Fotótúra Nepálban

FOTÓTÚRA NEPÁLBAN

A Himalájától az elefántok földjéig
2022. október 12-26.

Indulás-érkezés: 2022. október 12-26.
Időtartam / Szükséges szabadnapok: 15/12 nap
Részvételi díj TELJES ELLÁTÁSSAL: 650 eFt
repülőjegy + vízum: kb. 330 eFt
Jelentkezési határidő: 2022. augusztus 15.
Csoportlétszám:
6-10 főMÁR CSAK 6 HELY VAN!
Szállás: 
2-3-ágyas szoba, 1-3 csillagos vendégház
Utazás módja: saját kisbusz, terepjáró, trekking
Túravezető: Kocsány Kornél

Nepál turista csalogató mottója: “Senki nincs Nepálban egyetlen egyszer.” Az elsőre túlzónak tűnő állítás abszolút helytálló. Aki egyszer Nepálba téved, az soha nem felejti el az élményt és mindent megtesz, hogy újra visszalátogasson. Egy Nepál-specialista szakmai vezetésével és terepi fotóoktatásával te is mesés képeket hozhatsz haza az ezerarcú országból. Kis létszámú fotótúra csoportunk világörökség helyszíneket jár be: fotótémánk lesz a mesebeli Bhaktapur középkori templomai, a déli síkvidék kultúrája és vadállatai, az ékszerdobozként aposztrofált Bandipur városa, a Pokhara menti tavak, az 5 napos trekking során a Himalája havas hegycsúcsai, a hegyi népek mindennapjai és persze számtalan buddhista szerzetes, hindu pap, jógi, s megannyi furcsa jelenet, amelyet csak Nepálban találhat meg az ember.

A fotóstúrát mind szakmailag, mind logisztikailag Kocsány Kornél fotográfus vezeti. A tapasztalt utazó fotótúrái során már 8 hónapot töltött Nepálban, jól ismeri a helyieket és a nepáli nyelvet, kultúrát.

TÚRA, NEM NYARALÁS!

Ha pihentető nyaralásra vágysz, rossz helyen keresgélsz, ez egy igen aktív kirándulás. A Himalája hamísítatlan világa csak gyalog elérhető, így megszokott Kincseskamerás fotós élmények mellett a nepáli kirándulásunkat 5 napos trekkinggel fűszerezzük. A túra közepes nehézségű, napi 8-12 kilométerrel és olykor igen nagy szintkülönbségekkel. Nepálban kilépünk a komfortzónánkból: a magashegyi környezet és az ötnapos túra eleve embert próbáló, emellett sok időt töltünk buszozással, nem is a távolságok, inkább a hegyi és rossz útviszonyok miatt. Egyes szállásunkon sem fűtés, sem melegvíz nem várható, napjainkat pedig igyekszünk tartalmasan kitölteni fotózással (sokszor minimális pihenő- és szabadidővel), ezért túránk sokaknak fárasztó, megerőltető lehet. Mindehhez társul a klíma változatossága: Katmanduban egy kellemes, késő tavaszi időjárás, a hegyekben magas hőmérséklet-ingadozás, a síkságon trópusi hőség várható. Nem elijeszteni akarunk, hiszen az átlagos kondíció elegendő és rendre vannak 60 év feletti útitársaink is (rekorderünk egy 72 éves hölgy). Ha készen állsz életed felejthetetlen kalandjára és jól bírod a gyűrődést, köztünk a helyed. Nem fogsz csalódni!

RÉSZLETES PROGRAM

1. nap Okt12. Kiutazás repülővel Katmanduba
Menetrend szerinti repülővel indulunk a Liszt Ferenc repülőtérről, átszállással másnap hajnalban érkezünk Katmanduba, Nepál fővárosába.

2. nap Okt13. Akklimatizáció Nepálban, ismerkedés Katmanduval és a buddhizmussal
A reptérről katmandui szállásadónkhoz, Keshab családjához vezet az útunk. Rövid pihenő után sétát teszünk a PepsiCola negyedben (a hajdani italos üzemről kapta a nevét), itt készülnek első street fotóink a katmanduiakról, a város hangulatáról. Délután a közelben fekvő középkori város, Bhaktapur felé vesszük az irányt, ahol buddhista templomok és kolostorok között hamisítatlan nepáli élményben lesz részünk.

3. nap Okt14. Bandipur hegyi falu, Nepál ékszerdoboza
Kisbuszunkkal Pokhara felé vesszük az irányt, s útközben egy éjszaka erejéig útba ejtjük Nepál rejtett ékszerdobozát, Bandipurt. Ez a bájos kis hegyi falu igazi kincs, hangulatos főutcával, buddhista kolostorokkal, selyemhernyó-farmmal.

4. nap Okt15. Napvárta a hegyen, a tavak napja
A napfelkeltét Bandipur fölött, a hegytetőn várjuk, majd egy kiadós reggeli után folytatjuk utunkat Pokhara felé. Kis kitérőt teszünk a csodálatos Begnas-, és Rupa-tavakhoz, s miután kifényképeztük magunkat a tóparton és a tóparti falvakban, megérkezünk Pokharába. A késő délutáni fényekben a Phewa-tónál jellegzetes kék csónakhadakat és a partmenti nyüzsgő életet fotózzuk, majd egy autentikus vacsora után nyugovóra térünk, hogy kipihentek legyünk a másnap kezdődő hegyi túránkra.

5-8. nap Okt16-19. Ötnapos gyalogtúra az ezerarcú Himalájában
A Himaláját és az itt élő közösségek életét egy több napos trekking keretében ismerhetjük meg igazán. Körtúrát teszünk az Annapurna régióban, minden este máshol szállunk meg. Korán indulunk, napi 10-12 kilométer teszünk meg, csodálatos környezetben, útközben többször megállunk egy kis frissítő pihenőre, illetve egy kiadós ebédre. A nagyobb csomagjainkat teherhordók viszik helyettünk, nekünk csak a fotóstáskát és a fényképezőgépet kell cipelnünk. Napi 7-8 órát leszünk úton, sokat fogunk fotózni útközben, témánk lesz bőven: apró hegyi falvak, serpák, teherhordók, szamarak keresztezik majd utunkat, sebes hegyvidéki folyók, függőhidak, havas hegycsúcsok és izgalmas erdei utak adnak alkalmat a fotózásra. A Himalája minden nap más arcát mutatja meg: lesznek rizsteraszok, őserdőhöz hasonló szakaszok, kopár csúcsok és középkori hangulatot idéző települések. A túra egyik fénypontja egy természetes, meleg vizű forrás táplálta medence, amelyben kiáztathatjuk tagjainkat. Egyszerű, de komfortos hegyi szállásaink lesznek, kellemes vacsorákkal.

9. nap Okt20. Pihenés és felfedezés Pokharában
Fél napos, könnyed túra után visszatérünk Pokharába, ahol kipihenjük a túra fáradalmait. Vadászhatunk ajándékokra a bazárban, lazíthatunk masszázzsal, és azokkal, akik éreznek magukban energiát, felfedezzük Pokhara turisták által kevésbé látogatott környékeit.

10. nap Okt21. A Világbéke-pagoda hajnalban, elefántháton a Chitwan Nemzeti Parkban
Kora reggel átevezünk a Phewa-tó túloldalára, és onnan 1 óra alatt felkapaszkodunk a szemközti hegycsúcsra, a Világbéke-pagodához. Innen csodálatos kilátás nyílik a városra, a tóra és az Annapurna régió hófödre csúcsaira. Búcsút intünk a Himalájának, kisbuszunkkal délre utazunk, a Chitwan Nemzeti Parkba, ahol – nem kis váltás – rövid dzsungeltúrát teszünk elefántok, orrszarvúk és krokodilok társaságában, este pedig egy rövid kulturális programon, egy táncos előadáson keresztül bepillantást nyerhetünk a helyi tharu közösség kultúrájába.

11. nap Okt22. Kultúra és állatvilág a nepáli síkvidéken
Ellátogatunk a helyi elefánt-rezervátumba, majd a helyi faluban, vásárban zárjuk a nepáli alföldön tett látogatásunkat. Késő délután érünk vissza Katmanduba, amely már a Tihar ünnepség fényeiben fürdőzik.

12. nap Okt23. Street fotó Katmanduban: Monkey Temple, Patan Durbar Square, PepsiCola negyed
A napkeltét a Swayambunathnál, más néven a Majmok templománál várjuk. A nap első fényeiben fotózzuk a dombtetőt uraló buddhista templomot, ahonnan páratlan panoráma nyílik Katmandura. Mindenféle-fajta ember megfordul itt, a kereskedőktől elkezdve a buddhista szerzeteseken át a gyakorlatozó rendőrtanconokig, illetve nem véletlenül hívják majmok templomának: rengeteg maki szaladgál itt fel-alá. Kiadós brunch, majd ellátogatunk a Patan Durbar Square-re, ahol a Bhaktapurihoz hasonló, középkori buddhista épületekkel tarkított látvány fogad minket. Késő délután és este PepsiCola környékén sétálunk és fotózzuk a Tihar idejére feldíszített épületeket, és a helyi forgatagot. Házigazdánknál, Keshabéknál vacsorázunk.

13. nap Okt24. Katmandu felfedezése: világörökség sztúpa, halottégető szertartások
Kora reggel ellátogatunk a világ egyik legnagyobb buddhista sztúpájához, az UNESCO világörökség Boudhanath-hoz, ahol buddhista papok, füstölők és rengeteg galamb társaságában fogunk izgalmas képeket készíteni. Délután egy másik világörökséghez, a Pashupatinath templomához indulunk, Katmandu legismertebb temetkezési helyéhez, ahol a helyiek a hindu szertartás keretében elégetik halottaikat. Fotó és élmény szempontjából egyaránt nagyon erős helyszín.

14. nap Okt25. Tanítás a Kopan buddhista kolostorban, bazározás Katmandu közepén
Kopan buddhista kolostorában kezdünk, ahol egy Dharma előadást is lesz alkalmunk meghallgatni. Katmandu belvárosában, a forgalmas Thamel negyedben folytatjuk napunkat, a bazárban ékszerszép kézműves termékekre alkudozhatunk. A Durbar Square lesz az utolsó nepáli kulturális élmény, itt is látványos képeket fogunk készítei. Lázas csomagolás, irány a reptér.

15. nap Okt26. Katmandu-Budapest
Délelőtti érkezés Budapestre: édes otthon!

FONTOS: Fotótúránk kettős célja, hogy ütős képekkel és intenzív élményekkel térjünk haza. Ezekért nap mint nap tennünk kell, helyzetbe kell kerülnünk, ráadásul a fényekkel is folyamatosan kalkulálnunk kell. Mindezek átírhatják – és rendre át is írják – az eredeti menetrendet, étkezések tolódhatnak, kimaradhatnak. Előre szólunk: az útiterv hozzávetőleges.

LÉGY TE IS AZ ÚTITÁRSUNK!

Három érv, hogy velünk tarts

PROFI KEZEKBEN

Túravezetőink, egyben szakmai segítőid, Kelet-járó sajtófotó-díjas fotóművészek, olyan tapasztalt utazók, akik harminc éve otthonosan mozognak Ázsia kultúráiban. Beszélik a helyi nyelveket, kivételes terepismeretük és személyes kapcsolataik révén bejáratosak egyébként zárt helyi közösségekbe.

VALÓDI FOTÓTÚRA

Mesés képeket ígérünk! A túrákat kifejezetten fotótémákra állítottuk össze, úgy hogy a legjobb időben és fényekre érkezzünk. Az út során igényeidhez és technikai szintedhez mérten kaphatsz szakmai segítséget, itthon pedig képfeldolgozást segítő tanfolyamot is indítunk.

UTAZÁSI IRODA

A befizetett pénzed biztonságban tudhatod, mert fotótúráinkat partnerünkkel, az Avenida Travel utazási irodával együttműködve szervezzük. Az utazási szerződést velük kötheted meg, a részvételi díjat hozzájuk fizetheted be és a repülőjegyekről, biztosításokról is ők gondoskodnak.

Otthon a világot ismered meg, utazva önmagadat; mert otthon a súly magadra esik, az úton a világra, s mindig az marad ismeretlen, ahová nézel.   Hamvas Béla