FOTÓTÚRA NEPÁLBAN

A Himalájától az elefántok földjéig
2024. november 2-15.

Indulás-érkezés: 2024. november 2-15.
Időtartam / Szükséges szabadnapok: 14/10 nap
Részvételi díj TELJES ELLÁTÁSSAL: 1.800 EUR
2 repülőjegy + vízum: kb. 450 eFt
Jelentkezési határidő: 2024. június 30.
Csoportlétszám:
6-10 főMÁR CSAK 6 HELY VAN!
Szállás: 
2-3-ágyas szoba, 2-3* vendégház
Utazás módja: saját kisbusz, repülő
Túravezető: Kocsány Kornél

A nepáli turisztikai hivatal mottója: “Senki nincs Nepálban csak egyszer.” Az elsőre picit nagyképűnek tűnő állítás azonban abszolút helytálló. Aki egyszer Nepálba téved, az soha nem felejti el az élményt és mindent megtesz, hogy újra visszalátogasson ebbe a varázslatos országba. Egy Nepál-specialista szakmai vezetésével és terepi fotóoktatásával te is mesés képeket hozhatsz haza az ezerarcú Nepálból. Kis létszámú csoportunk világörökség helyszíneket jár be, fotótémánk lesz a Himalája havas hegycsúcsai, a mesebeli Bhaktapur középkori templomai, a déli síkvidék kultúrája és vadállatai, a Chhath fesztivál Janakpurban, az ékszerdobozként aposztrofált Bandipur városa, a Pokhara menti tavak, a fény ünnepe Katmanduban és megannyi furcsa jelenet, amelyet csak Nepálban találhat meg az ember.

A fotóstúrát mind szakmailag, mind logisztikailag Kocsány Kornél fotográfus vezeti. A tapasztalt utazó közel egy évet töltött már Nepálban, jól ismeri a helyieket és a nepáli nyelvet,  kultúrát.

NEM NYARALÁS!

Ez egy aktív kirándulás, ha pihentető nyaralásra vágysz, rossz helyen keresgélsz. Nepálban kilépünk a komfortzónánkból: az aktív, változatos vidéken töltött program eleve kihívást jelent, ezekhez sok időt töltünk buszozással, nem is a távolságok, inkább a hegyi és rossz útviszonyok miatt. Napjainkat igyekszünk tartalmasan kitölteni fotózással (sokszor minimális pihenő- és szabadidővel), ezért túránk sokaknak fárasztó, megerőltető lehet. Mindehhez társul a klíma változatossága: Katmanduban egy kellemes, késő tavaszi időjárás, a hegyekben magas hőmérséklet-ingadozás, a síkságon trópusi hőség várható. Nem elijeszteni akarunk, hiszen az átlagos kondíció elegendő és rendre vannak 60 év feletti útitársaink is (rekorderünk egy 72 éves hölgy). Ha készen állsz életed felejthetetlen kalandjára és jól bírod a gyűrődést, köztünk a helyed. Nem fogsz csalódni!

RÉSZLETES PROGRAM

1. nap Nov2. Kiutazás repülővel Katmanduba
Délutáni repülőjárattal indulunk a Liszt Ferenc repülőtérről, átszállással másnap reggel érkezünk Katmanduba, Nepál fővárosába.

2. nap Nov3. Ismerkedés Katmanduval, akklimatizáció Nepálban, Bhaktapur
A reptérről katmandui szállásadónkhoz, Keshab családjához vezet az utunk, ahol tartunk egy rövid pihenőt. Délután teszünk egy nagy sétát a környéken, melyet a volt gyár nyomán PepsiCola-nak neveznek, itt készülnek első képeink a helyi emberekről, az utca hangulatáról.

3. nap Nov4. Bhaktapur királyi városa
Reggeli után elgyalogolunk a PepsiCola szomszédságában fekvő, középkori városrészbe, Thimibe, majd áttaxizunk a Katmandutól néhány kilométerre fekvő középkori királyi városba, Bhaktapurba. Ebéd után naplementéig itt fotózunk, a hindu/buddhista templomok és kolostorok között hamisítatlan nepáli élményben lesz részünk.

4. nap Nov5. A Monkey Temple és Pátan
Hajnali kelés, napkeltére a Swayambunath-hoz, más néven a Majmok templomához taxizunk. A felkelő nap fényében fotózzuk a dombtetőt uraló buddhista templomot, ahonnan gyönyörű panoráma nyílik Katmandura. Mindenféle-fajta ember megfordul itt, a kereskedőktől a buddhista szerzeteseken át a gyakorlatozó katonákig, illetve nem véletlenül hívják majmok templomának: rengeteg maki otthona. Kiadós reggeli után kis pihenő erejéig visszamegyünk a szállásra, ebéd után pedig ellátogatunk a Katmandu szomszédságában található Pátan városrészbe, amely az ország legrégebbi buddhista és hindu templomaival a Világörökség részévé avanzsált, és ahol Nepál három Durbar-terének egyike is megtalálható.

5. nap Nov6. Katmandu buddhista fellegvára: a Boudhanath sztúpa
Reggeli után egy hosszabb sétával ellátogatunk a világ egyik legnagyobb buddhista sztúpájához, a világörökség helyszínnek számító Boudhanath-hoz, ahol buddhista papok, füstölők és rengeteg galamb társaságában fogunk izgalmas képeket készíteni. Egy autentikus teaházban megismerkedünk a nepáli teák legjavával, majd ebéd gyanánt a tibeti konyhából átvett ételeket is megkóstolunk.

6. nap Nov7. A nepáli India és a Chhath fesztivál
Délelőtt fél óra alatt a déli határhoz közel, Janakpur városába repülünk, hogy belekóstoljunk az indiai életérzésbe. A hinduk egyik fontos ünnepére, a Chhath fesztiválra érkezünk, amelynek keretében a Napistent, Suryát éltetik, négy napon keresztül. Mi az utolsó előtti napra érkezünk, ugyanis aznap este, és másnap reggel rendkívül látványos ceremónia keretében gyűlnek össze a víztározóknál, hogy a naplementénél és a napfelkelténél imádkozzanak. Az utcák hangulata az indiai életérzést juttatja eszünkbe, a főleg vegetáriánus és csípős ételek hasonlóképpen.

7. nap Nov8. Hajnali napüdvözlet, még több Janakpur
A négynapos Chhath fesztivál legfontosabb momentuma az utolsó nap hajnala. A napfelkeltére több tízezren gyűlnek össze Janakpurban, és a tradícionális népviseletben imádkoznak Suryához, a Napistenhez. Egy fotós számára maga a Paradicsom. A ceremónia után reggeli a hotelben, majd egy kis csendespihenő után felfedezzük Janakpur többi részét is, köztük a város egyik fő látványosságát, a hindu Maithil építészet remekét, a Janaki Mandir templomot. Délután visszarepülünk Katmanduba.

8. nap Nov9. Chitwan Nemzeti Park
Dél felé vesszük az irányt, a Chitwan Nemzeti Parkba indulunk. Ebéd után egy jó nagy sétát teszünk a hagyományos síkvidéki falu utcáin, naplemente a folyóparton, este pedig egy rövid kulturális programot is megtekintünk, bepillantást nyerve a “tharu” kultúrába.

9. nap Nov10. Elefántháton a dzsungelben, majd Bandipur, a nepáli ékszerdoboz
Reggeli előtt az ébredező faluban sétálunk, majd elefántok hátán pillantunk bele az orrszarvúk, majmok és krokodilok világába. Ebéd után Nepál egyik rejtett ékszerdoboza, Bandipur felé vesszük az irányt. Ez a bájos kis hegyi falu igazi kincs, hangulatos főutcával, buddhista kolostorokkal és gyönyörű természeti környezettel. Teszünk egy rövid ismerkedő sétát, megnézzük a Himaláját bearanyozó naplementét és egy hamisítatlan newari étteremben vacsorázunk.

10. nap Nov11. Napvárta Bandipurban, utána ismerkedés Pokharával, a tóparti üdülővárossal
Hajnalban felgyaloglunk Bandipur híres kilátójához, hogy megcsodáljuk a napfelkeltét. Reggeli után a nyakunkba vesszük a várost, felfedezzük minden rejtett zugát, ellátogatunk a buddhista kolostorhoz is. Ebéd után indulunk a tóparti üdülővárosba, a Himalája lábánál fekvő Pokharába. A késő délutáni fényekben a Phewa-tó partján található jellegzetes kék csónakhadat és a partmenti nyüzsgő életet fotózzuk, majd egy autentikus vacsora után nyugovóra térünk.

11. nap Nov12. Sarangkot és környéke
Hajnalban ellátogatunk egy közeli faluba, Sarangkot-ba, innen a legszebb a napfelkelte, újfent gyönyörű kilátással a Himalájára. Reggeli Pokharában, majd egy kis pihenő (szuvenírek vásárlására, képek válogatására). Ebéd után átevezünk a Phewa-tó túloldalára, és onnan 1,5 óra alatt felkapaszkodunk a szemközti hegy csúcsára, a Világbéke-pagodához. Innen csodálatos kilátás nyílik a városra, a tóra és az Annapurna régió hófödte csúcsaira egyaránt. Itt várjuk be a naplementét.

12. nap Nov13. Kényelmes reggeli után vissza a fővárosba
Reggeli a tóparton, rövid szabad program, majd kisbusszal ismét a főváros, Katmandu felé vesszük az irányt. Útközben a Trishuli folyón található függőhidaknál is megállunk néhány klasszikus, nepáli hangulatot árasztó fotó erejéig. Késő délután érünk vissza Katmanduba, ahol pihenéssel, fotók válogatással és vacsorával töltjük az estét.

13. nap Nov14. Pasupatinath, Kathmandu Durbar Square, az Asram bazár és Thamel
Délelőtt egy UNESCO világörökséggel indítunk: Pashupatinath templomához látogatunk, Katmandu legismertebb temetkezési helyéhez, ahol a helyiek egy jellegzetes szertartás keretében elégetik halottaikat. Fotó és élmény szempontjából egyaránt nagyon erős helyszín. Ebéd után a Katmandu Durbar-tér látványos pagodáitól az Asram bazár hihetetlen aktív, színes életet elénk táró utcáin keresztül Thamelben, a turisták központjában zárjuk a napunkat, ahol minden szuvenírt be lehet szerezni, amelyet esetleg addig még nem vettünk meg az otthoniaknak.

14. nap Nov15. Visszaút Budapestre
Elbúcsúzunk Keshabéktól és Nepáltól, s hazarepülünk Budapestre.

FONTOS: Fotótúránk kettős célja, hogy ütős képekkel és intenzív élményekkel térjünk haza. Ezekért nap mint nap tennünk kell, helyzetbe kell kerülnünk, ráadásul a fényekkel is folyamatosan kalkulálnunk kell. Mindezek átírhatják – és rendre át is írják – az eredeti menetrendet, étkezések tolódhatnak, kimaradhatnak. Előre szólunk: az útiterv hozzávetőleges.