FOTÓTÚRA A KARAKORAMBAN

Pakisztán hét-nyolcezresei között
2024. október 2-18.

Indulás-érkezés: 2024. október 2-18.
Időtartam / Szükséges szabadnapok: 17/12 nap
Részvételi díj TELJES ELLÁTÁSSAL: 2.600 USD
2 repülőjegy + vízum: kb. 330 eFt
Jelentkezési határidő: 2024. június 30.
Csoportlétszám:
8-12 fő – MÁR CSAK 4 HELY VAN!
Szállás:
2-3 csillagos hotelben, 2-3-ágyas szobában
Utazás módja:
repülő, saját kisbusz, terepjáró

Olyan elzárt vidékre invitálunk, amelyhez fogható nincs a Földön. Fedezd fel velünk Ázsia utolsó édenkertjét, ahol minden adott egy életre szóló, aktív magashegyi kalandhoz! Utunk az észak-pakisztáni Gilgit-Baltisztán régióba vezet, mélyen a Karakoram fenséges hegyóriásai közé, ahol egyszerre kanyargózunk az egykori Selyemúton és a legendás Karakoram Highway-en, dübörgő hegyi folyók fölött, lélegzetelállító völgyszakadékok peremén. Túrázunk elképesztő, magashegyi tájon, vakítófehér gleccserek fölé kapaszkodunk, testközelben lehetünk hét-, nyolcezres csúcsokkal, Indiana Jones függőhídakon kelünk át és megmászunk hajdan bevehetetlen erődöket. Pakisztánnak ez a régiója biztonságos, vallási sallangoktól mentes. Az itt élők híresen vendégszerető, barátságos, meleg szívű emberek és lesz alkalmunk ismerkedni: éjszakázunk családoknál eldugott hegyi falvakban, ahol a ház tűzhelyénél együtt szürcsölhetünk teát és kóstolhatunk helyi finomságokat.

Észak-Pakisztán olyan kaland, ami az ember szívét nem csak megdobogtatja, de rabul is ejti. A régiót még nem fedezte föl a szervezett turizmus, egyelőre hátizsákos utazók úticélja. Tarts velünk az elsők között!

A fotóstúrát mind logisztikailag, mind szakmailag  Szabó Zoltán keletjáró fotóművész vezeti. A tapasztalt utazó harminc éve otthonosan mozog a szűkebb régióban, helyi kultúrákban, a témában több díjnyertes könyvet jelentetett meg, sajtófotó-díjas munkáit félszáz egyéni kiállításon mutatta be, illetve magazinok rendszeresen publikálják. A Karakoram térségét először a ’90-es években járta be, manapság a Kincseskamera fotótúráin fedezi fel újra.

NEM NYARALÁS!

Ez egy aktív túra, ha pihentető nyaralásra vágysz, rossz helyen keresgélsz. A Karakoramban kilépünk a komfortzónánkból: a magashegyi környezet és a hűvösebb október eleve embert próbáló, sok időt töltünk buszozással, nem is a távolságok, inkább a hegyi és rossz útviszonyok miatt. Egyes szállásunkon sem fűtés, sem melegvíz nem várható, napjainkat pedig igyekszünk tartalmasan kitölteni fotózással (sokszor minimális pihenő- és szabadidővel), ezért túránk sokaknak fárasztó, megerőltető lehet, Gyalogtúráinkhoz elengedhetetlen a magashegyi túra tapasztalat, a lépésbiztonság, szédülésmentesség, tériszonyosoknak kifejezetten nem ajánljuk. Nem elijeszteni akarunk, hiszen az átlagos kondíció elegendő és rendre vannak 60 év feletti útitársaink is. Ha készen állsz életed felejthetetlen kalandjára és jól bírod a gyűrődést, köztünk a helyed. Nem fogsz csalódni!

4K DRÓN VIDEÓ A TÚRÁNKRÓL

Holló Andor útitársunk lélegzetelállító drón videója. Csavard föl a hangerőt!

KÉPES BESZÁMOLÓNK HD VIDEÓN

Hogy képet kaphass, milyen nehézségek és milyen csodák várnak Rád ezen a túránkon, videóra vettem diaképes beszámolómat.

ZABARDAST FILM

Inspiráló, angol nyelvű film, személyes hangvételű útinapló egy elképesztő expedícióról, a Karakoram elzárt hegyvilágáról, hajmeresztő lejtőinek megsíeléséről és a pakisztáni vendégszeretetről.

RÉSZLETES PROGRAM

1. nap Okt2. Kiutazás repülővel Pakisztánba
Ferihegyről dubaji átszállással másnap hajnalban érkezünk az islamabadi reptérre.

2. nap Okt3. Bazárélet Rawalpindiben, truck art belülről
Beveszzük magunkat az Ezeregy éjszakát idéző, nyüzsgő Raja bazárba, ahol látványos street fotókat, portrékat készíthetünk. Ugyanitt ebédelünk, belekóstolunk a pakisztáni street food-ba. A nap másik felében pszichedelikus teherautókat építő-cicomázó műhelyekbe látogatunk, hogy bepillantsunk a bizarr truck art-ba, ami mára az ország védjegye lett.

3. nap Okt4. Repülés a Himalája fölött, landolás Baltisztánban, üdv a Marson!
Elcsípjük a reggeli belföldi repülőjáratot és a Himalája hegyvonulatai fölé emelkedünk. Az Indus völgyét követve, megkerüljük a Nanga Parbat nyolcezres csúcsát és Baltisztán fővároskájában, Skarduban 2.200 méteren landolunk. Baltisztán a nyolcezres hegyóriások, az elképesztő léptékek, a semmihez sem fogható térélmény és a “marsi” homokviharok vidéke. Délután kóstolásképpen Skardu környékét fotózzuk, naplementében a Katpana-tónál tájképezünk.

4. nap Okt5. Sarfa Ranga sivatag dűnéin és a Shigar-völgyben
A nap első fényeiben a Szahara-szerű Sarfa Ranga sivatagot fotózzuk, távlati kompozíciókat készítünk és meg is másszuk a homokdűnéket. Innen utunk a magashegyi sivatagi éghajlathoz képest buján zöld Shigar-völgybe vezet, csendes falvakon, lustán elterülő földeken keresztül. Meglátogatjuk a hajdani shigari királyság rusztikus stílusában is pazar erődjét, portrézgatunk az utcán és visszatérünk utolsó esténkre Skarduba.

5. nap Okt6. Panoráma a Karpocho Fortból, egy falu mindenek felett, szállás családoknál
Reggeli után felmászunk a skardui látképet uraló erődbe, ahonnan páratlan látványt nyújt a Himaláját és a Karakoramot (egyúttal az Indiai szubkontinenst és Ázsiát) elválasztó Indus szétterülő völgye. Délután autóinkkal egy idilli falucskába, 3.000 méterig kapaszkodunk. Tájképezünk a faluban, a sárguló-piruló levelű barackfák közt és lesz alkalmunk ismerkedni a helyikkel. Magánházakban kapunk szállást, ahol vendéglátó családjaink főztjén keresztül megkóstolhatjuk a helyi konyha remekeit.

6. nap Okt7. Túra a lélegzetelállító Masur Rockhoz, szédítő képek
Reggel még bekukkantunk a helyi iskolába, aztán megkezdjük túránkat felfelé. 4 órán keresztül hol ösvényen, hol csapásokon haladva megküzdünk a heggyel, majd 700 m szintkülönbséget legyőzve a legszebb fényekben érünk Baltisztán frissen fölfedezett ikonjához, a merészen a térbe nyúló Masur Rockhoz, a “Karakoram Trolltungájához”. Elképesztő léptékek tárulnak föl, innen egészen döbbenetes látvány nyílik a széles Indus völgyre, a Sarfa Ranga sivatagra, egészen a K2-ig ellátni.

7. nap Okt8. Buszút az Indus szurdokban
Elbúcsúzunk Baltisztántól és a Hunza-völgy felé vesszük az irányt. Az út végig a szédítő Indus-szurdokban kanyargózik, sokszor tartunk kényszerpihenőt, mert több szakaszát szélesíti a pakisztáni hadsereg. Egész nap e gigantikus építkezésen haladunk keresztül, várhatóan estére érünk Karimabadba.

8. nap Okt9. Pihenő Karimabadban, Baltit Fort
Ez a nap a pihenésé, Karimabadban feltölthetjük testünk és lelkünk tartalékait, míves kézművestermékekre alkudozhatunk a bazárban, helyi finomságokat kóstolhatunk a térség egyetlen streetfood lelőhelyén. Délután meglátogatjuk az impozáns Baltit erődítményt, ami évszázadokon át királyi palotaként is szolgált és máig meghatározza Karimabad látképét.

9. nap Okt10. Karimabad, a Hunza királyság ékköve
A Hunza-völgy a Kínába tartó Selyemút csomópontja volt. Központjában, Karimabadban karavánok, hódítok, felfedezők, kereskedők és kézművesek fordultak meg. Fekvése egészen elképesztő, az alatta hirtelen leszakadó folyómeder és a fölé tornyosuló Ultar Peak havas bércei drámai látványt nyújtanak. A hatást tovább fokozza a közvetlenül a folyó fölé, fecskefészekszerűen megépített másik erőd, az Altit Fort. A nap utolsó fényeiben az Eagle Nest kilátóról fotózzuk a megunhatatlanul változatos magashegyi tájat.

10. nap Okt11. Nagar földjén, a Hopár völgyben
Kisbuszunkkal a Hunza folyó déli oldalán, már a Nagarban húzódó Hopar völgy fölfedezésére indulunk. A hosszan elnyúló településegyüttes fekvése páratlan, az út a Bualtar gleccsernél, egy kilátóponton végződik.

11. nap Okt12. Hajmeresztő dzsipúton a Shimshal-völgybe
Shimshal kicsiny whaki közösségét jak-, juh- és kecskenyájai tartják el. A falucska nem sokkal ezelőttig szinte hermetikusan el volt zárva a külvilágtól. Manapság függőhidakon és sziklafalba vájt peremen vezető, egynyomtávú dzsipúton érhető el. A mély szurdok, a lélegzetelállító nyomvonalú út izgalmas fotótémánk lesz.

12. nap Okt13. Passu, a gleccserek közé ékelt falu, Indiana Jones híd
A Passu körüli táj akár a Tolkien filmek díszletének is beválna: a település fölött két gleccserfolyam húzódik, alatta látványosan szétterül a Hunza folyó, háttérben a Passu Katedrális csipkés hegyormaival. A Hunza folyó fölött hosszan laza szövetű, imbolygó függőhíd ível át, ahol tesztelhetjük tériszonyunkat és kipróbálhatjuk bátorságunkat…

13. nap Okt14. Túra a Passu gleccserhez
A falu fölötti jégár rövid sétával elérhető, az ösvény a gleccsermoréna szélén vezet, így szinte felülről láthatunk rá a vakító jégképződményekre.

14. nap Okt15. A Karakoram Highway
Egész nap a Karakoram Highway-en, bolygónk legmagasabb hegyei és leghosszabb gleccserei mentén kanyargózunk. Ebédre érünk a határmenti Sostba, aztán elbúcsúzunk Hunzától és a térség fővárosába, Gilgitbe utazunk.

15. nap Okt16. Vissza Iszlamabadba
Gilgitből a reggeli repülőjárattal indulunk, délben érkezünk vissza a fővárosba. Este felkeressük az impozáns Fajszál Sah mecsetet, kékórában fotózunk.

16. nap Okt17. Bazárélet Peshawarban, street food paradicsom
A Hajbár-hágó kapujáig, a mesés Peshawar városába utazunk, alámerülünk a Story tellers bazárban, egész nap street food ételeket kóstolunk és portrézgatunk.

17. nap Okt18. Hazautazás
Hajnalban indulunk a reptérre és Isztambulon keresztül délben érkezünk Budapestre.

FONTOS: Fotótúránk kettős célja, hogy intenzív élményekkel és ütős képekkel térjünk haza. Utóbbiért a folyamatosan változó fényekkel is kalkulálnunk kell, ezért étkezések tolódhatnak, kimaradhatnak. A Karakoram Highwayt olyan terepen keresztül építették, amit a hegyek szüntelen próbálnak visszaszerezni, földrengések, meginduló törmeléklejtők és terjeszkedő gleccserek formájában. A kisebb – emberéletet nem veszélyeztető! – kőomlások, földcsuszamlások itt mindennaposak, ezért az útiterv hozzávetőleges.