FOTÓTÚRA NEPÁLBAN

A Himalájától az elefántok földjéig
2024. november 3-16.

Indulás-érkezés: 2024. november 3-16.
Időtartam / Szükséges szabadnapok: 15/9 nap
Részvételi díj TELJES ELLÁTÁSSAL: 1750 EUR
repülőjegy + vízum: kb. 400 eFt
Jelentkezési határidő: 2024. július 30.
Csoportlétszám:
6-10 főMÁR CSAK 6 HELY VAN!
Szállás: 
2-3-ágyas szoba, 1-3 csillagos vendégház
Utazás módja: saját kisbusz, terepjáró
Túravezető: Kocsány Kornél

A nepáli turisztikai hivatal mottója: “Senki nincs Nepálban csak egyszer.” Az elsőre picit nagyképűnek tűnő állítás azonban abszolút helytálló. Aki egyszer Nepálba téved, az soha nem felejti el az élményt és mindent megtesz, hogy újra visszalátogasson ebbe a varázslatos országba. Egy Nepál-specialista szakmai vezetésével és terepi fotóoktatásával te is mesés képeket hozhatsz haza az ezerarcú Nepálból. Kis létszámú csoportunk világörökség helyszíneket jár be, fotótémánk lesz a Himalája havas hegycsúcsai, a hegyi népek mindennapjai, a mesebeli Bhaktapur középkori templomai, a déli síkvidék kultúrája és vadállatai, az ékszerdobozként aposztrofált Bandipur városa, a Pokhara menti tavak és számtalan buddhista szerzetes, hindu pap, s megannyi furcsa jelenet, amelyet csak Nepálban találhat meg az ember.

A fotóstúrát mind szakmailag, mind logisztikailag Kocsány Kornél fotográfus vezeti. A tapasztalt utazó összesen több mint 9 hónapot töltött már Nepálban, jól ismeri a helyieket és a nepáli nyelvet,  kultúrát.

TÚRA, NEM NYARALÁS!

Ez egy igen aktív kirándulás, ha pihentető nyaralásra vágysz, rossz helyen keresgélsz. Nepálban kilépünk a komfortzónánkból: a magashegyi környezet és az ötnapos túra eleve embert próbáló, emellett sok időt töltünk buszozással, nem is a távolságok, inkább a hegyi és rossz útviszonyok miatt. Napjainkat igyekszünk tartalmasan kitölteni fotózással (sokszor minimális pihenő- és szabadidővel), ezért túránk sokaknak fárasztó, megerőltető lehet. Mindehhez társul a klíma változatossága: Katmanduban egy kellemes, késő tavaszi időjárás, a hegyekben magas hőmérséklet-ingadozás, a síkságon trópusi hőség várható. Nem elijeszteni akarunk, hiszen az átlagos kondíció elegendő és rendre vannak 60 év feletti útitársaink is (rekorderünk egy 72 éves hölgy). Ha készen állsz életed felejthetetlen kalandjára és jól bírod a gyűrődést, köztünk a helyed. Nem fogsz csalódni!

RÉSZLETES PROGRAM

1. nap Nov3. Kiutazás repülővel Katmanduba
Menetrend szerinti repülővel indulunk a Liszt Ferenc repülőtérről, átszállással másnap hajnalban érkezünk Katmanduba, Nepál fővárosába.

2. nap Nov4. Akklimatizáció Nepálban, ismerkedés Katmanduval és Bhaktapurral
A reptérről gyből katmandui szállásadónkhoz, Keshab családjához vezet az útunk, ahol tartunk egy rövid pihenőt. Délután teszünk egy nagyobb sétát a környéken, melyet a volt gyár nyomán PepsiCola-nak neveznek, itt készülnek első képeink a helyi emberekről, az utca hangulatáról.

3. nap Nov5. Bhaktapur királyi városa
Reggeli után elgyalogolunk a PepsiCola szomszédságában fekvő, középkori városrészbe, Thimibe, majd áttaxizunk a Katmandutól néhány kilométerre fekvő középkori királyi városba, Bhaktapurba. Ebéd után naplementéig itt fotózunk, a buddhista templomok és kolostorok között hamisítatlan nepáli élményben lesz részünk.

4. nap Nov6. Bandipur, a nepáli ékszerdoboz
Reggeli után kisbusszal Nepál egyik rejtett ékszerdoboza, Bandipur felé vesszük az irányt. A Trishuli folyó partján ebédelünk, s délután érkezünk meg a városba. Ez a bájos kis hegyi falu igazi kincs, hangulatos főutcával, buddhista kolostorokkal és gyönyörű természeti környezettel. Teszünk egy rövid ismerkedő sétát, megnézzük a Himaláját bearanyozó naplementét és egy hangulatos étteremben vacsorázunk.

5. nap Nov7. Napvárta Bandipur felett
Hajnalban felgyaloglunk Bandipur híres kilátójához, hogy megcsodáljuk a napfelkeltét. Reggeli után a nyakunkba vesszük a várost, felfedezzük minden rejtett zugát, ellátogatunk a buddhista kolostorhoz, a Siddha barlanghoz, s a naplementét ist a kilátóból élvezzük.

6. nap Nov8. Chitwan Nemzeti Park
Reggeli után délre utazunk, a Chitwan Nemzeti Parkba. Ebéd után egy jó nagy sétát teszünk a hagyományos síkvidéki falu utcáin, naplemente a folyóparton, este pedig egy rövid kulturális programot is megtekintünk, bepillantást nyerve a “tharu” kultúrába.

7. nap Nov9. Kultúra és állatvilág a nepáli síkvidéken, majd Pokhara
Reggeli előtt az ébredező faluban sétálunk, majd rövid dzsiptúrát teszünk elefántok, orrszarvúk, majmok és krokodilok társaságában. Ebéd után indulunk a tóparti üdülővárosba, a Himalája lábánál fekvő Pokharába. A késő délutáni fényekben a Phewa-tó partján található jellegzetes kék csónakhadakat és a partmenti nyüzsgő életet fotózzuk, majd egy autentikus vacsora után nyugovóra térünk.

8. nap Nov10. Pokhara, kilátás a Himalájára
Délelőtt felfedezzük a város kínálta lehetőségeket. Ebéd után átevezünk a Phewa-tó túloldalára, és onnan 1,5 óra alatt felkapaszkodunk a szemközti hegy csúcsára, a Világbéke-pagodához. Innen csodálatos kilátás nyílik a városra, a tóra és az Annapurna régió hófödre csúcsaira egyaránt. Itt várjuk be a naplementét.

9. nap Nov11. Sarangkot és környéke
Hajnalban ellátogatunk egy közeli faluba Sarangkot-ba, innen a legszebb a napfelkelte, újfent gyönyörű kilátással a Himalájára. Reggeli után egy rövidke felfedező sétát teszünk a környéken, majd visszatérünk Pokharába, ahol ebéd/vásárlás/lazítás következik, majd kora este visszarepülünk Katmanduba.

10. nap Nov12. Világörökségek: Boudhanath és Pasupatinath
Kora reggel ellátogatunk a világ egyik legnagyobb buddhista sztúpájához, a világörökség helyszínnek számító Boudhanath-hoz, ahol buddhista papok, füstölők és rengeteg galamb társaságában fogunk izgalmas képeket készíteni. Egy autentikus teaházban megismerkedünk a nepáli teák legjavával, majd délután egy másik UNESCO világörökséggel folytatjuk: Pashupatinath templomához látogatunk, Katmandu legismertebb temetkezési helyéhez, ahol a helyiek egy jellegzetes szertartás keretében elégetik halottaikat. Fotó és élmény szempontjából egyaránt nagyon erős helyszín.

11. nap Nov13. Nuwakot ősi kereskedővárosában
A turisták által kevésbé látogatott, de kiváló helyszín a Katmandutól 76 kilométerre található történelmi város, Nuwakot, a Katmandu-völgy nyugati bejárata, a tibeti kereskedelmi út egyik meghatározó állomása. Bandipurhoz hasonló különlegesség, amely a hegyi túrát tartalmazó programba sajnos már nem fért bele, ebbe a kalandba viszont igen. Kora reggel indulunk, az egész napot itt töltjük, majd este térünk vissza Katmanduba.

12. nap Nov14. Street fotó Katmanduban: Thankot és a belvárosi bazár
Katmandu nyugati csücskéhez, Thankotba látogatunk, itt csatlakozik be a Pokharából érkező főút a városba. Kiváló street fotós helyszín ez a forgalmas út, számtalan útszéli árussal és nyüzsgő tömeggel. A főút mentén gyaloglunk egészen a belvárosig, ahol a forgalmas Thamel negyedben folytatjuk napunkat. A belvárosi Durbar teret a Thamellel összekötő utcák hihetetlen aktív, színes életet tárnak elénk, legainkább egy hatalmas indiai bazárhoz lehet hasonlítani.

13. nap Nov15. A Monkey Temple és az utolsó simítások
Hajnali kelés, napkeltére a Swayambunath-hoz, más néven a Majmok templomához taxizunk. A felkelő nap fényében fotózzuk a dombtetőn uraló buddhista templomot, ahonnan gyönyörű panoráma nyílik Katmandura. Mindenféle-fajta ember megfordul itt, a kereskedőktől a buddhista szerzeteseken át a gyakorlatozó rendőrtanconokig, illetve nem véletlenül hívják majmok templomának: rengeteg maki otthona. Kiadós brunch, majd lecsorgunk a már ismert Thamel negyedig, ahol mindenki megveheti azokat a szuveníreket, amelyeket még nem volt alkalma beszerezni. Délután pakolás, pihenés, búcsúvacsora Keshabéknál.

14. nap Nov16. Katmandu-Budapest
Elbúcsúzunk Keshabéktól és Nepáltól, s hazarepülünk Budapestre!

FONTOS: Fotótúránk kettős célja, hogy ütős képekkel és intenzív élményekkel térjünk haza. Ezekért nap mint nap tennünk kell, helyzetbe kell kerülnünk, ráadásul a fényekkel is folyamatosan kalkulálnunk kell. Mindezek átírhatják – és rendre át is írják – az eredeti menetrendet, étkezések tolódhatnak, kimaradhatnak. Előre szólunk: az útiterv hozzávetőleges.