KINCSEK A POGGYÁSZBAN

Mérlegen az első indiai fotóworkshopunk

Egyedül felfedezni Indiát, áttörni azon a felszínen, ahol több mint egymilliárd ember él, igencsak embert próbáló feladat. Más kultúra, más léptékek, más értékrend, a nyugati ember számára egy másik világ. 2012. novemberében csatlakozott hozzánk tizenegy fotós, hogy felfedezze India egyik legszínesebb szegletét, Rajasthant.

Gondosan felépítettük az útitervet,hogy a legjobb időben, a legjobb helyeken fotózhassunk. Jodhpur, a kék város mesebeli utcái, a Thar sivatag aranyvárosa, Jaisalmer, a Pushkari tevevásár, a Divali (fény ünnepe) segített visszacsöppenni a múltba, részesei lehettünk az évezredeken átívelő tradícióknak, amik máig változatlanul élnek és egyedülállóak a világon. Célunk az volt, hogy fotósaink ráérezzenek India hangulatára és értékes fotográfiákkal térjenek haza, olyanokkal, amik közvetítik azokat az értékeket és élményeket, amiért odautaztunk, ugyanakkor megállják helyüket egy magazinban vagy akár a falon is. Ebben a galériában kiderül, sikerült-e.

Túránk résztvevői az élet teljesen más területeiről érkeztek, a profi fotósok mellett informatikus, cégvezető, köztisztviselő, orvos is csatlakozott hozzánk hobbi fotósként, sőt akadt, akinek a kezébe először került tükörreflexes gép. Egyetlen dolog volt közös bennük, azelőtt egyikük sem járt Indiában. És India csodás ragasztóanyagnak bizonyult, e heterogén kompánia a két hét alatt takaros csapattá kovácsolódott: werk képek rólunk.

Valamikor itt, Indiában volt földünk kultúrájának bölcsője, ami még mindig olyan erős rezgéssel bír, hogy a mai napig eljut az emberekhez. Ez az a vonzerő, amiért évről-évre nekivágunk! Legtöbben egészen más csomaggal érkeznek haza, utólag jönnek csak rá, mit is kereshetettek ott. Erről túratársaink így vallanak.