintetlenül megőrzött, spanyol kolóniális településeinek. Élénk színekre pingált porták, kovácsoltvas ablakrácsok, lóháton közlekedő járókelők. Sem optikai szenzor, sem az emberi szem nem képes visszaadni Trinidad vibráló színeit, de azért mi kisérletet teszünk rá.

6.nap Feb17.Magyarok menni a la playa avagy barnulás Ancón fehér homokján
Az óvároska kikövezett utcáin a reggel első neszei a lópatkók kopogása, amibe a pékárus rikkancsok kurta szólamai vegyülnek. Kiadós reggeli után Chevrolet-jeinkkkel a közeli Playa Ancónra gördülünk, hogy a déli tengerpart legsimogatóbb, fehér homoksávján töltsük a nap szikrázó óráit. Motorcsónakkal csak egy ugrás a korallzátony, ahol színpompás halrajok között kedvünkre „vizipipázhatunk”. A délután fényeit Trinidad mozgalmas utcáin kamatoztatjuk, aztán a zenétől fülledt estébe mártózunk.

7.nap Feb18. Topes Collantes trópusi esőerdő ösvényein, hűsítő fürdő a lagúnában
Bevesszük magunkat a frissítő hegyekbe egy félnapos gyalogtúrára. A Topes Collantes nemzeti park túravezetőjével letérünk a turista ösvényekről, bepillanthatunk az esőerdő élővilágába, bennszülött madárfajokra “vadászhatunk”. A túrán egy vízeséshez ereszkedünk, aki hűsítő fürdésre vágyik, csobbanhat a barlangos lagúnában.

8.nap Feb19. Útban Viñales felé, legendás szivarok földjén
Ezen a napon sok-sok kilométer vár ránk, Havanna érintésével Kuba egyetlen autópályáján az ország nyugati szegletébe autózunk. Amint először feltűnik a rozsdaszín dohányföldeken ökreivel barázdát húzó földműves, szájában az elmaradhatatlan bagóval, biztosak lehetünk abban, hogy a legendás szivarok földjére értünk.

9.nap Feb20. Viñales völgye, lóháton a dohányültetvényeken
Az aprócska Viñales Nemzeti Park Kuba leglátványosabb természeti öröksége. A kultúrtáj rászolgált a világörökségi rangra is, a meredek falú, mégis dús növényzettel borított mészkőhegyei (mogoté) lélegzetelállítóan, óriás szalmakazlakként magasodnak a dohányültetvények és az autentikus dohányszárító csűrök fölé. Délután lóháton komótosan poroszkáljuk be a közeli ültetvényeket, avatott vezetőink szemléltetik a dohánytermesztés fázisait, a levelek szárítási-érlelési folyamatát, az igazi kubai szivar sodrásának titkát, amit helyben le is tesztelünk. A tágas dohányszárítók természetes fényében szivarfüstös cowboyainkkal a portréfotózást is gyakorolhatjuk.

10.nap Feb21. Cayo Levisa, karibi beachezés szállodasorok nélkül
Vintázs amerikai verdákkal indulunk a Karib-tenger felé, hajóra váltunk és Cayo Levisa szigetecskén, a térség legjobb playáján szállunk partra, amit a 40-es években Ernest Hemingway fedezett fel magának. A 3 km-es cukorfehér homoksávot, a zafírkék tengert, a pálmafák nyújtotta árnyékot édes semmittevéssel/frizbizéssel élvezzük. A szigeten nincsenek szállodasorok, csupán néhány bungaló és egy bár, ahol hibátlan piña coladát és daiquirit kevernek.

11.nap Feb22. Szivarmanufaktúra, vissza Havannába, kékóra a Malecónon
Visszatérünk a fővárosba, útközben meglátogatjuk Pinar del Rio szivarüzemét, ahol a Cohibák, Montecristok, Romeo y Julieták születnek. Este fél Havannával egyetemben a Malecón tengerparti sétányon várjuk a nap utolsó fényeit és a kék órát.

12.nap Feb23. Havanna belülről: horgászlesen, ajándékbeszerzés, box klub
Reggel korán kelünk, hogy a havannai tengerparton a legszebb fényekben vadászhassunk objektívjeinkkel horgászokra, halászokra és zsákmányaikra. Feltankolunk a legfinomabb szivarokból, válogatott rumokból, és a kézművestermékeket kínáló vásárcsanokban utolsó pesoinkat is ajándékba fektetjük. Délután a legnépszerűbb helyi sportból kapunk ízelítőt, egy boxklubot keresünk fel. Búcsúvacsora mojitoval, piña coladaval.

13.nap Feb24. Hazaindulás
Lázas pakolás, koradélután irány a reptér.

14.nap Feb25. Érkezés Budapestre
Délután érkezünk Budapestre: édes otthon! – honvágy Kubába.

FONTOS: Amellett, hogy igyekszünk a fenti tervet tartani, váratlan események (Kuba hírhedt elavult járműparkjáról, de pont ezért is látogatunk oda) vagy váratlan lehetőségek átírhatják az eredeti menetrendet. Ilyenkor a túravezető a lehetőségeihez képest mindent elkövet, hogy ez a legkisebb kellemetlenséggel vagy legnagyobb kellemességgel járjon. Az útiterv tehát hozzávetőleges.