Fotótúra Kis-Tibetben 1

FOTÓTÚRA KIS-TIBETBEN

Járatlan utakon Zanszkárban
2023. szeptember 15 – október 1.

Indulás-érkezés: 2023. szeptember 15 – október 1.
Időtartam / Szükséges szabadnapok: 17/11 nap
Részvételi díj TELJES ELLÁTÁSSAL: 1.900 EUR
2 repülőjegy + vízum: kb. 340 eFt
Jelentkezési határidő: 2023. május 31.
Csoportlétszám:
8-12 főMÁR CSAK 5 HELY VAN!
Szállás:
kétágyas szobákban, 1-3 csillagos hotelben
Utazás módja:
repülő, saját kisbusz

Zanszkár magashegyi vidéke, ötezres hágói eddig kizárólag gyalogösvényeken voltak járhatók. Most utak nyílnak, ezeken merészkedünk a Kőrösi Csoma által is járt Himalájába. Egy India-specialista fotográfus szakmai vezetésével és terepi fotóoktatásával te is vizuális kincseket hozhatsz haza a még élő tibeti buddhizmus hazájából. Csatlakozz kis létszámú fotótúra csoportunkhoz és három dolgot ígérünk:

  1. Mesés képeket: szakavatott fotográfus aktív segítségével a világ tetején, Tibet fantasztikus díszletei és buddhista szerzetesei között fotózhatsz.
  2. Adrenalint: átkelünk a Föld legmagasabb autózható hágóján, kipróbáljuk a sós jakvajas teát és belekóstolunk a magashegyi trekkingezésbe is.
  3. El fog állni a lélegzeted 🙂

A fotóstúrát mind logisztikailag, mind szakmailag  Szabó Zoltán keletjáró fotóművész vezeti. A tapasztalt utazó harminc éve otthonosan mozog az indiai és tibeti kultúrában, a témában több díjnyertes könyvet jelentetett meg, sajtófotó-díjas munkáit félszáz egyéni kiállításon mutatta be, illetve magazinok rendszeresen publikálják. A ’90-es évekbeli első, fekete-fehér riportja és későbbi, a Kincseskamera fotós túrákon készített képei időutazás az eltűnőben levő tibeti kultúrába.

NEM NYARALÁS!

Ez egy aktív túra, ha pihentető nyaralásra vágysz, rossz helyen keresgélsz. Zanszkárban kilépünk a komfortzónánkból: a magashegyi környezet és a hűvösebb október eleve embert próbáló, sok időt töltünk buszozással, nem is a távolságok, inkább a hegyi és rossz útviszonyok miatt. Egyes szállásunkon sem fűtés, sem melegvíz nem várható, napjainkat pedig igyekszünk tartalmasan kitölteni fotózással (sokszor minimális pihenő- és szabadidővel), ezért túránk sokaknak fárasztó, megerőltető lehet, tériszonyosoknak kifejezetten nem ajánljuk. Nem elijeszteni akarunk, hiszen az átlagos kondíció elegendő és rendre vannak 60 év feletti útitársaink is (rekorderünk egy 72 éves hölgy). Ha készen állsz életed felejthetetlen kalandjára és jól bírod a gyűrődést, köztünk a helyed. Nem fogsz csalódni!

KÉPES BESZÁMOLÓNK HD VIDEÓN

Heincz Norbi útitársunk lélegzetelállító drón videója.
Hogy képet kaphass, milyen nehézségek és milyen csodák várnak Rád kis-tibeti túránkon, videóra vettem diaképes beszámolómat.
Ha kíváncsi vagy, milyen ez az “ÚT” belülről, kukkants bele Gecse Vali utitársunk blogjába.

RÉSZLETES PROGRAM

1. nap Szep15. Kiutazás repülővel Delhibe
Menetrend szerinti repülővel indulunk a Liszt Ferenc repülőtérről, átszállással másnap hajnalban érkezünk Delhibe.

2. nap Szep16. Repülés a Himalája fölött, akklimatizáció Leh-ben
Még hajnalban elcsípjük a Delhi-Leh belföldi repülőjáratot, átevickélve a Himalája fő vonulatán Ladakh fővároskájában, Leh-ben (ejtsd: Lé) 3.500 méteres tengerszint feletti magasságon landolunk. Az akklimatizáció érdekében jobbára pihenünk, csak sétálunk az óvárosban, hogy első napon se maradjunk képek nélkül.

3. nap Szep17. Leh felfedezése, vörösvértestek bejáratása
Felkapaszkodunk az óvároska fölé magasodó lathó-hoz (áldozati épület), ahonnan körpanoráma nyílik a Himalája fenséges hófödte vonulataira. Első tájképeink. Még följebb kapaszkodunk, hogy a Tsemo gompánál (Cemó kolostor), kiengesztelendő a helyi démonokat, felköthessük saját imazászlónkat. (Meg a gatyánkat, hogy bírjuk két héten át szusszal.)

4. nap Szep18. Zanszkár kanyon, Lekir kolostora
Az Indus völgyében nyugat felé indulunk kisbuszunkkal. Nimmunál belekóstolunk a Zanszkár folyó kanyonjába, elképesztő sziklaformációk közt kanyargózzunk. Visszatérünk az Indus völgyébe, Lekir gompa fehérre meszelt épülettömbje már messziről világít a lefutó sziklagerincek szabdalta tájban, tövében sáfrány-arany színű, óriási Csamba (eljövendő Buddha) szobor tornyosul a környező árpaföldek fölé. A közeli Alchiban éjszakázunk.

5. nap Szep19. Alchi belülről, Rizong kolostora, tájképezés a Moonlandnél
Délelőtt a buddhizmussal és annak történetével ismerkedünk, végigjárjuk Alchi ezeréves épületeit, aztán kis kitérőt teszünk Rizong kolostorába. Látványos panoráma úton kanyargunk tovább, Lamayuru határában érintjük a Moonlandnek keresztelt homokkő-tengert, amely szokatlan formáival a tájképezők kedvence.

6. nap Szep21. Járatlan utakon Zanszkárban
Kétnapos útra indulunk, hogy átszeljük a Zanszkár hegységet. A még épülő utakon kanyargózunk, lélegzetelállító tájon, négy-ötezres hágókon keresztül. Este érünk Lingshed ezeréves településére.

7. nap Szep21. Lingshed kolostora, hágókon át Zanglába, Csoma szobája
Reggel meglátogatjuk a lingshedi kolostort és portrézünk a falucskában. Kisbuszunkkal újabb hegyeket mászunk meg, hogy végül leereszkedjünk a Zanszkár folyó kanyonjába. Zanglában fölmászunk a királyi palotácskába Kőrösi Csoma Sándor egykori szobájához, ahol a jeles tudósunk a tibeti buddhizmus szent könyveit tanulmányozva elkezdte élete fő műveinek, az első Tibeti-Angol szótárnak és Nyelvtannak a megírását.

8. nap Szep22. Pihenés Padumban, gyalogtúra Phuktalba
Padum fővároskája a Zanszkár folyó tágas völgyében nyújtózkodik, a nap első felében itt fújjuk ki magunkat. Délután még mélyebbre hatolunk a hegyekbe, a Tsarap szűk völgyét követve rövid gyalogtúra után érjük el Phuktal falucskát és fecskefészekszerű kolostorát. A helyi szerény vendégházban éjszakázunk.

9. nap Szep23. Tájképek a Tsarap festői völgyében
Együtt ébredünk a kolostorral és a falubeliekkel, a reggeli fényekben még Phuktalban fotózunk. A visszaúton megállunk kolostorokban falvakban, estére érünk vissza Padumba.

10. nap Szep24. Kolostorok Zanszkár szívében: Karsha, Sani
A térség két fontos kolostorát is meglátogatjuk: Sani kolostora a síkságon fekszik, Karsha fölkúszik a hegyek lábára, ahonnan belátni a tágas Zanszkár völgyet.

11. nap Szep25. Vissza Lamayuruba, az ötezres hágók napja
Egész nap buszozunk, újra átszeljük a Zanszkár hegységet, szédítő hágók során kelünk át, rengeteg lehetőségünk lesz tájképezni. Estére érünk Lamayuruba.

12. nap Szep26. A festői Lamayuru, novíciusok szertartása
Hajnalban tanúi lehetünk a kolostor növendékeinek szertartásának. Ladakh legfestőibb gompája egy homokkő meredélyre épült, páratlan fekvéséből adódóan békaperspektívából és madártávlatból is körbefotózható. Csortenjeit (sztúpa) szigorúan jobb kéz felől körbejárva megpörgethetjük az imamalmokat. Az Indus mentén kis kitérővel érünk Takmachikba, rápillanthatunk teraszos árpa földjeire, gyümölcsöseire, a folyó fölött imbolygó függőhídra. Délután látványos panoráma úton kanyargunk tovább, estére térünk vissza bázisunkra, Leh-be.

13. nap Szep27. Pihenő Leh-ben
Végre nem kell korán kelni, feltölthetjük testi és lelki akkumulátorainkat, míves tibeti kézművestermékekre alkudhatunk a bazárban, ékszerszép fotóalbumokkal szemezhetünk a könyvesboltban.

14. nap Szep28. Khardung-la, csésze tea a világ tetején
Ma buszunkkal megmásszuk a Föld legmagasabb autózható hágóját. Az állandóan zord klímájú Khardung-lán 5600 méteren fogunk teázni, a kötelező képek után leereszkedünk a hágó túloldalán, hogy legelő jakokra “vadászunk”.

15. nap Szep29. Indus-völgyi kolostorok: hajnali púdzsa Thikseben, Chemrey, Stakna
Leh közelében magasodnak az Indus-völgy legszebb fekvésű buddhista kolostorai. A thikse gompa tetőteraszán napfelkeltekor megszólaltatják a gyülekezésre hívó kagylókürtöket. A dukangban (szertartásterem) szem- és fültanúi lehetünk a hajnali buddhista púdzsának – torokének, cintányérok, koponyadobok, csontfurulyák. Ebéd után Chemrey kolostora következik, a napot tájképezéssel zárjuk az elképesztő fekvésű Stakna gompánál.

16. nap Szep30. Leh-Delhi, muszlim negyed, bazározás Delhiben
A reggeli járattal Delhibe repülünk. Ebéd után Ó-Delhibe tuk-tukozunk, hogy belekóstoljunk az ezeregy éjszakát idéző muszlim negyedbe és India legfinomabb lassijába. Este az utolsó százrúpiások ajándékba fektetése a bazárban, lázas csomagolás, éjjel indulunk az Indira Gandhi nemzetközi repülőtérre.

17. nap Okt1. Delhi-Budapest
Délelőtti érkezés Budapestre: édes otthon! – honvágy Ladakhba.

FONTOS: Fotótúránk kettős célja, hogy ütős képekkel és intenzív élményekkel térjünk haza. Ezekért nap mint nap tennünk kell, helyzetbe kell kerülnünk, ráadásul a fényekkel is folyamatosan kalkulálnunk kell. Mindezeken túl a magashegyi régió (3.000-5.600 m), az esetleges extrém időjárási és útviszonyok átírhatják – és rendre át is írják – az eredeti menetrendet, étkezések tolódhatnak, kimaradhatnak. Előre szólunk: az útiterv hozzávetőleges.

LÉGY TE IS AZ ÚTITÁRSUNK!

Három érv, hogy velünk tarts

PROFI KEZEKBEN

Túravezetőink, egyben szakmai segítőid, Kelet-járó sajtófotó-díjas fotóművészek, olyan tapasztalt utazók, akik harminc éve otthonosan mozognak Ázsia kultúráiban. Beszélik a helyi nyelveket, kivételes terepismeretük és személyes kapcsolataik révén bejáratosak egyébként zárt helyi közösségekbe.

VALÓDI FOTÓTÚRA

Mesés képeket ígérünk! A túrákat kifejezetten fotótémákra állítottuk össze, úgy hogy a legjobb időben és fényekre érkezzünk. Az út során igényeidhez és technikai szintedhez mérten kaphatsz szakmai segítséget, itthon pedig képfeldolgozást segítő tanfolyamot is indítunk.

UTAZÁSI IRODA

A befizetett pénzed biztonságban tudhatod, mert fotótúráinkat partnerünkkel, az Avenida Travel utazási irodával együttműködve szervezzük. Az utazási szerződést velük kötheted meg, a részvételi díjat hozzájuk fizetheted be és a repülőjegyekről, biztosításokról is ők gondoskodnak.

Otthon a világot ismered meg, utazva önmagadat; mert otthon a súly magadra esik, az úton a világra, s mindig az marad ismeretlen, ahová nézel.   Hamvas Béla