Fotótúra Perzsiában

FOTÓTÚRA PERZSIÁBAN

Irán csador nélkül
2019. április 14-27.

Összegzés

Indulás-érkezés: 2019. április 14-27.
Időtartam: 14 nap
Szükséges szabadnapok: 8 nap
Részvételi díj TELJES ELLÁTÁSSAL: 499 eFt
Repülőjegy + vízum: kb. 260 eFt
Jelentkezési határidő: 2019. február 28.
Csoportlétszám: 10 fő MINDEN HELY ELKELT!
Szállás: 2-3 csillagos hotelben, 2-3-ágyas szobában
Utazás módja: repülő, saját kisbusz

ÚTLEÍRÁS

Keveset tudunk Iránról – valószínűleg azt is rosszul – és ez nem túl hízelgő egy 2500 éves magaskultúrára nézve. Van mit bepótolnunk.

Egy Ázsia-specialista fotográfus szakmai vezetésével és terepi fotóoktatásával te is vizuális kincseket hozhatsz haza a mesés Perzsiát és az Ezeregy éjszakát idéző Iránból. Kis létszámú csoportunkkal bejárjuk az ősi Persepolist, ahol Xerxész és Dareiosz árnyékában bóklászhatunk, Iszfahánban megcsodáljuk a “világ felét” és a kifinomult iszlám építészet kékmázas mecseteit, hegynyi homokdűnéket mászunk a sivatagban, éjszakázunk karavánszerájban, belekukkantunk a hajdani Selyemút bazárjainak ma is pezsgő életébe, teát szürcsölünk és vizipipázunk az irániakkal, akik minden híreszteléssel ellentétben a világ legrokonszenvesebb népe. Majd meglátjátok!

A fotóstúrát mind szakmailag, mind logisztikailag Szabó Zoltán, Kelet-járó fotóművész vezeti. A tapasztalt utazó harminc éve otthonosan mozog Ázsia kultúráiban, a témában díjnyertes könyveket jelentetett meg, sajtófotó-díjas munkáit félszáz egyéni kiállításon mutatta be, illetve magazinok rendszeresen publikálják. Korábbi Kincseskamera fotós túrákon készített képei időutazás az eltűnőben levő igazi Perzsiába.

KÉPES BESZÁMOLÓNK HD VIDEÓN

Hogy képet kaphass, milyen nehézségek és milyen csodák várnak Rád a túránkon, videóra vettem diaképes beszámolómat.

RÉSZLETES PROGRAMUNK

1. nap Ápr14. Kiutazás repülővel Shirazba
Délutáni repülőjárattal indulunk a Liszt Ferenc repülőtérről, átszállással éjszaka érkezünk Shirazba, a szúfi költők városába.

2. nap Ápr15. Mesés mecsetek Shirazban, akklimatizáció Iránban
Rövid pihenés után bevesszük magunkat az egyébként modern város hamisítatlan keleti bazárjába: fedett, zegzugos utcácskáin első zsánereink, portréink. Este, ahogy a shirazi szerelmesek is teszik, kilátogatunk a misztikus költő, Hafez sírjához, ahol alkonyatkor mindig pezsgő az élet.

3. nap Ápr16. Persepolis, az ókori Perzsia szíve
Reggel a shirazi Nasir al-Molk mecsetben kezdünk, ahol a színpompás ablakmozaikon áttörő nap sugaraiban fotózhatunk. Ebéd után indulunk Persepolisba. A méreteiben és romjaiban is lenyűgöző, két és fél ezer éves perzsa palotavárosban naplementéig fotózhatunk. Az ókori Perzsia szakrális központjának szinte tapintható kisugárzása van: óperzsa, elámi, és akkád ékírásos feliratok mesélnek egy világbirodalom fénykoráról, monumentális oszlopok, mitikus lényeket formázó oszlopfők, mozgalmas kődomborművek, hőskori utazók graffitijei

4. nap Ápr17. Kűrosz sírja, a Hallgatás tornyai, Yazd – város a Selyemút mentén
Egész napos buszúton, sivatagi tájakon keresztül, sziklatömbök és hegycsúcsok mentén jutunk a Kevir sivatag peremén fekvő Yazdba. Útba ejtjük Naqsh-e Rostamot, Dareios és Xerxes sziklafalba faragott sírját, majd a perzsa birodalmat megalapító Nagy Kűrosz sírját Pasargadnál, napnyugtakor a zoroasztriánusok hajdani temetkezési helyéül szolgáló Hallgatás tornyait. Yazdi szállásunk az óváros egyik, kelet világát megidéző, romantikus hotelében lesz.

5. nap Ápr18. Yazd középkori oázisvárosa, széltornyok között a óváros felett
Bevesszük magunkat Irán legszebb formában megmaradt óvárosába, vályogépületek szegélyezte sikátorai, boltívei közé. A házak tetejéről badgirok valóságos erdejére lesz rálátásunk, azokra a széltornyokra, amik Yazd jelképeivé váltak. A napot zurkhanéban (az erő háza) zárjuk, ahol a hagyományos iráni sport tesztoszteronfelhőben úszó edzésének lehetünk tanúi.

6. nap Ápr19. Irány Iszfahán, Meybod, Nain
A sivatagtól távolodva a volt szafavida főváros, Iszfahán felé vesszük utunkat, ahová az esti órákban érkezünk meg. Pihenőként útba ejtjük Meybod városka ódon vályogerődjét és jellegzetes galambtornyát, illetve Nain néprajzi múzeumát. Ha a fények engedik, tájképezünk is útközben.

7. nap Ápr20. Iszfahán, a “világ fele”, az iszlám építészet remekei
A középkori Perzsia virágzó fővárosa semmihez sem volt hasonlítható, ahogy a perzsa mondás tartja: Iszfahán a világ fele. A város dicső múltja emeletes hídjaiban, klasszikus perzsa kertjeiben, mesébe illő, türkizkék mozaikcsempés mecseteiben és minaretjeiben ma is tetten érhető. Az iszlám építészet remekeit (Ali Qapu, Sah mecset, Lotfollah mecset) felvonultató, világörökség főtéren (Naqsh-e Jahan) kezdünk, aztán a teret körbeölelő fedett bazárnegyedben fotózunk, ami kézművesműhelyeivel a hagyományos perzsa kultúra élő múzeuma. Mindezt egy mesebeli étteremben pazar ebéddel + ejtőzéssel pihenjük ki. Késő délután a folyó felé vesszük az irányt, kék órában a romantikus, középkori Si o Se (harminchárom lyukú) hídnál fotózunk.

8. nap Ápr21. Még Iszfahán, perzsa szőnyeg mustra, nagybazár, középkori hidak
Délelőtt egy szőnyegházban teák társaságában szakértők kalauzolnak bennünket a perzsa szőnyegek elbűvölő világába, tapinthatunk geometrikus mintájú, nomád kilimeket, süppedős gabbékat, városi-virágos selyemszőnyegeket. A szerelembe esők fenséges darabokra alkudhatnak. A főtéren a város hangulatos csaíkhúnéjainak (teaház) egyikében fekete teát, dughot (sós-mentás ivójoghurt) szürcsölünk, aztán a régi bazárnegyedbe indulunk, kelmefestő és ötvös mesterembereket keresünk, fotós sétánk végül az ódon nagymecsetbe torkollik. Az alkonyt a boltíves Kadzsu hídnál töltjük, ahová az iszfaháni férfiak még kijárnak énekelni.

9. nap Ápr22. Abyane, a vörös falu
Délelőtt szabadprogram, az egyéni felfedezésé vagy a pihenésé. Elhagyjuk Iszfahánt, a délután fényeiben Abyane falucskáját, hangulatos vöröses vályogházait, virágos mintájú, fehér kendős lakóit fotózzuk. A vidék zamatos aszalt gyümölcseit az utcán árulják, meg is kóstoljuk. Késő este érünk Kashanba.

10. nap Ápr23. Bazárélet Kashanban, kékóra a város fölött
Kashan a gazdagon kúszó virág-, arabeszk és inda motívumaival pompázó szőnyegein kívül csempéiről, kerámiáiról is híres. Délelőtt a bazárban fotózunk, aztán betekintést nyerhetünk a hagyományos perzsa udvarház felépítésébe, amelyeket még a Qajar sahok idejében a helyi előkelőségek építtettek. A kékórában Kashan hajdani hammamjának (közfürdő) tetejéről városképezünk.

11. nap Ápr24 Rózsaszüret, a Maranjab sivatag homokdűnéin, éjszaka a sivatagban
A Kashan mellett emelkedő szelíd dombokon április végén kezdődik a rózsaszüret, zsákszámra gyűjtik az illatozó szirmokat, mi is kipróbáljuk magunkat. Ebéd után a kiszáradt Namak (Sós) tó fölé magasodó Maranjab sivatagba indulunk, a surló fényeket és a naplementét a dűnék között kamatoztatjuk. Szabad tűzön főzünk, sátorban éjszakázunk, a csillagos ég lesz a takarónk.

12. nap Ápr25. Napkelte a sivatagban, Qom – egy kis iszlám
A nap első fényei már a hegynyi homokdűnék tetején érnek bennünket, tájképezés a sivatagban. Kashant elhagyva a síita vallás egyik zarándokhelyének, oktatási központjának és a konzervatív vallási körök szellemi hátországának számító Qomba merészkedünk be, ahová a világ minden tájáról diákok tízezrei érkeznek évről évre, hogy tudásszomjukat csillapítsák. Utunk innen a főváros felé visz, ahol az exponáló gombról Irán lüktető ütőerére tehetjük rá mutatóujjunkat.

13. nap Ápr26. Teherán, a metropolisz
Az Elburz hegység lábainál elterülő tizenötmilliós metropolisz, Irán legvilágibb és legliberálisabb városa különböző korok markáns lenyomatait hordozza. Ebből mazsolázunk napközben, közben feltankolunk a bazár legjobb pisztáciájából, datolyájából, sáfrányából. Utolsó esténket magasan a város felett, egy hangulatos étteremben perzsa finomságok és vízipipa hűsítő füstje mellett múlatjuk. Este csomagolás, éjjel indulunk a reptérre.

14. nap Ápr27. Teherán-Budapest
Hajnali indulással búcsút intünk Perzsiának, reggel érkezünk Budapestre.

FONTOS:

Fotótúránk kettős célja, hogy ütős képekkel és intenzív élményekkel térjünk haza. Ezekért nap mint nap meg kell dolgoznunk, helyzetbe kell kerülnünk, ráadásul a fényekkel is folyamatosan kalkulálnunk kell. Mindezek átírhatják – és rendre át is írják – az eredeti menetrendet, étkezések tolódhatnak, kimaradhatnak. Előre szólunk: az útiterv hozzávetőleges.

TUDNIVALÓK

BIZTONSÁGOS?

A legjellemzőbb kérdést, miszerint biztonságos-e Iránba látogatni, egyértelműen meg tudjuk válaszolni: IGEN! Az a felfogás, hogy az irániak zászlóégető vallási fanatikusok, netán terroristák, a legképtelenebb előítéletek. Valójában Irán – feltételezve azt, hogy nem keveredünk tüntetésbe és nem szaglászunk nukleáris létesítmények közelében – fölöttébb biztonságos, már csak azért is, mert az irániak (mind vendéglátóink, mind az utca embere) minden igyekezetükkel azon vannak, hogy vendégként a legjobban érezzük magunkat. Akármerre járunk, a helyiek hagyományos vendégszeretetével és kedvességével fogunk találkozni. Az iszlám kultúra egyik alapelveként az utazónak azt a kényelmet és érzetet kell megadni, amit a családtagjaiknak is megadnak. Mivel az alkoholfogyasztás tiltott és a bűnözés, drogfogyasztás virtuális, nagyobb biztonságban vagyunk Iránban, mint itthon.

MITŐL FOTÓTÚRA?

A túrát kifejezetten fotótémákra állítottuk össze, úgy hogy a legjobb időben és fényekre érkezzünk. Ez olykor kényelmetlenséggel jár (korai kelés, étkezés kimaradása), ezért túráinkat elsősorban fotósoknak, fejlődni vágyó hobbi fotósoknak ajánljuk, illetve azoknak, akik ugyan először fognak kezükbe tükörreflexes gépet, ám nyitottak a tanulásra. (Legutóbb pont egy ilyen útitársunkról derült ki, hogy istenadta tehetség!) Hogy kéznél legyen a segítség, többnyire csoportban fotózunk, de saját képek érdekében ösztönözzük az egyéni fölfedezést is. Több fotós útitársunk is érett, kerek anyaggal érkezett haza – képeik, kiállításaik azóta járják az országot.

Az utazás előtt felkészítő találkozót, utána pedig képfeldolgozást segítő műhelygyakorlatot tartunk, a kéthetes út során pedig igyekszünk tudásunk javát átadni: hogyan válassz témát, kerülj helyzetbe, kommunikálj, melyik objektívet használd, mi az ütős fotóesszé titka. Minden résztvevővel a saját technikai szintjéhez képest és igényei szerint foglalkozunk.

TÚRA NEHÉZSÉGE

Könnyű – hétköznapi erőnléttel fotótúránk bárki által teljesíthető. Ám városokban fotózva többször teszünk meg gyalog nagyobb távokat (1-5 km), illetve az ország méretéből adódóan sok időt fogunk utazással tölteni, egyes napokon 8-10 órát is buszozunk. Az iráni kultúra sok tekintetben eltér az Európában megszokottól, ami meglepő helyzeteket szülhet, ezért nem árt, ha túrarésztvevőink jó adag nyitottsággal, rugalmassággal és humorérzékkel megáldottak.

FÖLDRAJZI FEKVÉS

Ahogy a legtöbben gondolnánk, Irán egy egybefüggő, végeláthatatlan és kietlen sivatag. Pedig a közel húsz magyarországnyi terület felszíne változatos, hófödte hegyláncai (Zagrosz, Elburz) kiterjedt medencéket és sivatagi platókat (Kevir- és Lut-sivatag) kereteznek, hegyszirteken megkapaszkodó falvait pálmaerdős oázisok váltják. A hegyek évszázadokra visszamenőleg az ország gazdaságát, politikáját is alakították, hiszen amíg a vasútvonalak és autóutak a hegyeken keresztül meg nem épültek, hogy a népesebb területeket összekössék, ezek a medencék szinte elérhetetlenek voltak egymás számára. Fönn a hegyekben nomád törzsek juh- és kecskenyájaikkal vándorolnak nyári és téli szálláshelyük közt.

IDŐJÁRÁS

Irán nagy kiterjedése és eltérő domborzata miatt különböző éghajlati viszonyokat találunk. Délen és keleten száraz trópusi, a medencékben (erre járunk leginkább) kontinentális. Áprilisban kicsi az esélye, hogy elázunk, az évnek ez a szaka száraz és kellemes: nappal kb. 15-25 °C-ra számíthatunk, éjszaka és hajnalban 10-15°C körül várható a hőmérséklet.

KULTÚRA

A média által sötétre festett Irán-képet könnyed mozdulattal sutba vághatjuk, Irán több szempontból európai színvonalú, vendégként pedig inkább hasonlítható a földi paradicsomhoz. A világ legrokonszenvesebb népe lakja: az irániak olyannyira kedvesek, segítőkészek, vendégszeretők és műveltek, hogy az már-már zavarba ejtő. Ez egyrészt a tarof (a társas érintkezés etikettje) intézményéből, másrészt a két és félezer éves perzsa kultúrából fakad, ami legalább annyira meghatározóvá vált a térségben, mint a latin kultúra a Földközi-tenger mellékén. A perzsa magaskultúra gyökerei Nagy Kűroszig nyúlnak vissza, aki megalapította az addig nem látott méretű (és az autonómia jeleit elsőként mutató) óperzsa birodalmat. Perzsiát a nyüzsgő oázisvárosain keresztül vezető Selyemút két évezreden át táplálta Európa és Ázsia anyagi, kulturális kincseivel, ami az építészetre, művészetekre és a tudományokra is kihatott. Közel másfél évezrede Irán arculatát a muszlim tanítás határozza meg, jóllehet ez a hit nem pontosan ugyanaz, mint amit Mohamed követőinek többsége vall, ők ugyanis szunniták, míg az irániak döntő többsége siíta, ráadásul ez a hivatalos államvallás is.

Megismerkedésed az irániakkal újra fogja definiálni azt, amit eddig vendégszeretet alatt értettél. Sőt azon se csodálkozz, ha örök szerelembe esel az iráni kultúrával. Mi szóltunk előre!

UTAZÁSI IRODA

A befizetett pénzed biztonságban tudhatod, mert fotótúráinkat partnerünkkel, az Avenida Travel utazási irodával (MKEH eng. szám: U-000538) együttműködve szervezzük, az utazási szerződést velük kötheted meg, a részvételi díjat hozzájuk fizetheted be, ők gondoskodnak a repülőjegyekről, biztosításokról és útjaink alatt is ők a hátországunk.

ÁRAM, KOMMUNIKÁCIÓ

Iránban szintén 220 Volt az elektromos feszültség, a konnektorok is szabványosak az itthonival, így a hazai készülékeidhez nem kell átalakító. A magyar mobiltelefonok általában működnek (Telenor nem!), de sok hívás nem megy ki, nem jön be, ezért csak korlátozottan számíthatunk rá. A roaming-díjak irreálisan magasak. Wifi minden szállásunkon lesz, olykor még skypolni is lehet.

TELJES ELLÁTÁS – ÉRTSD SZÓ SZERINT!

Hátradőlhetsz: nincsenek további vagy rejtett költségek. A teljes ellátás nálunk tényleg teljes ellátást jelent, tehát akár üres zsebbel is felülhetsz a repülőre. A részvételi díj tartalmazza a fotóoktatást, túravezetést, helyi idegenvezetést, szállást, étkezést (reggeli, ebéd, vacsora, nasi, frissítők), illetve a reptéri transzfereket, belépőjegyeket.

A részvételi díj a következőket NEM tartalmazza: repülőjegy és illetékük, vízum- és intézési díj, biztosítások, extra szolgáltatások (mosoda, minibár).

A részvételi díj az euró árfolyamához igazodik, ezért indulás előtt jelentős ingadozás esetén korrigáljuk.

FELSZERELÉS, ÖLTÖZKÖDÉS

Szívesen segítünk abban, hogy felkészültségedhez és igényedhez mérten optimális fotós felszereléssel vágj neki az útnak. Minél nagyobb a fotóscuccod, annál fárasztóbb lesz cipelned, mi 1 vázzal és 3 zoom objektívvel (17-35 mm, 24-70 mm, 70-200 mm) utazunk. Ha vázzal, optikával vagy memóriakártyával erősítenél, van kedvező beszerzési forrásunk, illetve a használt cuccaidat a levelezőlistáinkon meghirdetheted. Fotós hátizsákkal és oldaltáskával is jöhetsz és érdemes laptopot vagy más háttértárat hoznod magaddal.

Jöhetsz gurulós bőrönddel vagy nagy hátizsákkal, de nem érdemes túlpakolni magad, Iránban szinte minden kapható. De hogy semmit se nélkülözz, a pakoláshoz közreadjuk negyedszázada csiszolt utilistánkat. Minden híreszteléssel ellentétben, a nőknek NEM kell csadorban járniuk, elég, ha hosszú ujjú felsőjük takarja a feneket és a tarkójukra kanyarintanak egy könnyű kendőt. Ugyan nem tiltott, a meleg ellenére rövidnadrágot senki nem hord Iránban.

LÉTSZÁM

A csoportlétszám korlátozott, 8-12 fő, ezért érdemes a helyed mielőbb biztosítanod. Ha későn jelentkezel, a repjegy ára is jelentősen emelkedhet. A jelentkezéssel egyidejűleg felkerülsz a csoport belső levelezőlistájára, amin keresztül időben értesítünk az aktuális tennivalókról és felkészítő cikksorozatunkhoz is hozzájuthatsz. Hogy milyen a túránk belülről, arról werk fotóink sokat elárulhatnak.

UTAZÁS

Budapestről menetrendszerű repülőjárattal érkezünk Iránba. A magyar viszonyokhoz képest szokatlanul nagy távolságok miatt sok időt fogunk utazással tölteni, saját buszon, városon belül pedig jobbára taxival közlekedünk.

SZÁLLÁS

Kerüljük a jellegtelen, “ipari” szállodákat, ehelyett khane sonnatikat, hagyományos építésű házakból kialakított, hangulatos belső kerttel rendelkező vendégházakat és hoteleket választunk, amik fotótémáink közelében fekszenek. Szállásaink európai értelemben véve 2-3 csillagosak, a szobák kétágyasak (az általános iráni szálláshiány miatt néhol 3-4 ágyas szobákba tudunk csak foglalni) saját wc-vel, fürdővel. Egy éjszakát a sivatagban sátrakban vagy karavánszerájban töltünk, matracot és takarót biztosítunk.

ÉTKEZÉS

Az éttermekben csirke, birka- és marhahús kebabok (nyársonsült), illetve rizses, padlizsános, zöldséges ételek széles választékából rendelhetünk. Az utcai gyorsétkezdékben pizzát vagy rendkívül finom és laktató szendvicseket (húsos, májas, nyelves), gyrost kínálnak. Iránban még van íze a gyümölcsöknek, dinnye- és barackfélék, alma, körte, gránátalma és szőlőfajták közül választhat az utazó, a számtalan szárított gyümölcs, különböző magvak, keleti édességek pedig nassolásra csábítanak. Irán üdítő pontjai a minden sarkon megtalálható gyümölcslé facsardák, ahol mindig friss zöldségből vagy gyümölcsből készül az ínyenc frissítő. Sokat fogjuk látogatni őket, a mi kedvencünk a sáfrányfagyival tuningolt sárgarépalé. Alkohol terén az Iránban töltött napjaink a tisztítókúra jegyében telnek.

PÉNZ, BANK

Irán pénzneme a riál (IRR), értéke erősen ingadozik, 1 euró kb. 150.000 riál, tehát érdemes fokozottan figyelni a nullák számára. Tovább árnyalja a pénzügyeket, hogy a helyiek a mindennapokban előszeretettel használják a 10 riálnak megfelelő tomán kifejezést, amit újabban már a 10.000 riálra is értenek. A nyugati szankciók miatt a bankkártyád gyakorlatilag használhatatlan (egyes szőnyegboltok elfogadják), kizárólag dollár vagy euró készpénzt javaslunk. A teljes ellátásnak köszönhetően költőpénzre nemigen lesz szükséged, de mivel a bazárok roskadásig vannak ízléses kézműves árukkal (ékszerek, ötvösmunkák, szőttesek, kerámiák, stb.), ínyenc pisztáciával és fűszerekkel, minimum 2-300 euró költőpénzt javaslunk, ha pedig hajlamos vagy a csodás perzsa és nomád szőnyegek által is elcsábulni, készülj további 200-1.000 euróval. Nem bánod meg! Visszafelé Magyarországra a vámszabályok (nem Eu-s országokból): 22 euróig vámmentes, 22-150 euró között áfaköteles, 150 euró fölött áfa- és vámköteles (szőnyegnél 7%).

OLTÁSOK, GYÓGYSZEREK

Kötelező oltás nincs az Iránba utazóknak. Az ország a higiénia terén szinte európai színvonalú, a csapvíz mindenhol iható, hasmenés nem szokott előfordulni. Az irániak nagyon tiszták, gyakorlatilag bármit nyugodtan megehetünk, megihatunk abból, amit elénk tesznek. A helyszínen a legtöbb gyógyszer beszerezhető, de jó ha van nálad fertőtlenítő, láz- és fájdalomcsillapító.

VÍZUM, BIZTOSÍTÁS

A vízum (e-Visa) beszerzése hosszadalmas (kb. 3 hét), irodánk csoportosan intézi. A vízumot nem az útlevélbe, hanem külön papírra állítják ki, pecsét sem kerül az útlevélbe, tehát az USA vízum megszerzését nem veszélyezteti. Amennyiben az útlevélben izraeli pecsét található, vízumot nem adnak ki (ebben az esetben új vagy második útlevelet kell igényelni).
Repjegylemondási biztosítás (megkötésével és orvosi igazolással a repjegy árának 80%-át, utasbiztosítással kombinálva pedig 100%-át fedezi) és utasbiztosítás (poggyász, baleset, betegség) hiányában nem tudsz részt venni a fotótúránkon, ezeket bejáratott biztosítónknál tudod megkötni.

GALÉRIA
TÉRKÉP

1

VENDÉGKÖNYV

Túratársaink írták

Dr. Pintér Júlia

Immár két betelt útlevéllel a fiókomban arra jutottam, hogy a világ az utazó szempontjából két részre osztható: vannak azok az országok, ahol az ember lányát barátságosan fogadják – ezekből a pozitív tapasztalatokkal hónapokig töltekezhetünk. A másik kategória Perzsia, ahol vallási fanatizmus, elnyomott nők és terroristák helyett olyan élményekre leltem, amelyek hatására gyökeresen át kellett, hogy értékeljem, mit is jelent a szó legnemesebb értelmében vett emberi tartás, nyitott szív és önzetlen vendégszeretet – ehhez foghatót azóta sem tapasztaltam.

E lélegzetelállító ország – a Külügyminisztérium besorolásával ellentétben – utazásra erősen ajánlott!

Kívánom mindannyiótoknak, hogy jussatok el Iránba a Kincseskamerával, és merjetek fülig szerelmesek lenni Perzsia minden csodájába és apró tökéletlenségébe: ámuljatok a perzsák külső-belső szépségen, kapcsoltassátok le a villanyt a nagymecsetben a fotó kedvéért, álmodjatok minden este pisztáciás-sáfrányos-rózsavizes fagyiról, másszatok minaretet, igyatok több kádnyi iszlám sört, törkölypálinkázzatok óriás homokdűnék között, szelfizzetek naponta több tucatszor a helyiekkel, vásároljatok 20 kilónyi álomszép szuvenirt… és hogy ne akarjatok hazajönni.

Dr. Pintér Júliaálmodozó
Havasi Raymond

Amikor barátaim megtudták, Iránba készülök, szörnyülködve csóválták fejüket: megörültél, ezek gyűlölik a nyugatiakat, minden sarkon tüntetnek, az emberek zárkozottak és ellenségesek a nem iszlám vallásuakkal. Na, minden ilyet, amit most talán te is gondolsz Iránról, felejts el. Ha tiszteled őket, és nyitottsággal közelítesz hozzájuk, a perzsák a világ legkedvesebb emberei. Gyakran mondogattuk az út során: ezek ufók, hisz nincs még egy ilyen nép, aki ennyire barátságos, ennyire vendégszerető az idegenekkel, mint ők. Nem tudsz úgy végigmenni az utcán, a bazárokban, hogy percenként valaki oda ne kiáltaná: hello mister, how are you, where are you from? Amikor megtudja, hogy Madjaristan-ból, még szélesebb vigyorral bólogat: Budapeszt. Lapogat, örül, hogy itt vagy, és kívánja, érezd jól magad Iránban. Ha bármilyen segítség kell, csak szólj neki. És tényleg így gondolja. A fotózás során számos esetben volt alkalmi segítőtársunk, a bazárokban, ha valamit le akartunk fotózni, a sikátorokban, ha eltévedtünk. De ha kitaláltuk, hogy este, egy tetőről fotózzuk a várost, vagy hajnalban tradicionális iráni edzést akarunk látni, turisták nélkül, mindent megoldottak. Pusztán barátságból. Ellentétben azzal, amire számítanál, Iránban szinte bárki lefotózható. Az esfahani nagymecsetben odaléptem egy mollah-hoz és óvatosan megkérdeztem, nem akarna-e a modellünk lenni. Csak mondják, mit csináljak – válaszolta, aztán profi módon, mosolyogva tűrte, míg fél órán át az egész mecset őt fotózza.

Egy utazó fotós számára ez a hely kétségtelenül maga a Paradicsom. Fotózhatod az iszlám építészet legszebb működő mecseteit, a perszepoliszi romvilág csodáin ámuldozhatsz, ahol az időjárás is neked dolgozik, a bazárok legbelső műhelyeibe is eljutsz, hogy megismerd, hol készülnek a gyönyörű kézműves tárgyak. Egy fotózás erejéig bárkit megállíthatsz az utcán, találkozhatsz kaskáj nomádokkal a hegyekben, és napfelketekor, a csodás korai fényekben rohangálsz a Maranjab sivatag homokdombjai között. Barátkozol szépen verselő perzsa erőemberekkel, és tarka mintás csadorba öltözött abyaneh-i matrónákkal. Alhatsz tipikus iráni vendégházban, európai szintű szállodában, nomád sátorban és igazi karavánszerájban. Sok-sok izgalmas helyen jártam már életemben, de az egyik legnagyobb élményem ez az út és Irán. Gyere te is. Imádni fogod.

Havasi Raymondkreatív igazgató
Ömböli Edit

„A perzsák a kelet franciái, művelt, udvarias nép”, mondja egyik barátom, amikor említem, hogy Iránba készülők. Hiszek neki, bár mindenki más óva int az ott uralkodó „erőszaktól és terrorizmustól”. Még az utazás előtt jópár könyvet, úti beszámolót elolvastam, és e kettősség végig megmaradt: aki már járt arra, az végtelen vendégszeretetről, nyitottságról, kedvességről számol be, aki még nem, az csak a média által közvetített hamis képet, az erőszakra épülő, elnyomó rezsimet ismerheti.
Az utazás két hete alatt egy hallatlanul érdekes világ tárul fel: az emberek valóban a rezsim által felállított korlátok között élnek, de rendkívül kíváncsiak, önzetlenek, a vendégszeretet szó jelentését már az első napon újraértelmezzük… Itt nincsenek szegények, mert szociális háló hiányában az emberek egymásról gondoskodnak. Szó sincs arról, hogy a perzsa nők nem engednék, hogy fotózzuk őket, hajat igazítanak (a csador alatt ), majd mosolyogva kérik, hogy mutassam az eredményt. Itt igazi élmény fotózni, turista alig akad, a helyieket szemmel láthatóan cseppet sem zavarja, díszletül pedig az iszlám építészet remekei szolgálnak… S hogy milyen kincseket hoztunk haza a poggyászban? A remek fotókon és élményeken kívül biztos vagyok benne, hogy valamennyien rengeteg gondolkodni valót is…

Ömböli Editgazdasági igazgató
Simon Péter

– És egyáltalán, minek mész te Iránba? – kérdezték tőlem barátaim és ismerőseim, akiknek elmondtam, hogy hová készülök. – És miért pont Iránba? – folytatták a kérdéssort. Szemükben pedig enyhe sajnálkozást vettem észre, hogy egy 57 éves, három gyermekkel bíró ember (mármint én) ennyire tudatosan keresi a bajt magának. Az első néhány kérdezőnek (sajnálkozónak) még elkezdtem csillogó szemekkel magyarázni az ötezer éves kultúráról, Babilonról, az asszírokról, Kűroszról, Dareioszról és Xerxészről, meg persze Perszepoliszról és Perzsiáról. Azt vettem észre, hogy a kérdezők – bár bólogatnak – de nemigen értik a választ. Amilyen fölösleges volt a kérdés, a válasz is az. Ebből okulva a válaszomat a későbbiekben a következőképpen fogalmaztam meg: – Tudod, már régóta meg akartam nézni.

És megnéztem.
Néztem a gyönyörű városokat és láttam bennük a csodálatos égretörő, milliónyi szines kerámiamozaikkal díszített mecseteket, ahol az emberek lelkük békéjének dolgait rendezik. Láttam a szinte időtlen bazárokat, számunkra szinte felfoghatatlan mértékű ember- és árukavalkádot. Láttam az utcákat, ahol nyugodt és büszke emberek sietnek dolgukra vagy éppen ráérősen élik társadalmi életüket. Ha ránéztem egy emberre, szemében szinte mindig barátságot, nyiltságot és örömöt láttam, hogy szemlátomást messzi földről jöttem meglátogatni őt.
Megnéztem a sivatagot, és láttam az éjfekete bársonyégen a miriádnyi gyémántcsillagot úgy ragyogni, mint még soha nem láttam. A napfelkelte halvány sugarait láttam, amint a végtelen homokdünéken először komor, majd egyre vidámabb árnyjátékot játszottak.
Megnéztem a parkot, ahol halhatatlan költők sirkövei emelkednek és láttam, hogy emberek vidáman töltik itt idejüket sokadalomban, verseket hallgatva el-elgondolkozva a szavak gyönyörű világáról.
Megnéztem a végtelennek tűnő, hegyek ölelte fennsikokat és embereket láttam ott is, nomádokat. Arrafele láttam, hogy értelmét vesztette az idő, a gazdagság, a rohanás.

Simon Pétercégvezető
Vas Péter

Iránt számomra elsődlegesen nem a kultúrája, az építészete vagy a fekvése tette különlegessé (noha ezek önmagukban is elegendőek lettek volna), sokkal inkább az emberek. Szívélyesség, tisztalelkűség, önzetlenség és hosszan sorolhatnám még a fogalmakat… Ezek csupán szavak, melyeket amúgy is mindnyájan másképp értelmezünk, de mintha Iránban ez másképp lenne.

Valószínűleg a legtöbbünknek újra kellett vagy újra kellene gondolnunk: melyikünk is értelmezi helyesen, illetve abszolút nem anyagi értelemben véve melyik is a kifizetődőbb!? Persze ehhez nyitottság kell. És ismerve az országról kialakult képet, az igazán lélegzetelállító és egyben ironikus, hogy sehol eddig nem tapasztaltam ilyen fokú nyitottságot, mint ebben a – bizonyos szempontból – szűkre zárt világban.

Vas Péter
AJÁNLÓ

Könyv

Merre tart Irán?
John Farndon: Merre tart Irán?

A címével ellentétben elsősorban a történelmi gyökereket megvilágító, mindemellett összefoglaló és ismeretterjesztõ könyvet mindenkinek ajánljuk, akit érdekel, mi zajlik Iránban és Irán körül a világpolitikában.

Nép és vallás
Bernard Lewis: Iszlám – Nép és vallás

A londoni zsidó családból született Lewis az elmúlt évtizedek egyik legtekintélyesebb iszlámszakértője volt, lefegyverző tudásháttérrel dolgozó szerző, aki ráadásul még méltányos is tud lenni. Sokan bírálták például azért, mert az együttélés helyett ő inkább a konfrontációt hangsúlyozza az iszlám és zsidó-keresztény kultúrkör között – ebben a könyvben viszont leginkább megértése tűnik fel, ahogy ugrál a különböző iszlám áramlatok között. És a megértés a legfőbb gyógyszer arra a már-már beteges félelemre, ami az utóbbi évtizedben a nyugati világon elhatalmasodott az iszlám világgal kapcsolatban. Az iszlám nemcsak a saria és a Kalasnyikovukat vérszomjasan lengető terroristák, hanem a misztikus szufik is, a kerengő táncukat járó szerzetesdervisek, de a vendégszeretet és a szegénysegélyezés is. Lewis azt is segít megértetni, hogy a Korán nem a muszlimok Bibliája, a mecset pedig mecset, és nem templom a mi fogalmaink szerint. Térben és időben mindent pontosabban elhelyezni, és a fantom mögött lássuk meg az embereket is – ez nemcsak egy nagy tudós, de egy bölcs egyéniség sugalmazása is.


Carole Hillenbrand: Az iszlám – Új történeti bevezetés

Carole Hillenbrand könyve elmélyült ismereteket kínál az iszlám vallás történetéről és tanításáról. A muszlimok hitét és történelmét bemutató mű Mohamed gyermekkorától kezdve jut el a ma 1,6 milliárd ember által gyakorolt világvallás jelenkoráig. A kötet tizenegy fejezete történeti szempontból nézve magyarázza el az iszlám egy-egy fontos elemét, rávilágítva azok lényegére, időbeli jelentésváltozásaira és azokra a sokarcú jelenségekre, amelyek által a múlt alakítja a jövőt. A könyv segít eloszlatni azokat az előítéleteket és félelmeket, amelyek ma az iszlámot és a muszlim embereket övezik Nyugaton. Lehet könnyű olvasmányként, az iszlám iránt általánosan érdeklődőként, vagy az orientalisztikában jártas, szakértői szemmel is forgatni.

LÉGY TE IS AZ ÚTITÁRSUNK!

Három érv, hogy velünk tarts

PROFI KEZEKBEN

Túravezetőd és szakmai segítőd Szabó Zoltán Kelet-járó fotóművész és tapasztalt utazó, aki harminc éve otthonosan mozog Ázsia kultúráiban. A témában díjnyertes könyveket jelentett meg, sajtófotó-díjas munkáit félszáz egyéni kiállításon mutatta be, illetve magazinok rendszeresen publikálják.

VALÓDI FOTÓTÚRA

Mesés képeket ígérünk! A túrákat kifejezetten fotótémákra állítottuk össze, úgy hogy a legjobb időben és fényekre érkezzünk. Az utazást követően képfeldolgozást segítő műhelygyakorlatot tartunk, az út során pedig igényeidhez és technikai szintedhez mérten kaphatsz szakmai segítséget.

UTAZÁSI IRODA

A befizetett pénzed biztonságban tudhatod, mert fotótúráinkat partnerünkkel, az Avenida Travel utazási irodával együttműködve szervezzük. Az utazási szerződést velük kötheted meg, a részvételi díjat hozzájuk fizetheted be és a repülőjegyekről, biztosításokról is ők gondoskodnak.

Otthon a világot ismered meg, utazva önmagadat; mert otthon a súly magadra esik, az úton a világra, s mindig az marad ismeretlen, ahová nézel.   Hamvas Béla