Rólam

Szabó Zoltán

Szabó Zoltán

fotográfus, utazó, a Kincseskamera alapítója
VILÁGOK ARCA

Még az egyetemi évek alatt, több hónapos túrákon habarodtam bele a hátizsákos utazásba, egyúttal Ázsiába.

PEDIG MILYEN VISZONTAGSÁGOS VOLT!

Akkoriban diákként napi három dollárból utaztunk, ha már repülőjegyre sem futotta, szárazföldön vágtunk neki, egyszer Pakisztánnak, többször Szibériának. Iránban kamiont stoppoltunk, Bangkok utcáin a legolcsóbb mozgóárusoknál ettünk, Indiában jobbára a veszedelmes csapvizet ittuk, hogy ezzel is spóroljunk, aludtunk a Thar sivatagot átrobogó busz tetején, éjszakáztunk ülések alá dobált szemétben a túlzsúfolt Sanghaj expressz harmadosztályán. Egy hajó gyomrában a Sárga-folyón napokig fetrengtem betegen, keltem át citerázó térdekkel a Nanga Parbat rohanó gleccserpatakja fölött, a guatemalai maja indiánok között megbolhásodtam, Kubában kis híján letartóztattak, sátraztam mínusz harminc fokban a Bajkál jegén, és szenvedtem a Csoma-járta Himalája ötezres, szédítő hágóit.

ÉS MILYEN VARÁZSLATOS VOLT!

A nyitott lelkű hegyi emberek, a lávát hányó Pacaya vulkán testközelből, a zarándokokkal teli szikh Aranytemplom, medvecsapásokon járni a vad szibériai tajgát, és szerelmesnek lenni Quetzaltenangoban! Voltam díszvendég kicsiny tibeti esküvőn, cellatársnak fogadott egy buddhista szerzetes, salsáztam

kubai építőtáborózókkal, és takaróztam csillagokkal a perzsiai Lút sivatag dűnéin.

Diplomaosztóm másnapján szakítottam is a közgazdászsággal – úgy döntöttem, inkább fotográfus leszek és vissza-visszajárok a már ismerős kultúrákba. Azóta harminc év szaladt el, benne egy három éves állami fotóművészeti ösztöndíjjal, tagja lettem a Magyar Fotóművészek Szövetségének és alapítója a Pillanart Magyar Esküvőfotós Szövetségnek. Belefért még félszáz önálló kiállítás, féltucat könyv, rangos sajtófotós és könyvművészeti díjak. Az út porával együtt ragadt rám a nyelvekből is, angol, orosz, spanyol, egy kis perzsa, csipetnyi tibeti.

A három évtizednyi utazás során a Világok arca tekintett vissza rám: vallások, sorsok, arcok, megismételhetetlen tájak. 2012-től ezeknek az utazós-fotós kincseknek az esszenciáját töltögetem bele a KINCSESKAMERA fotótúráiba, immár kényelmesebb keretek között, ám megtartva az igazi utazás savát-borsát.

Amikor itthon vagyok, örömmel fotózom riportos stílusban esküvőket, csak annyit, ami még jól esik.

Újabb kalandokról a mai napig ábrándozom. Egy nap majd beszuszakoljuk a népes családot a Volkswagen kisbuszba és négy keréken vágunk neki Indiának.