Fotótúra Rajasthanban

FOTÓTÚRA RAJASTHANBAN

A szadhuktól a puskári tevevásárig
2019. október 31. – november 12.


Összegzés

Indulás-érkezés: 2019. október 31. – november 12.
Időtartam: 13 nap
Szükséges szabadnapok: 8 nap
Részvételi díj TELJES ELLÁTÁSSAL: 490 eFt
Repülőjegy + vízum: kb. 220 eFt
Jelentkezési határidő: 2019. május 31.
Csoportlétszám: 8-12 fő MÁR CSAK 8 HELY VAN!
Szállás: 2-3 csillagos hotelben, 2-3 ágyas szobában
Utazás módja: repülő, saját kisbusz, vonat, riksa

ÚTLEÍRÁS

Egy India-specialista fotográfus szakmai vezetésével és terepi fotóoktatásával te is mesés képeket hozhatsz haza a varázslatos Rajasthanból. Kis létszámú fotótúra csoportunk világörökség helyszíneket jár be, fotótémánk lesz a pushkari tevevásár forgataga, Jodhpur mesebélien kék utcái, a Thar sivatag aranyvárosa, Jaisalmer, a Taj Mahal, ahonnan kevesen ismerik, és végül Vrindavan középkori hindu kolostorai, jógik, szadhuk, zarándokok.

A fotóstúrát mind szakmailag, mind logisztikailag Szabó Zoltán, Kelet-járó fotóművész vezeti. A tapasztalt utazó harminc éve otthonosan mozog az indiai kultúrában, ebben a témában díjnyertes könyvet jelentetett meg, sajtófotó-díjas munkáit félszáz egyéni kiállításon mutatta be, illetve magazinok rendszeresen publikálják. Korábbi Kincseskamera fotós túrákon készített képei időutazás az eltűnőben levő igazi Indiába.

RÉSZLETES PROGRAMUNK

1. nap Okt31. Kiutazás repülővel Delhibe
Menetrendszerinti repülővel indulunk a Liszt Ferenc repülőtérről, átszállással másnap hajnalban érkezünk Delhibe.

2. nap Nov1. Vrindavan, fotóséta a tömény Indiában
Reggeli érkezés után egyből Vrindavanba buszozunk (200 km, 3 óra) és kis pihenés után máris megmártózunk a turisták nélküli, legvalóbb Indiában. Vrindavan, a hinduizmus szent városkája ötezer (!) templomával forgalmas zarándokhely. Napnyugtakor tanúi leszünk a Yamuna púdzsa tűzáldozatnak. Utazás a történelemben, térben és időben, Canonok és Nikonok beavatása.

3. nap Nov2. Vrindavan, Yamuna folyó, hajnali ködös képek
A hajnali köd a Yamuna partján maga a fotósparadicsom: jógázó szádhuk köszöntik a napot, zarándokok vesznek szent fürdőt a ghatakon, színpompás csáklyás bárkák ontják a városkába igyekvőket. Délután a közeli Agrába buszozunk, családias home stayben szállunk meg.

4. nap Nov3. Taj Mahal, ahogy kevesen ismerik, Vörös Erőd Agrában
Útunk egyik kihívása, hogy az agyonfotózott Taj Mahalról egyénibb ízű képeket készítsünk. Korán kezdjük a napot, a várhatóan ködös napkeltét a Taj Mahal mögött a Yamuna folyón, csónakból várjuk. A délelőttünk a világörökségé. Ebéd után után meghódítjuk a Vörös Erődöt, ahol az épületfotózást némi portrézással fűszerezzük.

5. nap Nov4. Pushkari tó, mécsesek szertartása
Délben érkezünk Pushkarba, ebédünket az óváros fölött, szállásunk lazulós, tetőteraszi éttermében költjük el, majd a vásárszéli, bozótból épített tanyájukon meglátogatjuk Papu népes családját a bopák (zenész-énekes) kasztjából. Pushkar nem csak tevevásáráról híres, a hinduk számára szent tó köré épült település vallási zarándokhely is. Úgy tartják, aki a szent tóban fürdőt vesz, megszabadul bűneitől (Gyula fotóstársunknak ez sikerült). A kék órában a szent tó lépcsőin ghível töltött cserépmécsesek ezreinek meggyújtásával kezdetét veszi a Deepdan szertartás, ami a zarándokok tömegét vonzza a ghatakhoz.

6. nap Nov5. Pushkari tevevásár, fotózás filmszakadásig
A város határában a nap első sugaraiban tevepaták verik fel a sivatag púderfinomságú homokját, hullámokban érkeznek a tevekaravánok vakító fehér gyolcsruhás hajtóikkal. Ezernyi állat, hetyke bajuszok, ezüstamulettek, valószínűtlen színű turbánok. Itatás, befogás, lópingálás, tevetuning, alkuk megkötése – memóriakártyák telítése. A vásár forgatagában lovakat táncoltatnak, egy verseny erejéig a tevéket is megfuttatják. Esti bazározás, szemcsiklandozó keleti kézműves portékáival Rajasthan egyik legszínesebb bazára a pushkari.

7. nap Nov6. Jodhpur a Kék Város
Bérelt autóinkkal ebédre érkezünk Jodhpurba. Tényleg kék! A középkori óváros élettel teli, kanyargós, labirintusszerű utcái soha nem ott lyukadnak ki, ahol az ember várná, de egy fotósnak itt szinte öröm eltévedni: minden utcarészletnek, zugnak varázsa van. Szakavatott fotós túravezetőink segítenek észrevenni ezeket a részleteket és gyakorlati tanácsokkal szolgálnak, hogy teheted egyedibbé képeidet. A középkori negyedben egy félezer éves haveliben lesz a szállásunk. Nyitott tetőteraszán felszolgált vacsoránk díszlete az égszínre festett óváros és a fölé magasodó, méltóságteljes Mehrangarh erőd homokkőbe faragott tömege lesz.

8. nap Nov7. Jodhpur felülről, belülről, Mehrangarh Fort
Napkelte előtt felkapaszkodunk a szállásunk feletti óriási sziklára, hogy a jodhpuri majomcsapattal egyetemben figyeljük, ahogy ébred a város. Reggeli után kisebb csoportokra szakadva megpróbálunk magánházakba, tetőteraszokra is bebocsájtást nyerni. Az indiaiak nyitott szívű, barátságos emberek, akik szívesen engednek betekintést – akár egészen közelről – mindennapi életükbe. Délután felkapaszkodunk és bejárjuk a kisebb városnyi erődöt, ahonnan jól fotózható a falakat körülölelő tetőteraszdzsungel. Vacsora után pedig vetítős képértékelést tartunk friss fotóinkból.

9. nap Nov8. Aranyló Jaisalmer
Délutánra érünk kocsijainkkal Jaisalmerbe. A város hajdanán arany- és ópiumkereskedelemből gazdagodott meg, nincs is Indiában más hely, ami hitelesebben idézné meg a hajdani egzotikus tevekaravánutakat és a sivatag szellemét. Jaisalmer városkája emberléptékű, gyalog érdemes fölfedezni. Óvárosának ékszerdoboz palotáit, valószínűtlen kőcsipkéit ugyanabból a mézszínű, aranyló homokkőből faragták ki, mint az erődöt. Szállásunk hangulatos éttermét itt is a tetőteraszon alakították ki, kőhajintásra a kivilágított erőd bástyáitól.

10. nap Nov9. Jaislamer Fort
Ezen a napon a Jaisalmer Fortban vadászunk képekre. Az erőd lélegzetelállító látvány: kilencvenkilenc bástyájával délibábként emelkedik ki a homoksivatagból. A falakon belüli szűk utcácskáit ma is lakják, kötéltáncos mutatványosok, ékszereiket áruló nomádok leselkednek az utazó rúpiáira, a bazárban pedig finom tevebőrárut, törzsi ezüstékszereket és a legcsábítóbb rajasthani ágytakarókat kínálják. Kiadós vacsora után éjfélkor vonatra szállunk, hogy visszatérjünk a fővárosba.

11. nap Nov10. A vidéki Rajasthan vonatablakból, képválogatás hálókocsiban
1.000 km-es 20 órás maratoni vonatozás után estére érkezünk Delhibe. A hálókocsi kényelmes, áramforrásunk is lesz, tökéletes alkalom a képválogatásra. Delhi szállásunk a város izgő-nyüzsgő bazártengerének egyik csöndes szigete, egy hangulatos keleti szálloda lesz.

12. nap Nov11. Egy kis Delhi, muszlim negyed, búcsú Indiától
Utolsó képeink. A tizenhatmilliós metropolisz átszellemült és a Gettómilliomosból ismerős arcát egyaránt felvillantjuk: elcsendesedünk a szikhek szent templomában, majd bevesszük magunkat Ódelhi Ezeregy éjszakát idéző muszlim negyedébe. Este az utolsó százrúpiások ajándékba fektetése, lázas csomagolás, éjjel indulunk az Indira Gandhi nemzetközi repülőtérre.

13. nap Nov12. Hazautazás
Délelőtti érkezés Budapestre: édes otthon! – honvágy Indiába.

FONTOS: Amellett, hogy igyekszünk a fenti tervet tartani, váratlan események vagy váratlan lehetőségek (pl. becsöppenünk egy esküvőre) átírhatják az eredeti menetrendet, ilyenkor a túravezetők a lehetőségeikhez képest mindent elkövetnek, hogy ez a legkisebb kellemetlenséggel vagy legnagyobb kellemességgel járjon. Az útiterv tehát hozzávetőleges.

TUDNIVALÓK

Mitől fotótúra?

A túrát kifejezetten fotótémákra állítottuk össze, úgy hogy a legjobb időben és fényekre érkezzünk. Ez olykor kényelmetlenséggel jár (korai kelés, étkezés kimaradása), ezért túráinkat elsősorban fotósoknak, fejlődni vágyó hobbi fotósoknak ajánljuk, illetve azoknak, akik ugyan először fognak kezükbe tükörreflexes gépet, ám nyitottak a tanulásra. (Legutóbb pont egy ilyen útitársunkról derült ki, hogy istenadta tehetség!) Hogy kéznél legyen a segítség, többnyire csoportban fotózunk, de saját képek érdekében ösztönözzük az egyéni fölfedezést is. Több fotós útitársunk is érett, kerek anyaggal érkezett haza – képeik, kiállításaik azóta járják az országot.

Az utazás előtt felkészítő találkozót, utána pedig képfeldolgozást segítő műhelygyakorlatot tartunk, a kéthetes út során pedig igyekszünk tudásunk javát átadni: hogyan válassz témát, kerülj helyzetbe, kommunikálj, melyik objektívet használd, mi az ütős fotóesszé titka – igényeidhez és technikai szintedhez mérten kaphatsz szakmai segítséget.

Túra nehézsége

Könnyű – hétköznapi erőnléttel fotótúránk bárki által teljesíthető. Ám lélekben több kitartást kíván: India távolról sem skandináv mintaállam (ezért szeretjük) és olykor benne leszünk a sűrűjében (ezért megyünk), így nem árt, ha túrarésztvevőink jó adag nyitottsággal, rugalmassággal és humorérzékkel megáldottak.

Földrajzi fekvés

Rajasthan (Királyok földje) India legnagyobb állama, majd’ négy magyarországnyi területen fekszik az indiai szubkontinens északnyugati határán. Legnagyobb része a pakisztáni határral párhuzamosan elnyúló, kietlen Thar sivatag, csupán elenyésző részét borítja összefüggő vegetáció. E két zónát markánsan választja el az alacsony Aravali hegység. Az állam fővárosa Jaipur, a sivatagháromszög meghatározó városai Jaisalmer, Bikaner és Jodhpur.

Időjárás

Rajasthannak a magyarországi átlagcsapadék harmadával kell beérnie, ennek zöme a nyári hónapokban monszún idején hullik és föleg a középhegységet öntözi. Novemberben kicsi az esélye, hogy elázunk, az évnek ez a szaka száraz és enyhe: nappal kb. 20-25 °C-ra számíthatunk, éjszaka és hajnalban 5-10°C körül várható a hőmérséklet.

Kultúra

A népesség túlnyomó töbsége vallását gyakorló hindu, ebből adódóan a rajasthani szelíd, barátkozó, vendégszerető nép. A közbiztonság jó, félelmeidet nyugodtan itthon hagyhatod. Az emberek mentalitása, életritmusa, ahogy igényszintje is, alapvetően különbözik az európaitól: az elmaradott infrastruktúra és a szűkös anyagi javak ellenére nyitottak, közvetlenek és életvidámak. A személyes aura fogalmát mintha nem is ismernék, bátran közeledhetünk hozzájuk, ahogy gyakran ők is teszik: röpke ismeretség után belénk karolnak.

Rajasthan kulturális öröksége az ősi indiai életmódot tükrözi, ami manapság leginkább a falvakban érhető tetten: a népzene, a nép- tánc, a mesemondók, bábosok, vásári mutatványosok még mindig a mindennapok és az ünnepnapok velejárói. Persze a legnagyobb és legszínesebb a forgatag a vallási fesztiválokon és az állatvásárokon, ezek igazi fotósparadicsomok. Már maga a rajasthani viselet is fotogén, előszeretettel használ apró tükröket és élénk színeket, kéket, vöröset, sáfrányt. Kézműves termékeik, mint a fadúccal nyomtatott, izzó színű szövetek, patchworkök, a lazúrkék fazekasáruk, mázas csempék, a nomád szőnyegek, India szerte híresek, Rajasthan védjegyei.

Vízum, biztosítás

A vízumintézésben segítünk, pikk-pakk online zajlik. Repjegy lemondási biztosítás (megkötésével és orvosi igazolással a repjegy árának 80%-át, utasbiztosítással kombinálva pedig 100%-át fedezi) és utasbiztosítás (poggyász, baleset, betegség) hiányában nem tudsz részt venni a fotótúránkon, ezeket bejáratott biztosítónknál tudod megkötni.

Utazási iroda

A befizetett pénzed biztonságban tudhatod, mert fotótúráinkat partnerünkkel, az Avenida Travel utazási irodával (MKEH eng. szám: U-000538) együttműködve szervezzük. az utazási szerződést velük kötheted meg, a részvételi díjat hozzájuk fizetheted be, ők gondoskodnak a repülőjegyekről, biztosításokról és útjaink alatt is ők a hátországunk.

Oltások, gyógyszerek

Kötelező oltás nincs az Indiába utazóknak. Legfontosabb, hogy az immunrendszered idejében erősítsd: legkésőbb egy hónappal indulásod előtt kezdj egy intenzív vitaminkúrát, fogyassz rengeteg nyers ételt, salátát, zöldséget és gyümölcsöt. A helyszínen a legtöbb gyógyszer beszerezhető, hasmenés elleni is, de ha nyugodt szeretnél lenni e téren, akkor az Imodiumot vagy a Lopediumot javasoljuk. Tízből 2-3 embernek lehet rá szüksége. Ezenkívűl jó, ha van nálad fertőtlenítő, láz- és fájdalomcsillapító.

Teljes ellátás – értsd szó szerint!

Hátradőlhetsz: nincsenek további vagy rejtett költségek. A teljes ellátás nálunk tényleg teljes ellátást jelent, tehát akár üres zsebbel is felülhetsz a repülőre. A részvételi díj tartalmazza a fotóoktatást, túravezetést, szállást, étkezést (reggeli, ebéd, vacsora, nasi, frissítők), illetve a reptéri transzfereket, Indián belüli közlekedést, belépőjegyeket.

A részvételi díj a következőket NEM tartalmazza: repülőjegy és illetéke, vízumdíj, biztosítások, extra szolgáltatások (mosoda, internet, alkoholfogyasztás), alkalmi baksisok fotózásért.

A részvételi díj az euró árfolyamához igazodik, ezért indulás előtt jelentős ingadozás esetén korrigáljuk.

Felszerelés, öltözködés

Szívesen segítünk abban, hogy felkészültségedhez és igényedhez mérten optimális fotós felszereléssel vágj neki Rajasthannak. Minél nagyobb a fotóscuccod, annál fárasztóbb lesz cipelned, mi 1 vázzal és 3 zoom objektívvel (17-35 mm, 24-70 mm, 70-200 mm) utazunk. Ha vázzal, optikával vagy memóriakártyával erősítenél, van kedvező beszerzési forrásunk, illetve a használt cuccaidat a levelezőlistáinkon meghirdetheted. A fotós hátizsákot nem ajánljuk, inkább oldaltáskával gyere és érdemes laptopot vagy más háttértárat hoznod magaddal.

Jöhetsz gurulós bőrönddel vagy nagy hátizsákkal, de nem érdemes túlpakolni magad, Indiában minden kapható. De hogy semmit se nélkülözz, a pakoláshoz közreadjuk negyedszázada csiszolt úti listánkat. A kellemes időjárásnak köszönhetően, nem kell melegen öltözni, pulóverre, széldzsekire csak éjszakánként és hajnalban lesz szükségünk. Szandált, könnyű túracipőt javaslunk.

Létszám

A csoportlétszám korlátozott, 8-12 fő, ezért érdemes a helyed mielőbb biztosítanod. Ha későn jelentkezel, a repjegy ára is jelentősen emelkedhet. A jelentkezéssel egyidejűleg felkerülsz a csoport belső levelezőlistájára, amin keresztül időben értesítünk az aktuális tennivalókról és felkészítő cikksorozatunkhoz is hozzájuthatsz. Hogy milyen a túránk belülről és hogy tucatnyi fotóst két hét India hogyan kovácsolhat tartós közösséggé, abból werk fotóink sokat elárulhatnak.

Utazás

Budapestről menetrendszerű nemzetközi repülőjárattal érkezünk Indiába, ahol lehetőleg minden létező járművet kipróbálunk. A városok között általában saját kisbuszokkal utazunk, esetenként terepjárókkal. Az éjszakai vonatozásunktól sem kell megijedni: egylégterű hálókocsiban helyjeggyel utazunk, így garantált fekvőhelyünk lesz, s tiszta ágyneműt is kapunk (személyenként két lepedőt, párnát huzattal és egy pokrócot). A városokon belül motoros riksán (a világ hetedik csodája), biciklis riksán, taxival közlekedünk.

Szállás

Kerüljük a jellegtelen, “ipari” szállodákat, ehelyett kifejezetten hangulatos, indiai stílusú hoteleket és vendégházakat választottunk, amik fotótémáink közelében – vagy éppen a kellős közepén – fekszenek. Szállásaink európai értelemben véve 2-3 csillagosak, a szobák kétágyasak (franciaágy vagy külön ágyak), saját wc-vel, fürdővel.

Étkezés

Célunk, hogy ételeinken keresztül a rendkívül változatos, tradicionális indiai konyhát is megismerjük, ám gyomrunk megkímélése érdekében jobbára európai ételeket fogyasztunk, mint amilyen a sült krumpli, levesek vagy a pizza. Szállásaink éttermei friss alapanyagot használnak, de napközben is higiéniai szempontból biztonságos éttermeket választunk. Italok terén a palackozottak ajánljuk, ám a friss utcai cukornádlé és a lassi (édes vastag joghurt) esetében óriási a csábítás. Edzett gyomrúak előnyben.

Pénz, bank

India pénzneme az indiai rúpia (INR), ami kb. 4 HUF-nak felel meg. Bankkártyát is használhatsz (az automaták Visa-t és MasterCard-ot is elfogadnak), de euró vagy dollár készpénzt javasolunk. A teljes ellátásnak köszönhetően költőpénzre nemigen lesz szükséged, de ajándékokra érdemes szánnod (500 euróval érdemes kalkulálni), a bazárok dugig vannak míves kézművestermékekkel, rajasthani ágytakarókkal, ezüst ékszerekkel.

2016. novemberétől kivonták a forgalomból a régi 500 és 1000 rúpiás bankjegyeket, váltásnál, visszajárónál erre fokozottan érdemes figyelni. Az új bankjegyek ismertetőjegye, hogy az értékszám előtt szerepel az újonnan bevezetett rúpia szimbólum.

Áram, kommunikáció

Indiában szintén 220 Volt az elektromos feszültség, így a hazai készülékeidhez nem kell átalakító. A konnektorok formája kicsit más, mint itthon, de nem okoz problémát a használatuk. Hozz olyan elosztót magaddal (szobánként egy elég), ami megvédi a töltőd az Indiában gyakori feszültségingadozástól.

A magyar mobiltelefonok működnek, de a roaming-díjak magasak. Költségkímélőbb a nyilvános telefon, ahonnan kb. 50 Ft-os percdíjjal hívhatod az otthoniakat. Wifi minden szállásunkon lesz, még skypolni is lehet.

GALÉRIA
TÉRKÉP

1

VENDÉGKÖNYV

Túratársaink írták

Simon Péter

Minden nagyon rövid idő alatt természetes, érthető, elfogadható lett. A másik oldal pedig elfogadó. Nem rácsodálkozó, nem elutasító, csak egyszerűen létező, úgy, ahogy volt. Ez kellemesen meglepett. Rövid ocsúdás után egyszer csak azt kezdtem érezni, hogy valami öröktől fogva létező békesség és egyszerűség érzése kerít hatalmába. És az a rengeteg újdonság: az emberek, a karakterek, a rituálék, a viselkedések…., éreztem az örvényt, ami beszippantott. És dőltek a falak egymás után… Gyönyörű volt minden perc, minden találkozás. Mintha nem is más világban, hanem más bolygón lettem volna néha. Szívem és lelkem kinyílt, hogy be tudjam fogadni a sok csodát.

Simon Pétercégvezető
Kovács Hédi

Csodálatos színek, förtelmes szagok. Mosolygós arcok, hömpölygő tömeg. Töménytelen szeretet, rettentő szegénység. Ember, állat, természet szimbiózisa. Családok megléte, összetartása. A létező önzetlenség. A teljes káosz, ami mégis működik. Valami, ami a fogyasztói társadalomból elveszni látszik, és amit Indiában az is megtalál, aki nem is keresi. Visszatérés egy ősi boldogsághoz, egy “Avatar” szindróma

Kovács Hédiplasztikai sebész
Máli Ferenc

Már egy ideje hazahozott a repülő, és vissza kéne zökkenni a pesti hétköznapokba, de érzem, hogy csak fizikailag vagyok itthon, és nem is akarok igazán visszatérni, hanem még-még-még újra élni a mesémet.
De hát véget ért ez a kalandos, minden érzékszervemet támadó, néha sokkoló, de nagyon is szerethető Rajasthan körút. Találkozásom Indiával szerencsére nem egy utazási iroda sablonútja által volt, ahol klímás buszokból kiszabadulva végig szalasztnak a nevezetességen és megdicsőülve kipipálhatom, na itt is voltam…

Igazi UTAZÁS volt a javából !
Túravezetőnk, Zoli sok éves indiai utazási és (még több) fotográfusi tapasztalatával felrúgta a szokványos túravezetői modulokat, hogy India különlegesebb arcát mutassa meg nekünk. Rajasthan olyan szegleteibe is elrepített bennünket, amikkel soha nem találkozhattunk volna. Jártunk hajnali rituális fürdőzések helyszínén, áldozati szertartásokon, spontán meghívást kaptunk egy kedves jodhpuri családhoz és máris teával a kezünkben találtuk magunkat a házukban, de Agra muszlim negyedében együtt nevetgélni a helyi gyerekekkel szintén kivételes élmény volt. Minden helyszínnek tudta a legjobb szögeit, fényeit, sok különleges fotótémát mutatott. Nekem, mint kezdő fotósnak ez óriási segítség volt. Nagyon sokat tanultam tőle az út során. Bátorított, hogy próbáljak ki mindent, amit csak lehet. Befogadó, nyitott legyek mindenre, amit csak adhat India. És mondhatom, sokat adott!
Eddigi életem legszínesebb, legfelkavaróbb útját még fel kell dolgoznom. A szemem, testem befogadta az élményeket, de a lelkemnek még idő kell, hogy minden a helyére kerüljön.

Utószó a leendő utazókhoz:
Egy ennyire más, idegen országban az utazónak a legfontosabb, hogy folyamatosan biztonságban érezze magát. Maximálisan kihasználja a rendelkezésre álló időt, hogy lásson, tapasztaljon meg minél többet az adott kultúrából. Ha a Kincseskamerával utazol, ezek a dolgok garantáltak. A legjobb kezekben leszel!

Máli Ferenckerttervező
Romics Kati

Mindig is irtóztam a társasutazástól, de mivel nagyon szerettem volna megtanulni fotózni, kissé félve, de nekivágtam a Kincseskamera rajahstani fotótúrájának. A körültekintő szervezésnek, gondos fotóshelyszínek kiválasztásnak és a profi, türelmes tanításnak hála gyorsan elkaptam a fotós szaknyelvet, megismerkedtem a stúdió fotózás rejtelmeivel (maharadzsa workshop, avagy hogyan varázsoljunk egy hotelszobából és némi, a piacon vásárolt kellékből korhű háremet) és megtanultam, hogy bizony nem lehet elviccelni a korán kelést a tökéletes fény és a tevepásztorok reggeli rituáléjának felkutatása érdekében. Álmodni sem mertem volna olyan jó fotókat, amiket Balázs és Zoli, na meg a lelkes csapattagok segítségével sikerült elkészítenem. Teljesen kezdőként nagy segítséget jelentett, hogy a vezetők már jóval az út előtt is adtak tanácsot pl. felszerelésvásárlást illetően, és mivel azóta is tartja a csapat a kapcsolatot, így továbbra is nyüstölhetek mindenkit fotós kérdéseimmel – folytatva a tanulást mind a mai napig. A szervezett út is nélkülözhetetlen volt, hiszen így nekünk csak India lenyűgöző forgatagának fotózására kellett koncentrálni. Nagyon köszönöm a fotózás ajándékát Balázsnak, Zolinak és Indiának.

Romics Katiközgazdász
Fekete Klári

A szó elszáll… így ezúton is szeretném megköszönni, hogy befogadtatok a fotósok társaságába és két fantasztikus hetet tölthettem Veletek! Jó volt érezni, hogy milyen nagy odaadással, lélekkel, ugyanakkor lazán, vidáman csináljátok ezt a bonyolult “munkát”. Nekem minden szuper jó volt, szeretettel gondolok Rátok, az egész csapatra és persze Indiára. Szorgalmasan főzöm a “ginger lemon” teát (na meg a gulyáslevest, rakott-krumplit).

Fekete Kláriépítész
Zsolti

Részemről egy rövid mondattal elintézném: Indiában minden az utcán folyik, az élet is meg a szar is.
Nagyon jók a visszhangok erről az útról, szerintem mindenki megtalálta az Ezeregyéjszakából azt a mesét, amiért ment. Régen találkoztam ennyire fegyelmezett magyarokkal, a társasutak rákfenéje mindig az az egy utas, akire várni kell.

Zsoltia postás
Heincz Norbi

Harmadik alkalommal vettem részt a Kincseskamera fotótúráján, mindhárom alkalommal különböző csodákat láttam. Felejtsd el az ötcsillagos all-inclusive szállodákat, a percre pontosan megtervezett programokat. Itt az útiterveket, programokat gyakran átírja az élet: nem ritka, hogy terven kívül egy esküvőn találod magad, egy útszéli iskolában vagy egyéb izgalmas helyen. A két vezetőről röviden csak annyit, ha szeretnél jó és különleges képeket, kövesd őket minden percben. Az alázat, amivel bevisznek téged egy más kultúrájú közösségbe, magánházba vagy kolostorba, példaértékű.

Heincz Norbicégvezető
AJÁNLÓ

Filmek

Gandhi
Gandhi

A filmeposz 56 évet ölel fel a 79 évesen merénylet áldozatává lett, legendás indiai vezető, Mohandas Karamchand Gandhi életéből. A londoni jogi tanulmányok és a dél-afrikai működés után Gandhi 1915-ben tér vissza Indiába, és kezdi meg erőszakmentes harcát az angol uralom ellen. Az angolok erre véres elnyomással válaszolnak, de az erőszakmentes népi mozgalom erősebb: 1947-ben India felszabadul, de Gandhinak nem sikerül a hinduk és mohamedánok közötti egységet megszilárdítani – India kettészakad. 1948. január 30-án, a függetlenség kivívását követően Gandhit egy hindu fanatikus lelövi.

Zuhanás
Zuhanás

Az indiai származású Tarsem Singh mesefilmjének már a készítése is mesébe illő: főszereplőjét hét évig keresték, amíg egy videó mellékszereplőjeként rá nem bukkantak egy hatéves romániai kislányra. A fő cél az volt, hogy a kislány alakítása valóságos legyen és mivel nem tudott angolul, szövegtévesztéseit beépítették a film történetébe. A látványos fantasyt olyan Kincseskamera helyszínenken forgatták, mint Rajasthanban a Jaisalmer Fort, Jaipur Fort, Jaipur csillagvizsgáló, Fatehpur Sikri, Taj Mahal és a jodhpuri Meranghar Fort, illetve Ladakhban a Pangong-tó, Stakna kolostor és Lamayuru “Moonland”. Csak azt sajnáljuk, hogy Perzsia kimaradt, pedig Tarsem Singh gyermekkorát ott töltötte. A mesefilm további érdekessége, hogy míg a kosztümöket fantáziadúsan ötvözi (magyaros hajdúruha huszáros zsinórozással!), addig a helyszínek ábrázolásánál nem használtak digitális effektusokat és számítógépes trükköket, azok a valóságban ma is így néznek ki.

Gettomilliomos
Gettómilliomos

Egy pergő, egyszerre lehangoló és egzotikus, díszes és puritán, lebilincselő és érdektelen mese, melyből kiderül, hogy egy egyszerű utcagyerek hogyan nyerheti meg a Legyen Ön is milliomos! indiai verziójának fődíját. A csalással vádolt fiú kihallgatása szolgál keretül a történethez, melynek során bebizonyosodik, hogy a műsorvezető minden kérdésére a fiú élete már választ adott, azaz nem kell könyvmolynak lenni ahhoz, hogy az ember milliókat nyerjen – elegendő hozzá egy tragikus életút és egy gyermekkori szerelem, akit mindenáron ki akarunk szabadítani a gengszterek karmai közül.

Powaqqatsi
Powaqquatsi

Godfrey Reggio film trilógiájának (Koyaanisquatsi 1982, Powaqquatsi 1988, Naqoyquatsi 2002) második része. Jóllehet, nem India tárgyú, ám vizuálisan, vágásban és zeneileg (Philiph Glass) nagyon erős, életem legmeghatározóbb filmje. Az első pillanattól szögez a székbe pedig egyetlen szó sem hangzik el benne. Ha egyetlen dolgot küldhetnénk üzenetként magunkról az univerzumba, én ezt küldeném. Ha valakinek Baraka utánérzése lenne: a Baraka előtt négy évvel mutatták be.

Oroszlán
Saroo Brierley: Oroszlán

Megrendítő, szívszorító, igaz történet, lenyűgöző színészi játékkal, varázslatos képekkel a való Indiában.  A többszörösen díjnyertes film az azonos című könyv alapján készült, bővebben lásd alább a Könyveknél.

Könyvek

Az éjfél gyermekei
Salman Rushdie: Az éjfél gyermekei

Szalím Szinai 1947. augusztus 15-én, éppen éjfélkor, India függetlenné válásának pillanatában született, és a véletlen egybeesés folytán rejtélyes módon hozzábilincselődött a történelemhez. Szalímban tizedik születésnapja előtt különös képesség ébred: belső hallás, amellyel be tud hatolni mások gondolataiba. Filmsztárok, krikettcsillagok, politikusok fejében kutakodik – és kapcsolatba lép a többi éjféli gyerekkel. Később, miután “felélte” e képességét, a szaglása fejlődik rendkívülivé: még a képmutatás, a zsarnokság, a tiltott szerelem szagát is érzi, s egy napon indiai létére egy különleges pakisztáni alakulatban találja magát. Önmaga és családja életének, valamint a vele egy időben született, rendkívüli képességekkel “megáldott” gyerekek sorsának krónikásául szegődve Szalím előrebocsátja: “Annyi történetet kell elmondanom, olyan tömegű, egymásba fonódó eseményről, csodáról, helyszínről, híresztelésről kell számot adnom, oly sűrűn keveredik a valószínűtlen a triviálissal! Életek tucatjait fogyasztottam, s ha meg akarnak ismerni, akár csak engem, egyedül, akkor maguknak is le kell nyelniük az egészet.” A családtörténet hátterében India hétköznapjai, népeinek kavalkádja, sokszínű vallási eseményei állnak, melyeket Rushdie mesteri módon sző egybe Szalím életének szálaival, s emel egyetemes érvényű példázattá a történelemről, a politikusok és az írástudók felelősségéről, és végsősoron az emberi helytállásról.

Apró dolgok istene
Arundhati Roy: Az Apró Dolgok Istene

Az indiai írónő 1997-ben ezzel a regényével egy csapásra világhírű lett. A kiadók valamennyi kontinensen szinte ölre mentek a mű jogainak megszerzéséért, s Az Apró Dolgok Istene azóta sem tűnt el a könyvesboltokból. Arundhati Roy harminchat évesen maradandó regényt alkotott. A siker titka valószínűleg az az egyszerű tény, hogy a könyv remekmű; fülledt érzékiséggel telített, letehetetlen krimi, mely kíméletlen pontosságú képet fest India titokzatos világáról – a kasztrendszerről, az asszonyi sorsról, a kommunizmusról, a brit uralom örökségéről. A regény egy viszonylag előkelő, kéralai szír keresztény család összeomlását írja le – egy reménytelen szerelem történetét, amely elkerülhetetlen tragédiába torkollik, s mindent és mindenkit magával sodor a pusztulásba. A hősnő, a szépséges Ammu elhagyja részeges férjét, s hazaköltözik családjához, hogy otthon nevelje két gyermekét, a hétéves ikerpárt. Ammu csodálatos anya, akiért rajonganak gyermekei. Ám vannak olyan pillanatok, amikor titokban fellázad sorsa, a magányra ítélt, önfeláldozó anya sorsa ellen, és megszegi a törvényeket, amelyek előírják, hogy kit kell szeretni, hogyan, és mennyire. A cselekmény körbe-körbe forog a tragédia – a szerelem beteljesülése és az azt követő katasztrófa éjszakája – körül: Ráhel és Eszta hol huszonöt év távlatából néznek vissza az eseményekre, hol tehetetlenül sodródnak velük az ismeretlen felé. A megrázó két hét története lassan, csapongva bontakozik ki és éri el a feszültség csúcspontját: a legfontosabb eseményeket az író a könyv utolsó oldalaira sűríti, addig hagyja, hogy az olvasó izgatottan keringjen a különböző idő- és érzelmi síkok labirintusában.


Az öröm városa
Dominique Lapierre: Az öröm városa

Ez a könyv a francia kiadó szerint „A szeretet éneke, a boldogság kiáltása, az élet himnusza, a gyöngédség és reménység tanítója, mely korunk minden emberének szól. Irgalmatlan sötét hátteret rajzol olyan realista módon, hogy a fordításban néhány részletet jobbnak láttunk kihagyni. Viszont ebből a környezetből valósággal kiragyog az emberi nagyság: mire képes az együttérző irgalmas szeretet, mennyira igaz a könyv mottója: “Mindaz, amit nem tudsz odaadni, az elveszett.” Mennyire igaz, hogy „az embertelen városnak van mágikus ereje, amely szenteket tud teremteni”. Névtelen szenteket. Mai körülmények között mutatja meg, hogy az ember nem arra született, hogy legyőzzék és a szeretet az, amely mindennél erősebb. Dominique Lapierre, aki járja az egész világot és keresi a nagy emberi eposzokat, korunk igazi hőseit. Könyveit harminc nyelvre fordították már le, és vagy százmillió olvasója van. Öt „best-sellers” regénye jelent meg: ennek jövedelméből és más adományokból 1980-ban társaságot alapított a kalkuttai leprás gyerekek megsegítésére. Egy alkalommal „gyermekeit” Kalkuttában meglátogatva, fedezte fel az őt megigéző világot: Az Öröm Városát. Ebből a felfedezésből született ez a könyv.

Szabadság éjfélkor
Collins-Lapierre: Szabadság éjfélkor

A könyv az indiai kontinens függetlenné válásának véres és drámai története, melyet a maga bajával elfoglalt Európa annak idején sem követett nagy figyelemmel, mára pedig szinte el is feledett. Pedig ha meg akarjuk érteni, hogy mi forr és gyűlik ebben az azóta is folyvást háborúk fenyegetésében élő, komputer-zseniket és atombombát gyártó, közben pedig az özvegyeket máig máglyára küldő, eleven ősi hagyományok igézetében élő, egyszerre dúsgazdag és koldusszegény világban, fel kell idéznünk azt a világtörténeti pillanatot, amikor angolok, hinduk és muszlimok fegyveres harcba fúló politikai küzdelmei közepette kettészakadt a földrész, egy hindu fanatikus megölte Gandhit, az erőszakmentesség apostolát, az egységes India jelképét, és elszabadult a pokol: máig parázsló vallásháborút vívtak muszlimok és hinduk, ami a század legnagyobb etnikai tisztogatásához vezetett.

Oroszlán
Saroo Brierley: Oroszlán

Mi történik akkor, ha egyszer csak egy zakatoló vonaton találjuk magunkat, és azt sem tudjuk, merre robogunk? Ha nem emlékszünk a kisváros nevére, ahonnan elindultunk? Mi lesz velünk, ha Kalkuttába keveredünk, és a múltunkról semmiféle információnk nincs? Szárú, az ötéves indiai kisfiú egy szerencsétlen véletlen folytán India egyik legveszélyesebb városába kerül. Volt otthona, most nincs semmije. Mit várhat az emberektől, az érzéketlen tömegtől? Vajon túl lehet élni azokat a megpróbáltatásokat, amelyek elé az élet állítja őt? Hogy juthat el egy kisfiú Indiából Ausztráliába? Képes lesz új életet kezdeni? Találkozhat még valaha az édesanyjával? Megtudhatja egyáltalán, hol élte le élete első öt évét? Vajon ki lehet az igazi oroszlán? Az Oroszlán Saroo Brierley valós története a kitartásról, az önfeláldozásról és a hitről.

LÉGY TE IS AZ ÚTITÁRSUNK!

Három érv, hogy velünk tarts

PROFI KEZEKBEN

Túravezetőd és szakmai segítőd Szabó Zoltán Kelet-járó fotóművész és tapasztalt utazó, aki harminc éve otthonosan mozog Ázsia kultúráiban. A témában díjnyertes könyveket jelentett meg, sajtófotó-díjas munkáit félszáz egyéni kiállításon mutatta be, illetve magazinok rendszeresen publikálják.

VALÓDI FOTÓTÚRA

Mesés képeket ígérünk! A túrákat kifejezetten fotótémákra állítottuk össze, úgy hogy a legjobb időben és fényekre érkezzünk. Az utazást követően képfeldolgozást segítő műhelygyakorlatot tartunk, az út során pedig igényeidhez és technikai szintedhez mérten kaphatsz szakmai segítséget.

UTAZÁSI IRODA

A befizetett pénzed biztonságban tudhatod, mert fotótúráinkat partnerünkkel, az Avenida Travel utazási irodával együttműködve szervezzük. Az utazási szerződést velük kötheted meg, a részvételi díjat hozzájuk fizetheted be és a repülőjegyekről, biztosításokról is ők gondoskodnak.

Otthon a világot ismered meg, utazva önmagadat; mert otthon a súly magadra esik, az úton a világra, s mindig az marad ismeretlen, ahová nézel.   Hamvas Béla