FOTÓTÚRA KIS-TIBETBEN

Kolostori fesztivál Ladakhban
Ladakh 2024. október 19. – november 3.

Indulás-érkezés: Ladakh 2024. október 19. – november 3.
Időtartam / Szükséges szabadnapok: 16/8 nap
Részvételi díj TELJES ELLÁTÁSSAL: 1750 EUR
2 repülőjegy + vízum: kb. 400eFt
Jelentkezési határidő: 2024. július 15.
Csoportlétszám:
8-15 főVÁRÓLISTA!
Szállás:
kétágyas szobákban, 1-3 csillagos hotelben
Utazás módja:
repülő, saját kisbusz

Egy India-specialista fotográfus szakmai vezetésével és terepi fotóoktatásával te is vizuális kincseket hozhatsz haza a még élő tibeti buddhizmus hazájából, Ladakhból. Csatlakozz kis létszámú fotótúra csoportunkhoz és három dolgot ígérünk:

  1. Mesés képeket: szakavatott fotográfus aktív segítségével a világ tetején, a Csoma-járta Tibet fantasztikus díszletei és buddhista szerzetesei között fotózhatsz.
  2. Adrenalint: átkelünk a Föld legmagasabb autózható hágóján, részesei leszünk egy buddhista kolostori fesztiválnak, kipróbáljuk a sós jakvajas teát és belekóstolhatunk a magashegyi túrázásba is.
  3. El fog állni a lélegzeted 🙂

A fotóstúrát mind logisztikailag, mind szakmailag  Szabó Zoltán keletjáró fotóművész vezeti. A tapasztalt utazó harminc éve otthonosan mozog az indiai és tibeti kultúrában, a témában több díjnyertes könyvet jelentetett meg, sajtófotó-díjas munkáit félszáz egyéni kiállításon mutatta be, illetve magazinok rendszeresen publikálják. A ’90-es évekbeli első, fekete-fehér riportja és későbbi, a Kincseskamera fotós túrákon készített képei időutazás az eltűnőben levő tibeti kultúrába.

NEM NYARALÁS!

Ez egy aktív túra, ha pihentető nyaralásra vágysz, rossz helyen keresgélsz. Ladakhban kilépünk a komfortzónánkból: a magashegyi környezet és a hűvösebb október eleve embert próbáló, sok időt töltünk buszozással, nem is a távolságok, inkább a hegyi és rossz útviszonyok miatt. Egyes szállásunkon sem fűtés, sem melegvíz nem várható, napjainkat pedig igyekszünk tartalmasan kitölteni fotózással (sokszor minimális pihenő- és szabadidővel), ezért túránk sokaknak fárasztó, megerőltető lehet, tériszonyosoknak kifejezetten nem ajánljuk. Nem elijeszteni akarunk, hiszen az átlagos kondíció elegendő és rendre vannak 60 év feletti útitársaink is (rekorderünk egy 72 éves hölgy). Ha készen állsz életed felejthetetlen kalandjára és jól bírod a gyűrődést, köztünk a helyed. Nem fogsz csalódni!

KÉPES BESZÁMOLÓNK HD VIDEÓN

Heincz Norbi útitársunk lélegzetelállító drón videója.
Hogy képet kaphass, milyen nehézségek és milyen csodák várnak Rád kis-tibeti túránkon, videóra vettem diaképes beszámolómat.
Ha kíváncsi vagy, milyen ez az “ÚT” belülről, kukkants bele Gecse Vali utitársunk blogjába.

RÉSZLETES PROGRAM

1. nap Okt19. Kiutazás repülővel Delhibe
Menetrend szerinti repülővel indulunk a Liszt Ferenc repülőtérről, átszállással másnap hajnalban érkezünk Delhibe.

2. nap Okt20. Repülés a Himalája fölött
Reggel elcsípjük a Delhi-Leh belföldi repülőjáratot, átevickélve a Himalája fő vonulatán Ladakh fővároskájában, Leh-ben (ejtsd: Lé) 3.500 méteres tengerszint feletti magasságon landolunk. Délután az akklimatizáció érdekében jobbára pihenünk.

3. nap Okt21. Akklimatizáció és könnyű séta Leh-ben
Csellengünk egyet az óvárosban, hogy első napon se maradjunk képek nélkül. Közben szert teszünk némi ladakhira, ami a következő két hétben annál többet lendíthet a helyiekkel való kommunikációnkon. A mindenre jó dzsulé-t (jelentése: helló, viszlát, köszönöm, kérem) úton-útfélen fogjuk használni – a ladakhiak derűs, melegszívű, vendégszerető emberek.

4. nap Okt22. Leh felfedezése, vörösvértestek bejáratása
Felkapaszkodunk az óvároska fölé magasodó lathó-hoz (áldozati épület), ahonnan körpanoráma nyílik a Himalája fenséges hófödte vonulataira. Első tájképeink. Még följebb kapaszkodunk, hogy a Tsemo gompánál (Cemó kolostor), kiengesztelendő a helyi démonokat, felköthessük saját imazászlónkat. (Meg a gatyánkat, hogy bírjuk két héten át szusszal.)

5. nap Okt23. Zanszkár canyon, Chilling falu a hegyek mélyén, szállás családoknál
Októberre megszelídülnek a ladakhi folyók, az Indus is türkizben pompázik. Tágas völgyében nyugat felé indulunk kisbuszunkkal. Nimmunál bevesszük magunkat a hegyekbe, hogy a Zanszkár folyó kanyonjában elképesztő sziklaformációk közt egészen Chillingig kanyargózzunk. Szállásunk két éjszakára gazdagon díszített, hagyományos ladakhi házakban lesz, ahol vendéglátó családjaink főztjén keresztül belekóstolhatunk a ladakhi konyhába, amin egykor Csoma is élt. A vacsorát csanggal (szűretlen házi árpasör) öblögetjük.

6. nap Okt24. Chilling ötvösmesterei, könnyű túra
A mindössze hét családból, hét házból álló Chilling az elzárt Zanszkár-hegység talpalatnyi fennsíkján, árpaföldek ölelésében fekszik. A nagycsaládnyi házak lakói még hagyományos életmódot folytatnak. A lélegzetelállító fekvésű falucskában őszi sárgásvörösbe öltözött, évszázados barackfák közt teszünk fotós sétákat, közben meglátogatjuk műhelyükben az egykor Nepálból ideköltözött ötvös mesteremberek leszármazottjait, kisebb-nagyobb ötvös remekekre alkudhatunk. A könnyű trekkingre kapható túratásakkal a Zanszkár mellékvölgyében egy szinttel feljebb, a falu fölé emelkedünk tájképezni.

7. nap Okt25. Lekir kolostora
A Lekir gompa teraszosan szabdalt, fehérre meszelt épülettömbje már messziről világít a lefutó sziklagerincek szabdalta tájban, tövében sáfrány-arany színű, óriási Csamba (eljövendő Buddha) szobor tornyosul a környező árpaföldek fölé. A kolostor gazdagon díszített évszázados freskókkal és thangkákkal (tekercsfestmény), ez utóbbiakat egy-két mesterember helyben is készíti. A közeli Alchiban, Ladakh legöregebb kolostora melletti motelben éjszakázunk.

8. nap Okt26. Alchi belülről, Rizong kolostora, tájképezés a Moonlandnél
Délelőtt a buddhizmussal és annak történetével ismerkedünk, végigjárjuk Alchi ezeréves épületeit, aztán kis kitérőt teszünk Rizong kolostorába. Látványos panoráma úton kanyargunk tovább, Lamayuru határában érintjük a Moonlandnek keresztelt homokkő-tengert, amely szokatlan formáival a tájképezők kedvence.

9. nap Okt27. A festői Lamayuru, novíciusok szertartása
Hajnalban tanúi lehetünk a kolostor növendékeinek szertartásának. Ladakh legfestőibb gompája egy homokkő meredélyre épült, páratlan fekvéséből adódóan békaperspektívából és madártávlatból is körbefotózható. Csortenjeit (sztúpa) szigorúan jobb kéz felől körbejárva megpörgethetjük az imamalmokat. A kolostor alatti meszelt falú parasztházak közt jakkal és dzóval (jak és marha keresztezése) is találkozhatunk. Délután az Indus mentén kis kitérővel érünk Takmachikba, rápillanthatunk teraszos árpa földjeire, gyümölcsöseire, a folyó fölött imbolygó függőhídra. Délután látványos panoráma úton kanyargunk tovább, estére térünk vissza bázisunkra, Leh-be.

10. nap Okt28. Pihenő Leh-ben, esti vetítés
Végre nem kell korán kelni, feltölthetjük testi és lelki akkumulátorainkat, míves tibeti kézművestermékekre alkudhatunk a bazárban, ékszerszép fotóalbumokkal szemezhetünk a könyvesboltban. Este vetítős képértékelést tartunk.

11. nap Okt29. Indus-völgyi kolostorok: hajnali púdzsa Thikseben, Shey, Chemrey, Stakna
Leh-től egyórás buszozásra magasodnak az Indus-völgy legszebb fekvésű buddhista kolostorai. Ladakh legnagyobb és legnépesebb kolostora a thiksei, közel száz szerzetes (hatévestől az aggastyánig) otthona. Napkeltekor a gompa tetőteraszán megszólaltatják a gyülekezésre hívó kagylókürtöket. A dukangban (szertartásterem) szem- és fültanúi lehetünk a hajnali buddhista púdzsának – torokének, cintányérok, koponyadobok, csontfurulyák. A kolostor belsejében aranyszínre festett, kétemeletnyi Buddha szobor magasodik. Ebéd után a Shey melletti sajátos hangulatú sztúpatemetőben fotózunk tovább, aztán Chemrey kolostora következik, a napot tájképezéssel zárjuk az elképesztő fekvésű Stakna gompánál.

12. nap Okt30. Khardung-la, csésze tea a világ tetején
A Nubra-völgy felé, északnak indulunk, kis buszunkkal megmásszuk a Föld legmagasabb autózható hágóját. Az állandóan zord klímájú Khardung-lán 5600 méteren fogunk teázni, a kötelező képek után leereszkedünk a Nubra folyó tágas völgyébe, de útközben legelő jakokra vadászunk. A pakisztáni és kínai határ közelsége miatt a térség India legelzártabb zuga, az utazók számára csak néhány település látogatható, ennek ellenére Nubra lélegzetelállító léptékeivel, kietlen hegyóriásaival, homokdűnéivel, oázisfalvaival és Diskit sasfészekszerű kolostorával a tájképezés paradicsoma. Diskitbe délután érünk, ahol a falu fölött magasodó gompában már javában folynak az egyházi ünnepségek előkészületei.

13. nap Okt31. Kolostorfesztivál, maszkos táncok Diskitben
Az ötszáz éves kolostorban a tibeti naptárnak megfelelően ezen a napon kezdődik a kétnapos egyházi ünnepség, a Diskit Gustor, aminek központi eseménye a misztériumjátékok. A nap pirkadatkor azzal a dukangbeli szertartással kezdődik, ami a lámaista hit szerint a jelenlevők elméjét mennyei békével árasztja el. Reggeltől aztán a lámák apraja-nagyja és a Nubra-völgyi falubéliek százai szoronganak a kolostor udvarán, hogy szemtanúi és részesei lehessenek a nem mindennapi látványosságnak, a chamnak. A cham szerzetesek által előadott színpompás, maszkos táncok sorozata, ami vallási történeteket mesél el a jó gonosz feletti győzelméről. A Diskit Gustoron várhatóan rajtunk kívül nem lesznek külföldiek, érdemes tartalék memóriakártyával nekivágni a napnak.

14. nap Nov1. Vad tevék között a Hunder sivatagban, vissza Leh-be
Délelőtt a szomszédos Hunder szaharaszerű homokdűnéinél fotózunk, kis szerencsével félvad baktriai (kétpúpú) tevékkel is összefuthatunk. A nap hátralevő részét a Leh-be való visszatérésre szánjuk.

15. nap Nov2. Leh-Delhi, muszlim negyed, bazározás Delhiben
A reggeli járattal Delhibe repülünk. Ebéd után Ó-Delhibe tuk-tukozunk, hogy belekóstoljunk az ezeregy éjszakát idéző muszlim negyedbe és India legfinomabb lassijába. Este az utolsó százrúpiások ajándékba fektetése a bazárban, lázas csomagolás, éjjel indulunk az Indira Gandhi nemzetközi repülőtérre.

16. nap Nov3. Delhi-Budapest
Délelőtti érkezés Budapestre: édes otthon! – honvágy Ladakhba.

FONTOS: Fotótúránk kettős célja, hogy ütős képekkel és intenzív élményekkel térjünk haza. Ezekért nap mint nap tennünk kell, helyzetbe kell kerülnünk, ráadásul a fényekkel is folyamatosan kalkulálnunk kell. Mindezeken túl a magashegyi régió (3.000-5.600 m), az esetleges extrém időjárási és útviszonyok átírhatják – és rendre át is írják – az eredeti menetrendet, étkezések tolódhatnak, kimaradhatnak. Előre szólunk: az útiterv hozzávetőleges.