FELTÁRÓ FOTÓTÚRA JAPÁNBAN 1

Egy pillantás a jövőbe
2024. szeptember 25.- október 6.

Indulás-érkezés: 2024. szeptember 25.- október 6.
Időtartam / Szükséges szabadnapok: 12/9 nap
Részvételi díj TELJES ELLÁTÁSSAL: 2.500 EUR
Repülőjegy: kb. 450 eFt
Jelentkezési határidő: 2024. július 30.
Csoportlétszám:
6-10 főVÁRÓLISTA!
Szállás: 
2 ágyas szoba, 2-3* hotel, vendégház
Utazás módja: vonat, tömegközlekedés
Túravezető: Kocsány Kornél

Futurisztikus, neonfénybe öltözött metropoliszok, hagyományos kimonóban tipegő, púderes arcú gésák, a Fudzsi ikonikus hegycsúcsa, ínycsiklandó szusik és ramenek, buddhista pagodák, a manga és az anime sajátos hangulatvilága, a mentális fegyelemre építő harcművészetek vagy éppen a legapróbb részletességgel megtervezett teaszertartások: Japánról mindenkinek más jut az eszébe, a valóság azonban a legszínesebb képzeletet is felülmúlja. Túránkon bepillantunk a jövőbe a futurisztikus Tokióban, bebarangoljuk a gasztronómiájáról és laza felfogásáról ismert Ószakát, fotózunk a kulturális fellegvárnak méltán hívott Kiotóban, és felfedezzük a szent Fudzsi-hegy környékét. Fotótúránk feltáró jellegű: most egy kis létszámú csoporthoz és bevezető áron csatlakozhatsz.

A fotóstúrát mind szakmailag, mind logisztikailag Kocsány Kornél fotográfus vezeti. A tapasztalt utazó többször volt Japánban, jól ismeri a helyi gondolkodásmódot és a japán kultúra sajátosságait.

NEM NYARALÁS!

Ez egy aktív kirándulás, ha pihentető nyaralásra vágysz, rossz helyen keresgélsz. Japánban kilépünk a komfortzónánkból: a változatos programunk során sok időt töltünk tömegközlekedéssel, sétával, napjainkat igyekszünk tartalmasan kitölteni fotózással (sokszor minimális pihenő- és szabadidővel), ezért túránk sokaknak fárasztó, megerőltető lehet. Nem elijeszteni akarunk, hiszen az átlagos kondíció elegendő és rendre vannak 60 év feletti útitársaink is (rekorderünk egy 72 éves hölgy). Ha készen állsz életed felejthetetlen kalandjára és jól bírod a gyűrődést, köztünk a helyed. Nem fogsz csalódni!

PODCASTÜNK JAPÁNRÓL

Ajánljuk figyelmedbe Kornél podcastjét Japánról, melyben Dr. Székács Anna japanológussal mutatják be az országot, a történelmétől és a földrajz meghatározó szerepétől kezdve a kulturális különbségeken át a személyes történetekig.

RÉSZLETES PROGRAM

1-2. nap Sep25-26. Kiutazás repülővel Tokióba
A csoport esti repülőjárattal indul a Liszt Ferenc repülőtérről és átszállással másnap este érkezik a japán fővárosba, Tokióba, ahol a túravezető csatlakozik.

3. nap Sep27. Tokió békés, szent oldala – A Meidzsi-szentély és a Szenszódzsi templom
Reggeli után bevetjük magunkat a 15 milliós nagyvárosba. Első utunk a Meidzsi-szentélyhez vezet, amelyet a modern kori japán történelem talán legfontosabb figurái, az 1910-es években elhunyt Meidzsi császárnak és feleségének emeltek. A pazar környezetben kialakított szentély hamisítatlan japán hangulatot áraszt, amelynek ellenpontjaként a közeli Haradzsuku negyedbe látogatunk, ahol a divatos fiatalok öltözködése szenbetűnő és a tobzódik popkultúra. Naplementére felkeressük Tokió legnépszerűbb buddhista templomát, a Szenszódzsit, ahol a látványos épületek mellett a hagyományos viseletet hordó helyi látogatókat is fotózhatjuk.

4. nap Sep28. A fiatalos Ószaka – a vár és Dotonbori
A japán gyorsvasúttal, shinkansennel “repülünk” Ószakába, az ország harmadik legnagyobb városába. A kereskedelméről, gasztronómiájáról és a helyi emberek lazaságáról híres metropolisz lesz az otthonunk 5 napig, innen fogunk csillagtúra-szerűen közlekedni. Az ismerkedést a híres Ószakai várnál kezdjük, majd naplementére a forgalmas Dotonbori negyedbe megyünk, ahol kis kanálisok szabdalják fel az üzleteiről, street food standjairól és az izakajákról (helyi kocsmák) híres környéket.

5. nap Sep29. Kiotó, a kultúra fővárosa – Fushimi Inari szentély és Nishiki piac
Az Ószakától rövid vonatútra található Kiotó a japán kultúra és hagyományok központja. Évszázadokon keresztül volt az ország fővárosa, és ezt az előkelő pozíciót a városképen és az itt élők büszkeségén is meg lehet figyelni. A cinóbervörösre festett szentélykapuiról ismert Fusimi Inari-nagyszentélyben kezdünk, a délutánt pedig Kiotó központjában, a Nishiki piac felfedezésével töltjük, ahol mindig hatalmas a nyüzsgés és gyakorlatilag minden kapható.

6. nap Sep30. Nara, a szarvasok és templomok világa és egy kis éjszakai Ószaka
A mai nap egy másik történelmi fővárosé, a szelíd szikaszarvasoktól hemzsegő Narába látogatunk, mely szintén az Unesco Világörökségének része. A legenda szerint a misztikus Takemikazucsi isten egy fehér szarvason érkezett Narába, hogy vezesse az újonnan épült fővárost, Heidzsó-kjót. Azóta a szarvasokra mennyei állatokként tekintenek, akik védik a várost és az országot. A szarvasok mellett több fontos templom és szentély várja, hogy lencsevégre kapjuk. Az egész napos program után az ószakai Shinszekai városrészben fejezzük be a napot, amely éttermek, izakaják és karaoke bárok garmadájával várja a látogatókat.

7. nap Okt1. Még több Kiotó: a Kijomizudera templom, a város ódon utcái és a gésák otthona, Gion
Folytatjuk Kiotó felfedezését. Elsőként a Kijomizudera templomba látogatunk, amely bő 1000 évig volt a buddhisták kiotói központja, és amelynek főcsarnoka és verandája egy szakadék fölé hajol, pazar kilátást nyújtva alant a városra. A templomból gyalog indulunk Gion városrész felé, a gésák otthonába, útközben pedig megcsodáljuk Kiotó hangulatos, hamisítatlan japán hangulatot árasztó öreg utcácskáit, Ichinenzakát, Ninenzakát és Sannenzakát.

8. nap Okt2. Bambuszliget és aranytemplom Kiotóban
A kiotói kalandozásunk utolsó napján először Arashiyama bambuszligeteiben barangolunk, majd ebéd után lesz időnk szuvenírek beszerzésére és nézelődésre. Naplementekor a zen buddhizmus ikonikus aranytemplomát, a csendes tóparton álló Kinkakudzsit keressük fel.

9. nap Okt3. Japán szimbolóma: a Fudzsi
Oszakának búcsút intve a japánok számára szent Fudzsi lábához vonatozunk, hogy testközelből csodáljuk meg ezt az ikonikus, valóban tiszteletet parancsoló csúcsot, az ország egyik jelképét. A természetben, sok sétával töltött napunk végén egy klasszikus ryokanban hajtjuk álomra fejünket.

10. nap Okt4. Vissza a fővárosba: a futurisztikus Tokió
Reggel vonattal visszatérünk Tokióba. Ellátogatounk a Roppongi dombok tetejére, melyekről pompás kilátást nyílik a hatalmas metropoliszra. Délután megnézzük a világ egyik legforgalmasabb kereszteződését, a Sibuját, este pedig a tokiói éjszakai élet egyik központjában, Sindzsukuban készítjük el neonfényes éjszakai képeinket.

11. nap Okt5. Búcsú Tokiótól: Hamarikjú park, Akihabara és vásárlás
Az utolsó napunkat a főváros egyik legszebb parkjában indítjuk, amely a béke szigete ebben a nyüzsgő metropoliszban. A park egyik mesterséges taván található teaházban macha teával frissítjük fel magunkat. A nyugalomból egy éles váltással a japán otakuk (furcsaságokért rajongók) fellegvárába, Akihabarába látogatunk, ahol szinte életre kelnek a mangák és minden, magyar szemmel furcsa, extravagáns, kirívó érdekességgel találkozhatunk. A nap hátralévő részében lesz idő vásárlásra, szuvenírek beszerzésére. Késő este indulunk a reptérre.

12. nap Okt6. Hazaút Tokióból
Hajnalban indul a gépünk és még aznap délután érkezik Budapestre.

FONTOS: Fotótúránk kettős célja, hogy ütős képekkel és intenzív élményekkel térjünk haza. Ezekért nap mint nap tennünk kell, helyzetbe kell kerülnünk, ráadásul a fényekkel is folyamatosan kalkulálnunk kell. Mindezek átírhatják – és rendre át is írják – az eredeti menetrendet, étkezések tolódhatnak, kimaradhatnak. Előre szólunk: az útiterv hozzávetőleges.