Fotótúra Korzikán

FOTÓTÚRA KORZIKÁN

Képmesék az Illatozó Szigetről
2017. április 30. – május 8.

Összegzés

Indulás-érkezés: 2017. április 30. – május 8.
Időtartam: 9 nap
Szükséges szabadnapok: 6 nap
Részvételi díj: 265 eFt + komp: kb. 30 eFt
Jelentkezési határidő: 2017. március 1.
Csoportlétszám: 12 fő – MINDEN HELY ELKELT!
Szállás: 2-3 ágyas szobákban, apartmanban
Utazás módja: saját kisbusz, komp

ÚTLEÍRÁS

A két ismert világjáró fotográfus szakmai vezetésével és terepi fotóoktatásával Te is csodálatos képeket hozhatsz haza Korzikáról. A kislétszámú csapatot Juhász Balázs és Szabó Zoltán fotóművészek vezetik, akik otthonosan mozognak különböző kulturákban, több díjnyertes könyvük jelent meg, sajtófotó-díjas munkáikat félszáz egyéni kiállításon mutatták be, illetve magazinok rendszeresen publikálják.

Akárcsak egy miniatűr kontinens, Korzika bevehetetlen erődként magasodik a Földközi tenger fölé. Az emberléptékű sziget földrajzilag meghökkentően sokszínű, csillogó öblök, lélegzetelállító szurdokok, sűrű erdők és ódon, zömök hegyifalvak váltják egymást.

Óriási szintkülönbséget járhatunk be aránylag kis területen. Fotózunk a Spelunca-szurdok vadregényes medencéi és vízesései között, elhagyatott régi genovai hidak árnyékában, a Calanches rózsaszín, fantasztikus formájú sziklavilágában. Fotótémánk lesz Corte, Calvi, Speloncato, Montegrosso középkori városkák, délen pedig Bonifacio páratlan fekvésű fellegvárát tesszük terítékre minden napszakában és csodájával. Gyakoroljuk a panorámafotózást, az ND szűrő használatát és a HDR felvételek készítését.

RÉSZLETES PROGRAMUNK

1. nap Ápr30. Utazás Korzikára
Reggel 6:00-kor indulunk Budapestről az olaszországi Savonába. Kényelmes tempóban este érkezünk a komphoz, az éjszakát a hajón töltjük, igény szerint külön kabin bérelhető.

2. nap Máj1. Átkelünk a hegyeken, cél a nyugati parti Porto
A hajózás 7 órát vesz igénybe, majd miután újra szárazföldre tettük a lábunkat, Bastia régi halászkikötőjében fényképezünk, majd elindulunk szálláshelyünk, Porto felé. A hegyek felé fordulunk és a Golo folyó alsó folyását követve, káprázatos vidéken át, hegyi utakon autózunk, Albertacce hídjainál a vadvizű folyónál a HDR fotózást gyakoroljuk, majd szállásainkat elfoglalva a naplementét már a csodálatos portoi öbölben élvezhetjük a Chalanche sziklái között. Itt három éjszakát töltünk és csillagtúrákkal keressük fel fotós helyszíneinket.

3.nap Máj2. Csodás középkori városkák, a kanyarok napja
Reggel útnak indulunk északnak, Calvi felé. Fantasztikus kő alakzatok mellett kanyargunk a tengerparti úton, a híres Francia idegenlégió kiképző pályái mellett. Óriási panorámával pillantjuk meg Colombus városát egy középkori kolostor árnyékából. Bejárjuk az óváros és kikötő sikátorait, majd Montegrosso és Speloncato hegyi falvai felé indulunk és a kékórás fotózás után a falu főterén vacsorázunk.

4.nap Máj3. Túrázás a Spelunca szurdokban, oktatás, pihenés, sörözés
Ezen a napokon járjuk be a környék legszebb helyeit, a Spelunca szurdok medencéit és vízeséseit, Ota falu közelében öreg genovai hidakat keresünk meg, gyakoroljuk az ND szűrő használatát és a hdr felvételek készítését. Délután még strandolhatunk is a portói öbölben, majd este vetítünk, kiértékeljük képeinket egy igazi korzikai gesztenyés sör mellett.

5.nap Máj4. Irány dél! Sziklameredély, óriáshullámok, Bonifacio
Reggel korán kelünk, hogy már a legszebb fényekben fotózhassuk a vörös sziklákat, majd útnak indulunk a nyugati part mentén délnek, hogy a Korzika gyöngyszemét, a sziklaszirtre épült Bonifaciót csodálhassuk meg. Útközben megállunk a főváros, Ajaccio melletti Pointe de la parata-nál, ami egy tengerbe nyúló vékony félsziget, sziget csoport. Fantasztikus panoráma tárul elénk a genovai őrtoronyból, miközben óriási hullámok csapkodják a sziklafalat. Ha kifotóztuk magunkat, tovább indulunk, Sarténe kisvároskáját érintve szálláshelyünkre, Bonifacioba érkezünk. A naplementét és a kék órát a lélegzetelállító fekvésű, a tengerbe szakadó sziklafal tetejére épült fellegvár fotózásával töltjük.

6.nap Máj5. Időutazás Bonifaccioban és Cortéban
Délelőtt Bonifaccio és környéke lesz a témánk. Bejárjuk az óvárost és megkeressük a tengerész temetőt. Ebéd után északnak fordulunk és pár órás utazás után elérjük a sziget közepén fekvő, hegyektől körbezárt egykori fővárost, Cortét. A délutáni fényekben az óvárosban, az egymáshoz tapadó patinás házak közt fotózunk, majd a kékórát a kivilágított fellegvár fényei alatt töltjük. Este a hangulatos városka főterén vacsorázunk.

7.nap Máj6. Tájképezés a Restonica völgyben, bastiai halpiac, Erbalunga halászfalu
A csapat két felé válik. Fotózhatunk a híres GR20 túraútvonal egyik csodálatos vidékén, a Restonica völgyben, majd túrázunk a Melo és Capitello tóig, ami majdnem 2000m-en fekszik, vagy kis falvakat fotózunk Corte-Bastia útvonalunkon, este a közeli Erbalunga halászfalut fotózzuk a napnyugta csodás fényeiben.

8.nap Máj7. Visszaút az öreg kontinensre
Délután 13.30 órakor hajózunk vissza Bastiából Livornóba, de délelőtt még az óváros utcáin kóborolva pillantunk be a helyiek életébe, a halpiacot cserkésszük be a régi kikötőben. A komp 4 óra alatt ér át, majd kényelmesen kb. még 5-6 óra utazás után érünk Correzzola 500 éves kolostorába, ahol az éjszakát töltjük.

9.nap Máj8. Visszaút az öreg kontinensre
Korai reggeli után indulunk haza. Kényelmesen kb. 7-8 óra utazás után 15 óra körül érünk vissza kiinduló pontunkra, Budapestre.

FONTOS: Amellett, hogy igyekszünk a fenti tervet tartani, váratlan események vagy váratlan lehetőségek átírhatják az eredeti menetrendet. Ilyenkor a túravezetők a lehetőségeikhez képest mindent elkövetnek, hogy ez a legkisebb kellemetlenséggel vagy legnagyobb kellemességgel járjon. Az útiterv tehát hozzávetőleges.

TUDNIVALÓK

Mitől fotótúra?

Az utat kifejezetten úgy állítottuk össze, hogy témáinkhoz a legjobb időben és fényekre érkezzünk. Ez olykor kényelmetlenséggel jár (korai kelés, étkezés kimaradása), ezért túráinkat kifejezetten profi fotósoknak, fejlődni vágyó hobbifotósoknak ajánljuk, illetve azoknak, akik ugyan először fognak kezükbe tükörreflexes gépet, ám nyitottak a tanulásra. Hogy kéznél legyen a segítségünk, többnyire csoportban fotózunk, de saját képek érdekében ösztönözzük az egyéni fölfedezést is.

Az út során pedig igyekszünk tudásunk javát átadni: hogyan válassz témát, hogy komponálj, melyik objektívet használd, hogy használd eszközeidet, készítünk panoráma, HDR és éjszakai képeket, kipróbáljuk az ND szűrőt. Minden résztvevővel a saját technikai szintjéhez képest és igényei szerint foglalkozunk.

Túra nehézsége

Egészséges embernek könnyen teljesíthető terep. A félnapos trekkingünkhöz sem szükséges különösebb felkészültség.

Földrajzi fekvés

Korzika Franciaország része, a Földközi-tenger negyedik legnagyobb szigete, Szardíniától északra. Észak-déli irányban egy gránit-hegylánc szeli át, legmagasabb csúcsa, a Monte Cinto 2700 méterrel emelkedik a tenger fölé. Területe tizedmagyarországnyi ugyan, de a korzikai táj meglepően változatos: lankás és meredek hegycsúcsok, tisztavizű hegyifolyók vágta, lélegzetelállító kanyonok, üde tengerszemek és hosszan elnyúló fennsíkok váltakoznak. A mediterrán térség legzöldebb szigete a világon egyedül itt honos fák és virágok otthona is. Az ide látogató utazó nemcsak a látványukban, az illatukban is megfürdőzhet. Talán ezért is mondta Napóleon, hogy Korzikát az orra után is felismerné.

Korzika tengerpartjai legalább annyira változatosak, mint maga a sziget, partvidéke 1100 kilométer hosszan kanyarog, homokos, néhol kavicsos strandok, festői, sziklákkal tagolt öblök váltják egymást. A nyugati oldalon a hegy szinte a tengerből nő ki, így itt a meredek és sziklás partszakaszok jellemzők.

Időjárás

Korzika szigete mediterrán éghajlatú, így a nyarak forróak és szárazak. Viszont a hegyekben inkább az alpesi klíma érvényesül – sokszínűvé, változatossá téve ezzel Korzika időjárását. A fotózásra és túrázásra legalkalmasabb idő a májusi, illetve a szeptemberi időszak. Elsősorban azért, mert még/már nincs annyira meleg. A tengervíz szeptemberben még fürdésre alkalmas. Gyakoriak az erős szelek, amikből a helyiek többet is megkülönböztetnek, de a legjellemzőbb az északról fújó maestrale vagy más néven mistral. Nem ritkák a többméteres hullámok.

Kultúra

Korzika 1796 óta Franciaország része, hivatalos nyelve a francia és a korzikai. A lakosság nagy része korzikai nemzetiségűnek tartja magát és saját nyelvét, az inkább az olasz toszkáni nyelvjárásához mintsem a franciához hasonlító korzikai nyelvet beszéli. A 300 ezer lakosú kis mediterrán sziget kultúrájában az olasz és a francia hagyományok keverednek. A korzikaiak törvényként tisztelik a babonákat, régi szokásokat. Hagyományörző néptáncaik, mint például a quatriglia vagy a scuttiscia újra nagy népszerűségnek örvendenek. A sziget a szülőhelye Bonaparte Napóleonnak, aki egy korzikai kisnemesi családban született Ajaccio városában, ami a jelenlegi közigazgatási központ.

Biztosítás

Az utasbiztosítás (poggyász, baleset, betegség) hiányában nem tudsz részt venni a fotótúránkon, ezeket bejáratott biztosítónknál tudod megkötni.

Ellátás

A részvételi díj tartalmazza a fotóoktatást, túravezetést, szállást, a közlekedést 8 fős kisbuszokkal. A részvételi díj az euró árfolyamához igazodik, ezért indulás előtt jelentős ingadozás esetén korrigáljuk. Főleg a komp árváltozása miatt fontos időben foglalnunk. A részvételi díj a következőket NEM tartalmazza: komp, kompon kabin, étkezés, utasbiztosítás, extra szolgáltatások (pl. mosoda).

Felszerelés, öltözködés

Szívesen segítünk abban, hogy felkészültségedhez és igényedhez mérten optimális fotós felszereléssel vágj neki a világ tetejének. Ha vázzal, optikával vagy memóriakártyával erősítenél, van kedvező beszerzési forrásunk, illetve a használt cuccaidat a levelezőlistáinkon meghirdetheted. Fotós hátizsákkal és oldaltáskával is jöhetsz és érdemes laptopot vagy más háttértárat hoznod magaddal.

Lesznek olyan szállások, ahol a saját hálózsákra és törölközőre szükség lesz. Ne készülj túl sok meleg ruhával, könnyű túracipő mindenhol elegendő. Esőcucc szükséges kellék. A pakoláshoz közreadjuk negyedszázada csiszolt úti listánkat.

Létszám

A csoportlétszám korlátozott, max. 12 fő + a túravezetők, ezért érdemes a helyed mielőbb biztosítanod. Ha későn jelentkezel, a kompár kiszámíthatatlansága miatt a költségek emelkedhetnek. A jelentkezéssel egyidejűleg felkerülsz a csoport belső levelezőlistájára, amin keresztül időben értesítünk az aktuális tennivalókról és felkészítő cikksorozatunkhoz is hozzájuthatsz.

Utazás

Budapesi indulással és érkezéssel, saját kisbuszokkal. Odaúton Savona és Bastia (7 óra), visszafelé Bastia és Livorno (4 óra) között kompozunk.

Szállás

Utunk állomásain kerüljük a pompát, de gondosan kiválasztott szállásaink mindig a résztvevők elégedettségét szolgálják. Portóból csillagtúraszerűen látogatjuk úticéljainkat, szállásunk faházakból álló kempingben lesz. A házak nagy belső térrel rendelkeznek, szimpla, emeletes, illetve dupla ágyakkal, saját konyhával, fürdőszobával és terasszal. A többi szállás is hasonló komforttal rendelkezik.

Étkezés

Mivel programunkat teljes mértékben a fotózásnak rendeljük alá, ez az útunk nem a gasztroélményekről szól. Az étkezésről magunknak kell gondoskodni, a bevásárlásokat együtt intézzük, a korzikai Spar-ban finomak a helyi különlegességek (pástétomok, olajos halak), érdemes kipróbálni. Este lehetőségünk van akár étteremben is enni, pizzázni, sörözni. Szendvicsből, innivalóból érdemes az oda útra pakolni, de a hajón lesz étterem átlagos korzikai árakkal.

Pénz, bank

Korzika fizető eszköze az euró, bankkártyás fizetési lehetőség van sok helyen,de az étkezéshez és ajándékokvásárláshoz érdemes készpénzt hozni.

Utazási iroda

A befizetett pénzed biztonságban tudhatod, mert fotótúráinkat partnerünkkel, az Avenida Travel utazási irodával (MKEH eng. szám: U-000538) együttműködve szervezzük. az utazási szerződést velük kötheted meg, a részvételi díjat hozzájuk fizetheted be, ők gondoskodnak a biztosításokról és útjaink alatt is ők a hátországunk.

GALÉRIA
TÉRKÉP

1

VENDÉGKÖNYV

Túratársaink írták

Kocsány Kornél

A Kincseskamerával akkor kerültem először kapcsolatba, amikor az egyik Földgömb cikket olvasva annyira megtetszettek a hozzá tartozó képek, hogy külön utánajártam, ki készítette őket. Mint kiderült, Balázsról és Zoliról volt szó, ekkor döntöttem el, hogy tőlük akarok tanulni, s befizettem a korzikai útra.  Először vettem részt fotótúrán, nem tudtam tehát, mire számítsak. Az élmény azonban sokkal többet adott, mint néhány újonnan elsajátított fotós technikát!

A napok sűrűn teltek, emberi időben keltünk és reggeliztünk, majd egész nap az utakat jártuk, késő estig és rengeteget fotóztunk. Balázs és Zoli előre kiválasztotta a legszebb helyeket (ezekből volt bőven), így nekünk nem volt más dolgunk, mint élvezni a tájat és kattintgatni. Nagyon tetszett, hogy bármikor bármennyit kérdezhettem tőlük, akár a fényképezőgép beállításáról, akár kompozíciós elemekről, akár az utómunkáról volt szó, mindig készségesen válaszoltak, segítettek!

Egy ilyen úton az embereket már ismeretlenül is összeköti a fotózás, világlátás szeretete, így aki nyitott szemmel és lélekkel vág neki egy fotótúrának, rengeteg új dolgot tanulhat, mindezt jó hangulatban. Nagyon örülök tehát, hogy belevágtam ebbe a kalandba, hiszen gyönyörű képeket készítettem, szakmailag is sokat fejlődtem, és mindeközben rendkívül érdekes embereket ismertem meg. Biztos vagyok benne, hogy előbb-utóbb egy hosszabb, távolibb utazásra is elkísérem majd őket!

Kocsány Kornélszabadúszó újságíró
Levachich Attila

Amikor fotózom, keresem a gyöngyszemeket. Ez a mai világban nem könnyű. Korzika azonban kiváló hely ilyen gyöngyszemek begyűjtésére, főleg, ha van mellettünk egy jó csapat: tapasztalt és lelkes profi fotósok! :)

Ide megéri elcipelni a komoly felszereléseinket, vállalva az utazás kimerítő óráit. Bár Európában jártunk, mégis éreztem, hogy ez más. Ez Korzika. Hatalmas hegyek, gyönyörű tengerpartok, rohanó patakok és fenséges építészeti remekművek vettek körül. Bár hivatalosan Franciaország része, mégis teljesen különálló, vad és nyers “ország”, büszke de mégis barátságos emberekkel. Az utunk egyhetes volt, de lehetne egy hónapra is menni. Sok látnivaló van mind a szemnek, az objektívnek és a léleknek is.

Számomra ez is egy tanulságos és emlékezetes út volt a Kincsekamerával.

Levachich Attilaértékesítési vezető
AJÁNLÓ

Filmek


Nagy zűr Korzikán

Könnyed limonádé Jean Renoval és Christian Clavier-vel. A filmben felvonultatott gyönyörű helyszínek, a bohókás szigetlakók, a tüzes helyi italok és a még tüzesebb nők könnyen meghozhatják a kedvünket, hogy Korzikára utazzunk, főleg, ha az igazi szeparatisták és banditák pont olyan ártalmatlanok, mint filmbéli társaik. A kedves történet közben a néző elgondolkodhat azon, hogy vajon a korzikai idegenforgalmi hivatal fizetett reklámját nézi-e?

LÉGY TE IS AZ ÚTITÁRSUNK!

Három érv, hogy velünk tarts

PROFIK KÖZÖTT

Vezetőid és szakmai segítőid Juhász Balázs és Szabó Zoltán Kelet-járó fotóművészek, akik huszonöt éve otthonosan mozognak Ázsia kultúráiban. A témában számos díjnyertes könyvet jelentettek meg, sajtófotó-díjas munkáikat félszáz egyéni kiállításon mutatták be, illetve magazinok rendszeresen publikálják.

VALÓDI FOTÓTÚRA

Mesés képeket igérünk! Útjainkat kifejezetten úgy állítottuk össze, hogy témáinkhoz a legjobb időben és fényekre érkezzünk. Az utazás előtt és után felkészítő és képfeldolgozást segítő műhelygyakorlatot tartunk, az út során pedig igényeidhez és technikai szintedhez mérten szakmai segítséget kapsz tőlünk.

UTAZÁSI IRODA

A befizetett pénzed biztonságban tudhatod, mert fotótúráinkat partnerünkkel, az Avenida Travel utazási irodával együttműködve szervezzük. Az utazási szerződést velük kötheted meg, a részvételi díjat hozzájuk fizetheted be és a repülőjegyekről, biztosításokról is ők gondoskodnak.

Otthon a világot ismered meg, utazva önmagadat; mert otthon a súly magadra esik, az úton a világra, s mindig az marad ismeretlen, ahová nézel.   Hamvas Béla