Fotótúra Kubában

FOTÓTÚRA KUBÁBAN

Cuba Libre fotósoknak
2022. február 15-27.

Indulás-érkezés: 2022. február 15-27.
Időtartam / Szükséges szabadnapok: 13/9 nap
Részvételi díj: 620 eFt
Repülőjegy + biztosítás: kb. 240 eFt
Jelentkezési határidő: 2022. január 15.
Csoportlétszám: 11 fő – MÁR CSAK 3 HELY VAN!
Szállás: hostel, vendégház
Utazás módja: repülő, autó
Ellátás nélkül: szoba reggelivel

Kuba szinte ostromolja az érzékeket: vakítófehér, pálmafákkal övezett playák, azúrkék tenger, bababútorszín házak, kanárisárga ZIL-ek, vintázs Chevrolet-k, érzéki ritmusok, egzotikus koktélok, legendás szivarok. Időkapszulába zárt szigetnyi kultúra, amit látni kell, míg Fidel grandiózus kísérlete véget nem ér. Egy világjáró fotográfus szakmai vezetésével és terepi fotóoktatásával Te is maradandó képeket hozhatsz haza Kubából.

A fotóstúrát mind logisztikailag, mind szakmailag Szabó Zoltán világjáró fotóművész vezeti. A tapasztalt utazó harminc éve otthonosan mozog egzotikus kultúrákban, több díjnyertes fotóalbumot jelentetett meg, sajtófotó-díjas munkáit félszáz egyéni kiállításon mutatta be, illetve magazinok rendszeresen publikálják. Korábbi, a Kincseskamera fotós túrákon készített képei Fidel grandiózus tervének lenyomatai.

RÉSZLETES PROGRAMUNK

1. nap Feb15. Kiutazás repülővel Havannába, kubai kóstoló
Moszkvai átszállással késő délután érkezünk Havannába, napnyugtakor foglaljuk el szállásunkat Ó-Havanna szívében. Azonmód belekóstolunk Kubába, vacsoránkat a kőhajintásnyira levő, hangulatos étteremben karibi ritmusok mellett költjük el, a hosszú napot mojito és cuba libre koktélokkal búcsúztatjuk.

2. nap Feb16. Ó-Havanna, akklimatizáció Kubában, kolóniális emlékek, az első csobbanás és szivargyújtás
Az óváros felett, családias hotelünk tetőteraszán reggelizünk, amit egzotikus gyümölcslevekkel öblögetünk. Mivel szállásunk ajtaja közvetlenül az álmosan nyüzsgő Havannára nyílik, fotótémáink karnyújtásnyira kínálkoznak: patinás, koloniális bérházak fotogén, afro-kubai lakóikkal, boltosok és (izgő-)mozgóárusok, rózsaszín Moszkvicsok és tekintélyt parancsoló, matuzsálem Buickok. Délelőtt a koloniális spanyol építészet remekeit, középkori tereket és katedrálisait fotózzuk, ebéd után vintázs amerikai taxijainkkal a hűsítő, városszéli playára gördülünk, napfürdőzés és mártózás az azúrkék tengerben. Vacsorára friss halat és rákot kóstolhatunk a helyiek körében is népszerű restiben, késő este pedig meggyújtjuk első szivarjainkat a szállásunk tetőteraszi bárjában.

3.nap Feb17. Havanna belülről: horgászlesen, street fotó
Reggel korán kelünk, hogy a havannai tengerparton a legszebb fényekben vadászhassunk objektívjeinkkel horgászokra, halászokra és zsákmányaikra. Havanna igazi street fotó paradicsom, a kubaiak internet és nézhető tv csatornák híján bőséges szabadidejüket jobbára a négy falon kívül, szomszédok és haverok társaságában múlatják. Az utcákon, közparkokban sakkozók, dominózók hangos kibicek karéjában nyomják a végeláthatatlan partikat. A főváros szívében nincsenek nagy távolságok, gyalog közlekedünk. Este egy szabadtéri salsás mulatóban kötünk ki, megpróbáljuk felvenni a ritmust a helyiekkel.

4.nap Feb18. Trinidad, Kuba kolóniális ékszerdoboza
Délután érkezünk következő állomásunkra, Trinidad szívében, egy tágas magánvillában foglaljuk el szállásunkat. A világörökség városkában mintha a XVIII. században megállították volna az időt, egyike a karibi térség legszebb, szinte érintetlenül megőrzött, spanyol kolóniális településeinek. Élénk színekre pingált porták, kovácsoltvas ablakrácsok, lóháton közlekedő járókelők. Sem optikai szenzor, sem az emberi szem nem képes visszaadni Trinidad vibráló színeit, de azért mi kisérletet teszünk rá.

5.nap Feb19. Magyarok menni a la playa avagy barnulás Ancón fehér homokján
Az óvároska kikövezett utcáin a reggel első neszei a lópatkók kopogása, amibe a pékárus rikkancsok kurta szólamai vegyülnek. Kiadós reggeli után Chevrolet-jeinkkkel a közeli Playa Ancónra gördülünk, hogy a déli tengerpart legsimogatóbb, fehér homoksávján töltsük a nap szikrázó óráit. Motorcsónakkal csak egy ugrás a korallzátony, ahol színpompás halrajok között kedvünkre „vizipipázhatunk”. A délután fényeit Trinidad mozgalmas utcáin kamatoztatjuk, aztán a zenétől fülledt estébe mártózunk.

6.nap Feb20. Topes Collantes trópusi esőerdő ösvényein, hűsítő fürdő a lagúnában
Bevesszük magunkat a frissítő hegyekbe egy félnapos gyalogtúrára. A Topes Collantes nemzeti park túravezetőjével letérünk a turista ösvényekről, bepillanthatunk az esőerdő élővilágába, bennszülött madárfajokra “vadászhatunk”. A túrán egy vízeséshez ereszkedünk, aki hűsítő fürdésre vágyik, csobbanhat a barlangos lagúnában.

7.nap Feb21. Útban Viñales felé, legendás szivarok földjén
Ezen a napon sok-sok kilométer vár ránk, Havanna érintésével Kuba egyetlen autópályáján az ország nyugati szegletébe buszozunk. Amint először feltűnik a rozsdaszín dohányföldeken ökreivel barázdát húzó földműves, szájában az elmaradhatatlan bagóval, biztosak lehetünk abban, hogy a legendás szivarok földjére értünk.

8.nap Feb22. Viñales völgye, lóháton a dohányültetvényeken
Az aprócska Viñales Nemzeti Park Kuba leglátványosabb természeti öröksége. A kultúrtáj rászolgált a világörökségi rangra is, a meredek falú, mégis dús növényzettel borított mészkőhegyei (mogoté) lélegzetelállítóan, óriás szalmakazlakként magasodnak a dohányültetvények és az autentikus dohányszárító csűrök fölé. Délután lóháton komótosan poroszkáljuk be a közeli ültetvényeket, avatott vezetőink szemléltetik a dohánytermesztés fázisait, a levelek szárítási-érlelési folyamatát, az igazi kubai szivar sodrásának titkát, amit helyben le is tesztelünk. A tágas dohányszárítók természetes fényében szivarfüstös cowboyainkkal a portréfotózást is gyakorolhatjuk.

9.nap Feb23. Cayo Levisa, karibi beachezés szállodasorok nélkül
Vintázs amerikai almendronjainkkal kis autókázás után hajóra szállunk és Cayo Levisa szigetecskén, a térség legjobb playáján szállunk partra, amit a 40-es években Ernest Hemingway fedezett fel magának. A 3 km-es cukorfehér homoksávot, a zafírkék tengert, a pálmafák nyújtotta árnyékot édes semmittevéssel / frizbizéssel élvezzük. A szigeten nincsenek szállodasorok, csupán néhány bungaló és egy bár, ahol hibátlan piña coladát és daiquirit kevernek.

10.nap Feb24. Szivarmanufaktúra, vissza Havannába, kékóra a Malecónon
Visszatérünk a fővárosba,útközben meglátogatjuk Pinar del Rio szivarüzemét, ahol a Cohibák, Montecristok, Romeo y Julieták születnek. A délutánt fél Havannával egyetemben a Malecón tengerparti sétányon várjuk a nap utolsó fényeit és a kék órát.

11.nap Feb25. Havanna kívülről: táncfotózás, box klub, esti képértékelés
Kimozdulunk Havanna turistás kerületéből: reggel nyüzsgő zöldségpiacon portrézunk, majd egy profi kortárs tánccsoport látványos próbáján fotózhatunk, romjaiban is elképesztő színházi díszletek közt. Délután a legnépszerűbb helyi sportból kapunk ízelítőt, egy boxklubot keresünk fel. Búcsúvacsora mojitoval és salsával keverve, aztán a legjobb érlelt Havana Club rumok társaságában friss képeinket értékeljük.

12.nap Feb26. Ajándékbeszerzés
Délelőtt feltankolunk a legfinomabb szivarokból, a válogatott rumokból, utolsó pesoinkat ajándékba fektetjük. Ebéd után lázas pakolás, irány a reptér.

13.nap Feb27. Hazautazás
Koraesti érkezés Budapestre: édes otthon! – honvágy Kubába.

FONTOS: Amellett, hogy igyekszünk a fenti tervet tartani, váratlan események (Kuba hírhedt elavult járműparkjáról, de pont ezért is látogatunk oda) vagy váratlan lehetőségek átírhatják az eredeti menetrendet. Ilyenkor a túravezető a lehetőségeihez képest mindent elkövet, hogy ez a legkisebb kellemetlenséggel vagy legnagyobb kellemességgel járjon. Az útiterv tehát hozzávetőleges.

LÉGY TE IS AZ ÚTITÁRSUNK!

Három érv, hogy velünk tarts

PROFI KEZEKBEN

Túravezetőink, egyben szakmai segítőid, Kelet-járó sajtófotó-díjas fotóművészek, olyan tapasztalt utazók, akik harminc éve otthonosan mozognak Ázsia kultúráiban. Beszélik a helyi nyelveket, kivételes terepismeretük és személyes kapcsolataik révén bejáratosak egyébként zárt helyi közösségekbe.

VALÓDI FOTÓTÚRA

Mesés képeket ígérünk! A túrákat kifejezetten fotótémákra állítottuk össze, úgy hogy a legjobb időben és fényekre érkezzünk. Az út során igényeidhez és technikai szintedhez mérten kaphatsz szakmai segítséget, itthon pedig képfeldolgozást segítő tanfolyamot is indítunk.

UTAZÁSI IRODA

A befizetett pénzed biztonságban tudhatod, mert fotótúráinkat partnerünkkel, az Avenida Travel utazási irodával együttműködve szervezzük. Az utazási szerződést velük kötheted meg, a részvételi díjat hozzájuk fizetheted be és a repülőjegyekről, biztosításokról is ők gondoskodnak.

Otthon a világot ismered meg, utazva önmagadat; mert otthon a súly magadra esik, az úton a világra, s mindig az marad ismeretlen, ahová nézel.   Hamvas Béla