FOTÓTÚRA RAJASTHANBAN

A jógiktól a puskári tevevásárig
2024. november 3-15.

Indulás-érkezés:   2024. november 3-15.
Időtartam / Szükséges szabadnapok: 13/8 nap
Részvételi díj TELJES ELLÁTÁSSAL: 1500 EUR
2 repülőjegy + vízum: kb. 340 eFt
Jelentkezési határidő: 2024. június 30.
Csoportlétszám: 8-12 fő – MÁR CSAK 5 HELY VAN
Szállás: 2-3 csillagos hotelben, 2-3 ágyas szobában
Utazás módja: repülő, saját kisbusz, riksa

Egy India-specialista fotográfus szakmai vezetésével és terepi fotóoktatásával te is mesés képeket hozhatsz haza a varázslatos Rajasthanból. Kis létszámú fotótúra csoportunk világörökség helyszíneket jár be, fotótémánk lesz a pushkari tevevásár forgataga, Jodhpur mesebélien kék utcái, a Thar sivatag aranyvárosa, Jaisalmer, a Taj Mahal, ahonnan kevesen ismerik, és végül Vrindavan középkori hindu kolostorai, jógik, szadhuk, zarándokok.

A fotóstúrát mind szakmailag, mind logisztikailag Szabó Zoltán, Kelet-járó fotóművész vezeti. A tapasztalt utazó harminc éve otthonosan mozog az indiai kultúrában, ebben a témában díjnyertes könyvet jelentetett meg, sajtófotó-díjas munkáit félszáz egyéni kiállításon mutatta be, illetve magazinok rendszeresen publikálják. Korábbi Kincseskamera fotós túrákon készített képei időutazás az eltűnőben levő igazi Indiába.

RÉSZLETES PROGRAMUNK

1. nap Nov3. Kiutazás repülővel Delhibe
Menetrendszerinti repülővel indulunk a Liszt Ferenc repülőtérről, átszállással másnap hajnalban érkezünk Delhibe.

2. nap Nov4. Vrindavan, fotóséta a tömény Indiában
Reggeli érkezés után egyből Vrindavanba buszozunk (200 km, 3 óra) és kis pihenés után máris megmártózunk a turisták nélküli, legvalóbb Indiában. Vrindavan, a hinduizmus szent városkája ötezer (!) templomával forgalmas zarándokhely. Napnyugtakor tanúi leszünk a Yamuna púdzsa tűzáldozatnak. Utazás a történelemben, térben és időben, Canonok és Nikonok beavatása.

3. nap Nov5. Vrindavan, Yamuna folyó, hajnali ködös képek
A hajnali köd a Yamuna partján maga a fotósparadicsom: jógázó szádhuk köszöntik a napot, zarándokok vesznek szent fürdőt a ghatakon, színpompás csáklyás bárkák ontják a városkába igyekvőket. Délután a közeli Agrába buszozunk, családias home stayben szállunk meg.

4. nap Nov6. Taj Mahal, ahogy kevesen ismerik, Vörös Erőd Agrában
Útunk egyik kihívása, hogy az agyonfotózott Taj Mahalról egyénibb ízű képeket készítsünk. Korán kezdjük a napot, a várhatóan ködös napkeltét a Taj Mahal mögött a Yamuna folyón, csónakból várjuk. A délelőttünk a világörökségé. Ebéd után után meghódítjuk a Vörös Erődöt, ahol az épületfotózást némi portrézással fűszerezzük.

5. nap Nov7. Pushkari tó, mécsesek szertartása
Délben érkezünk Pushkarba, ebédünket az óváros fölött, szállásunk lazulós, tetőteraszi éttermében költjük el, majd a vásárszéli, bozótból épített tanyájukon meglátogatjuk Papu népes családját a bopák (zenész-énekes) kasztjából. Pushkar nem csak tevevásáráról híres, a hinduk számára szent tó köré épült település vallási zarándokhely is. Úgy tartják, aki a szent tóban fürdőt vesz, megszabadul bűneitől (Gyula fotóstársunknak ez sikerült). A kék órában a szent tó lépcsőin ghível töltött cserépmécsesek ezreinek meggyújtásával kezdetét veszi a Deepdan szertartás, ami a zarándokok tömegét vonzza a ghatakhoz.

6. nap Nov8. Pushkari tevevásár, fotózás filmszakadásig
A város határában a nap első sugaraiban tevepaták verik fel a sivatag púderfinomságú homokját, hullámokban érkeznek a tevekaravánok vakító fehér gyolcsruhás hajtóikkal. Ezernyi állat, hetyke bajuszok, ezüstamulettek, valószínűtlen színű turbánok. Itatás, befogás, lópingálás, tevetuning, alkuk megkötése – memóriakártyák telítése. A vásár forgatagában lovakat táncoltatnak, egy verseny erejéig a tevéket is megfuttatják. Esti bazározás, szemcsiklandozó keleti kézműves portékáival Rajasthan egyik legszínesebb bazára a pushkari.

7. nap Nov9. Jodhpur a Kék Város
Ebédre érkezünk Jodhpurba, ami tényleg kék! A középkori óváros élettel teli, kanyargós, labirintusszerű utcái soha nem ott lyukadnak ki, ahol az ember várná, de egy fotósnak itt szinte öröm eltévedni: minden utcarészletnek, zugnak varázsa van. Szakavatott fotós túravezetőink segítenek észrevenni ezeket a részleteket és gyakorlati tanácsokkal szolgálnak, hogy teheted egyedibbé képeidet. A középkori negyedben egy félezer éves haveliben lesz a szállásunk. Nyitott tetőteraszán felszolgált vacsoránk díszlete az égszínre festett óváros és a fölé magasodó, méltóságteljes Mehrangarh erőd homokkőbe faragott tömege lesz.

8. nap Nov10. Jodhpur felülről, belülről, Mehrangarh Fort
Napkelte előtt felkapaszkodunk a szállásunk feletti óriási sziklára, hogy a jodhpuri majomcsapattal egyetemben figyeljük, ahogy ébred a város. Reggeli után kisebb csoportokra szakadva megpróbálunk magánházakba, tetőteraszokra is bebocsájtást nyerni. Az indiaiak nyitott szívű, barátságos emberek, akik szívesen engednek betekintést – akár egészen közelről – mindennapi életükbe. Délután felkapaszkodunk és bejárjuk a kisebb városnyi erődöt, ahonnan jól fotózható a falakat körülölelő tetőteraszdzsungel. Vacsora után pedig vetítős képértékelést tartunk friss fotóinkból.

9. nap Nov11. Aranyló Jaisalmer
Délutánra érünk kocsijainkkal Jaisalmerbe. A város hajdanán arany- és ópiumkereskedelemből gazdagodott meg, nincs is Indiában más hely, ami hitelesebben idézné meg a hajdani egzotikus tevekaravánutakat és a sivatag szellemét. Jaisalmer városkája emberléptékű, gyalog érdemes fölfedezni. Óvárosának ékszerdoboz palotáit, valószínűtlen kőcsipkéit ugyanabból a mézszínű, aranyló homokkőből faragták ki, mint az erődöt. Szállásunk hangulatos éttermét itt is a tetőteraszon alakították ki, kőhajintásra a kivilágított erőd bástyáitól.

10. nap Nov12. Jaislamer Fort
Ezen a napon a Jaisalmer Fortban vadászunk képekre. Az erőd lélegzetelállító látvány: kilencvenkilenc bástyájával délibábként emelkedik ki a homoksivatagból. A falakon belüli szűk utcácskáit ma is lakják, kötéltáncos mutatványosok, ékszereiket áruló nomádok leselkednek az utazó rúpiáira, a bazárban pedig finom tevebőrárut, törzsi ezüstékszereket és a legcsábítóbb rajasthani ágytakarókat kínálják.

11. nap Nov13. Repülőút Delhibe
Másfél órás repülőúton térünk vissza a fővárosba. Delhi szállásunk a város izgő-nyüzsgő bazártengerének egyik csöndes szigete, egy hangulatos keleti szálloda lesz.

12. nap Nov14. Egy kis Delhi, muszlim negyed, búcsú Indiától
Utolsó képeink. A tizenhatmilliós metropolisz átszellemült és a Gettómilliomosból ismerős arcát egyaránt felvillantjuk: elcsendesedünk a szikhek szent templomában, majd bevesszük magunkat Ódelhi Ezeregy éjszakát idéző muszlim negyedébe. Este az utolsó százrúpiások ajándékba fektetése, lázas csomagolás, éjjel indulunk az Indira Gandhi nemzetközi repülőtérre.

13. nap Nov15. Hazautazás
Délelőtti érkezés Budapestre: édes otthon! – honvágy Indiába.

FONTOS: Fotótúránk kettős célja, hogy ütős képekkel és intenzív élményekkel térjünk haza. Ezekért nap mint nap meg kell dolgoznunk, helyzetbe kell kerülnünk, ráadásul a fényekkel is folyamatosan kalkulálnunk kell. Mindezek átírhatják, – és rendre át is írják – az eredeti menetrendet, étkezések tolódhatnak, kimaradhatnak. Előre szólunk: az útiterv hozzávetőleges.