Fotótúra Perzsiában

FOTÓTÚRA PERZSIÁBAN

Irán csador nélkül
2020. április 17. – május 2.

Összegzés

Indulás-érkezés: 2020. április 17. – május 2.
Időtartam / Szükséges szabadnapok: 16/10 nap
Részvételi díj TELJES ELLÁTÁSSAL: 560 eFt
Repülőjegy + vízum: kb. 260 eFt
Jelentkezési határidő: 2019. december 1.
Csoportlétszám: 10 fő MÁR CSAK 2 HELY VAN!
Szállás: 2-3 csillagos hotelben, 2-3-ágyas szobában
Utazás módja: repülő, saját kisbusz

Keveset tudunk Iránról – valószínűleg azt is rosszul – és ez nem túl hízelgő egy 2500 éves magaskultúrára nézve. Van mit bepótolnunk.

Egy Ázsia-specialista fotográfus szakmai vezetésével és terepi fotóoktatásával te is vizuális kincseket hozhatsz haza a mesés Perzsiát és az Ezeregy éjszakát idéző Iránból. Kis létszámú csoportunkkal bejárjuk az ősi Persepolist, ahol Xerxész és Dareiosz árnyékában bóklászhatunk, Iszfahánban megcsodáljuk a “világ felét” és a kifinomult iszlám építészet kékmázas mecseteit, nyomába eredünk a zagroszi nomádoknak, hegynyi homokdűnéket mászunk a sivatagban, éjszakázunk karavánszerájban, belekukkantunk a hajdani Selyemút bazárjainak ma is pezsgő életébe, teát szürcsölünk és vizipipázunk az irániakkal, akik minden híreszteléssel ellentétben a világ legrokonszenvesebb népe. Majd meglátjátok!

A fotóstúrát mind szakmailag, mind logisztikailag Szabó Zoltán, Kelet-járó fotóművész vezeti. A tapasztalt utazó harminc éve otthonosan mozog Ázsia kultúráiban, a témában díjnyertes könyveket jelentetett meg, sajtófotó-díjas munkáit félszáz egyéni kiállításon mutatta be, illetve magazinok rendszeresen publikálják. Korábbi Kincseskamera fotós túrákon készített képei időutazás az eltűnőben levő igazi Perzsiába.

KÉPES BESZÁMOLÓNK HD VIDEÓN

Hogy képet kaphass, milyen nehézségek és milyen csodák várnak Rád a túránkon, videóra vettem diaképes beszámolómat.

RÉSZLETES PROGRAMUNK

1. nap Ápr17. Kiutazás repülővel Shirazba
Délutáni repülőjárattal indulunk a Liszt Ferenc repülőtérről, átszállással éjszaka érkezünk Shirazba, a szúfi költők városába.

2. nap Ápr18. Mesés mecsetek Shirazban, akklimatizáció Iránban
Rövid pihenés után bevesszük magunkat az egyébként modern város hamisítatlan keleti bazárjába: fedett, zegzugos utcácskáin első zsánereink, portréink. Este, ahogy a shirazi szerelmesek is teszik, kilátogatunk a misztikus költő, Hafez sírjához, ahol alkonyatkor mindig pezsgő az élet.

3. nap Ápr19. Persepolis, az ókori Perzsia szíve
Reggel a shirazi Nasir al-Molk mecsetben kezdünk, ahol a színpompás ablakmozaikon áttörő nap sugaraiban fotózhatunk. Ebéd után indulunk Persepolisba. A méreteiben és romjaiban is lenyűgöző, két és fél ezer éves perzsa palotavárosban naplementéig fotózhatunk. Az ókori Perzsia szakrális központjának szinte tapintható kisugárzása van: óperzsa, elámi, és akkád ékírásos feliratok mesélnek egy világbirodalom fénykoráról, monumentális oszlopok, mitikus lényeket formázó oszlopfők, mozgalmas kődomborművek, hőskori utazók graffitijei

4. nap Ápr20. Terepjáróval a Zagrosz hegység mélyére, szállás a csillagok alatt
A közeli Zagrosz hegység a kaskáj nomádok törzshelye, fehérlő-feketéllő juh- és kecskenyájaikat a nyári és téli szálláshelyeiken a szelídebb lankákon legeltetik. Kiszakadva a nagyváros zsivajából egy napra belekóstolunk a nomádéletbe, a kaskájok szabadtűzön készített ételeibe, szállásunk pedig szerény és szellős, kecskeszőrből szőtt sátraikban lesz.

5. nap Ápr21. Kaskáj nomádok közt – egy eltűnőben levő életforma
Együtt ébredünk a zordan is gyönyörű természettel és Aziz családjával. Tanúi lehetünk, hogyan indul a napjuk: reggelihez kenyeret sütnek, megfejik az állatokat, aztán kihajtják a legelőre. Ebéd után ejtőzünk a hegyoldalban és visszaindulunk Shirazba.

6. nap Ápr22. Kűrosz sírja, a Hallgatás tornyai, Yazd – város a Selyemút mentén
Egész napos buszúton, sivatagi tájakon keresztül, sziklatömbök és hegycsúcsok mentén jutunk a Kevir sivatag peremén fekvő Yazdba. Útba ejtjük Naqsh-e Rostamot, Dareios és Xerxes sziklafalba faragott sírját, majd a perzsa birodalmat megalapító Nagy Kűrosz sírját Pasargadnál, napnyugtakor a zoroasztriánusok hajdani temetkezési helyéül szolgáló Hallgatás tornyait. Yazdi szállásunk az óváros egyik, kelet világát megidéző, romantikus hotelében lesz.

7. nap Ápr23. Yazd középkori oázisvárosa, széltornyok között a óváros felett
Bevesszük magunkat Irán legszebb formában megmaradt óvárosába, vályogépületek szegélyezte sikátorai, boltívei közé. A házak tetejéről badgirok valóságos erdejére lesz rálátásunk, azokra a széltornyokra, amik Yazd jelképeivé váltak. A napot zurkhanéban (az erő háza) zárjuk, ahol a hagyományos iráni sport tesztoszteronfelhőben úszó edzésének lehetünk tanúi.

8. nap Ápr24. Irány Iszfahán, Meybod, Nain
A sivatagtól távolodva a volt szafavida főváros, Iszfahán felé vesszük utunkat, ahová az esti órákban érkezünk meg. Pihenőként útba ejtjük Meybod városka ódon vályogerődjét és jellegzetes galambtornyát, illetve Nain néprajzi múzeumát. Ha a fények engedik, tájképezünk is útközben.

9. nap Ápr25. Iszfahán, a “világ fele”, az iszlám építészet remekei
A középkori Perzsia virágzó fővárosa semmihez sem volt hasonlítható, ahogy a perzsa mondás tartja: Iszfahán a világ fele. A város dicső múltja emeletes hídjaiban, klasszikus perzsa kertjeiben, mesébe illő, türkizkék mozaikcsempés mecseteiben és minaretjeiben ma is tetten érhető. Az iszlám építészet remekeit (Ali Qapu, Sah mecset, Lotfollah mecset) felvonultató, világörökség főtéren (Naqsh-e Jahan) kezdünk, aztán a teret körbeölelő fedett bazárnegyedben fotózunk, ami kézművesműhelyeivel a hagyományos perzsa kultúra élő múzeuma. Mindezt egy mesebeli étteremben pazar ebéddel + ejtőzéssel pihenjük ki. Késő délután a folyó felé vesszük az irányt, kék órában a romantikus, középkori Si o Se (harminchárom lyukú) hídnál fotózunk.

10. nap Ápr26. Még Iszfahán, perzsa szőnyeg mustra, nagybazár, középkori hidak
Délelőtt egy szőnyegházban teák társaságában szakértők kalauzolnak bennünket a perzsa szőnyegek elbűvölő világába, tapinthatunk geometrikus mintájú, nomád kilimeket, süppedős gabbékat, városi-virágos selyemszőnyegeket. A szerelembe esők fenséges darabokra alkudhatnak. A főtéren a város hangulatos csaíkhúnéjainak (teaház) egyikében fekete teát, dughot (sós-mentás ivójoghurt) szürcsölünk, aztán a régi bazárnegyedbe indulunk, kelmefestő és ötvös mesterembereket keresünk, fotós sétánk végül az ódon nagymecsetbe torkollik. Az alkonyt a boltíves Kadzsu hídnál töltjük, ahová az iszfaháni férfiak még kijárnak énekelni.

11. nap Ápr27. Abyane, a vörös falu
Délelőtt szabadprogram, az egyéni felfedezésé vagy a pihenésé. Elhagyjuk Iszfahánt, a délután fényeiben Abyane falucskáját, hangulatos vöröses vályogházait, virágos mintájú, fehér kendős lakóit fotózzuk. A vidék zamatos aszalt gyümölcseit az utcán árulják, meg is kóstoljuk. Késő este érünk Kashanba.

12. nap Ápr28. Bazárélet Kashanban, kékóra a város fölött
Kashan a gazdagon kúszó virág-, arabeszk és inda motívumaival pompázó szőnyegein kívül csempéiről, kerámiáiról is híres. Délelőtt a bazárban fotózunk, aztán betekintést nyerhetünk a hagyományos perzsa udvarház felépítésébe, amelyeket még a Qajar sahok idejében a helyi előkelőségek építtettek. A kékórában Kashan hajdani hammamjának (közfürdő) tetejéről városképezünk.

13. nap Ápr29. Rózsaszüret, a Maranjab sivatag homokdűnéin, éjszaka a sivatagban
A Kashan mellett emelkedő szelíd dombokon április végén kezdődik a rózsaszüret, zsákszámra gyűjtik az illatozó szirmokat, mi is kipróbáljuk magunkat. Ebéd után a kiszáradt Namak (Sós) tó fölé magasodó Maranjab sivatagba indulunk, a surló fényeket és a naplementét a dűnék között kamatoztatjuk. Szabad tűzön főzünk, sátorban éjszakázunk, a csillagos ég lesz a takarónk.

14. nap Ápr30. Napkelte a sivatagban, Qom – egy kis iszlám
A nap első fényei már a hegynyi homokdűnék tetején érnek bennünket, tájképezés a sivatagban. Kashant elhagyva a síita vallás egyik zarándokhelyének, oktatási központjának és a konzervatív vallási körök szellemi hátországának számító Qomba merészkedünk be, ahová a világ minden tájáról diákok tízezrei érkeznek évről évre, hogy tudásszomjukat csillapítsák. Utunk innen a főváros felé visz, ahol az exponáló gombról Irán lüktető ütőerére tehetjük rá mutatóujjunkat.

15. nap Máj1. Teherán, a metropolisz
Az Elburz hegység lábainál elterülő tizenötmilliós metropolisz, Irán legvilágibb és legliberálisabb városa különböző korok markáns lenyomatait hordozza. Ebből mazsolázunk napközben, közben feltankolunk a bazár legjobb pisztáciájából, datolyájából, sáfrányából. Utolsó esténket magasan a város felett, egy hangulatos étteremben perzsa finomságok és vízipipa hűsítő füstje mellett múlatjuk. Este csomagolás, éjjel indulunk a reptérre.

16. nap Máj2. Teherán-Budapest
Hajnali indulással búcsút intünk Perzsiának, reggel érkezünk Budapestre.

FONTOS:

Fotótúránk kettős célja, hogy ütős képekkel és intenzív élményekkel térjünk haza. Ezekért nap mint nap meg kell dolgoznunk, helyzetbe kell kerülnünk, ráadásul a fényekkel is folyamatosan kalkulálnunk kell. Mindezek átírhatják – és rendre át is írják – az eredeti menetrendet, étkezések tolódhatnak, kimaradhatnak. Előre szólunk: az útiterv hozzávetőleges.

LÉGY TE IS AZ ÚTITÁRSUNK!

Három érv, hogy velünk tarts

PROFI KEZEKBEN

Túravezetőd és szakmai segítőd Szabó Zoltán Kelet-járó fotóművész és tapasztalt utazó, aki harminc éve otthonosan mozog Ázsia kultúráiban. A témában díjnyertes könyveket jelentett meg, sajtófotó-díjas munkáit félszáz egyéni kiállításon mutatta be, illetve magazinok rendszeresen publikálják.

VALÓDI FOTÓTÚRA

Mesés képeket ígérünk! A túrákat kifejezetten fotótémákra állítottuk össze, úgy hogy a legjobb időben és fényekre érkezzünk. Az utazást követően képfeldolgozást segítő műhelygyakorlatot tartunk, az út során pedig igényeidhez és technikai szintedhez mérten kaphatsz szakmai segítséget.

UTAZÁSI IRODA

A befizetett pénzed biztonságban tudhatod, mert fotótúráinkat partnerünkkel, az Avenida Travel utazási irodával együttműködve szervezzük. Az utazási szerződést velük kötheted meg, a részvételi díjat hozzájuk fizetheted be és a repülőjegyekről, biztosításokról is ők gondoskodnak.

Otthon a világot ismered meg, utazva önmagadat; mert otthon a súly magadra esik, az úton a világra, s mindig az marad ismeretlen, ahová nézel.   Hamvas Béla