Fotótúra Kis-Tibetben

FOTÓTÚRA KIS-TIBETBEN

A buddhizmus leképezése a világ tetején
Ladakh 2019. október 15- 31.

Összegzés

Indulás-érkezés: 2019. október 15-31.
Időtartam: 17 nap
Szükséges szabadnapok: 12 nap
Részvételi díj TELJES ELLÁTÁSSAL: 570 eFt
2 repülőjegy + vízum: kb. 265 eFt
Jelentkezési határidő: 2019. május 31.
Csoportlétszám:
10 fő – MÁR CSAK 6 HELY VAN!
Szállás:
kétágyas szobákban, 1-3 csillagos hotelben
Utazás módja:
repülő, saját kisbusz

ÚTLEÍRÁS

Egy India-specialista fotográfus szakmai vezetésével és terepi fotóoktatásával te is vizuális kincseket hozhatsz haza a még élő tibeti buddhizmus hazájából, Ladakhból. Csatlakozz kis létszámú fotótúra csoportunkhoz és három dolgot ígérünk:

  1. Mesés képeket: szakavatott fotográfus aktív segítségével a világ tetején, a Csoma-járta Tibet fantasztikus díszletei és buddhista szerzetesei között fotózhatsz.
  2. Adrenalint: átkelünk a Föld legmagasabb autózható hágóján, részesei leszünk egy buddhista kolostori fesztiválnak, kipróbáljuk a sós jakvajas teát és belekóstolunk a magashegyi trekkingezésbe is.
  3. El fog állni a lélegzeted :)

A fotóstúrát mind logisztikailag, mind szakmailag  Szabó Zoltán keletjáró fotóművész vezeti. A tapasztalt utazó harminc éve otthonosan mozog az indiai és tibeti kultúrában, a témában több díjnyertes könyvet jelentetett meg, sajtófotó-díjas munkáit félszáz egyéni kiállításon mutatta be, illetve magazinok rendszeresen publikálják. A ’90-es évekbeli első, fekete-fehér riportja és későbbi, a Kincseskamera fotós túrákon készített képei időutazás az eltűnőben levő tibeti kultúrába.

NEM NYARALÁS!

Ha pihenésre vágyol, rossz helyen keresgélsz. Ladakhban kilépünk a komfortzónánkból: a magashegyi környezet és a hűvösebb október eleve embert próbáló, sok időt töltünk buszozással, nem is a távolságok, inkább a hegyi és rossz útviszonyok miatt. Egyes szállásunkon sem fűtés, sem melegvíz nem várható, napjainkat pedig igyekszünk tartalmasan kitölteni fotózással, ezért túránk sokaknak fárasztó, megerőltető lehet, tériszonyosoknak kifejezetten nem ajánljuk. Nem elijeszteni akarunk, hiszen az átlagos kondíció elegendő és rendre vannak 60 év feletti útitársaink is (rekorderünk egy 72 éves hölgy). Ha nem vagy nyafogós és jól bírod a gyűrődést és a felsoroltak mellett is kíváncsi vagy Kis-Tibet ajándékaira, köztünk a helyed. Nem fogsz csalódni!

KÉPES BESZÁMOLÓNK HD VIDEÓN

Hogy képet kaphass, milyen nehézségek és milyen csodák várnak Rád kis-tibeti túránkon, videóra vettem diaképes beszámolómat.
Ha kíváncsi vagy, milyen ez az “ÚT” belülről, kukkants bele Gecse Vali utitársunk blogjába.

RÉSZLETES PROGRAM

1. nap Okt15. Kiutazás repülővel Delhibe
Menetrend szerinti repülővel indulunk a Liszt Ferenc repülőtérről, átszállással másnap hajnalban érkezünk Delhibe.

2. nap Okt16. Repülés a Himalája fölött, akklimatizáció Leh-ben
Még hajnalban elcsípjük a Delhi-Leh belföldi repülőjáratot, átevickélve a Himalája fő vonulatán Ladakh fővároskájában, Leh-ben (ejtsd: Lé) 3.500 méteres tengerszint feletti magasságon landolunk. Az akklimatizáció érdekében jobbára pihenünk, csak csellengünk egyet az óvárosban, hogy első napon se maradjunk képek nélkül. Közben szert teszünk némi ladakhira, ami a következő két hétben annál többet lendíthet a helyiekkel való kommunikációnkon. A mindenre jó dzsulé-t (jelentése: helló, viszlát, köszönöm, kérem) úton-útfélen fogjuk használni – a ladakhiak derűs, melegszívű, vendégszerető emberek.

3. nap Okt17. Leh felfedezése, vörösvértestek bejáratása
Felkapaszkodunk az óvároska fölé magasodó lathó-hoz (áldozati épület), ahonnan körpanoráma nyílik a Himalája fenséges hófödte vonulataira. Első tájképeink. Még följebb kapaszkodunk, hogy a Tsemo gompánál (Cemó kolostor), kiengesztelendő a helyi démonokat, felköthessük saját imazászlónkat. (Meg a gatyánkat, hogy bírjuk két héten át szusszal.)

4. nap Okt18. Zanszkár canyon, Chilling falu a hegyek mélyén, szállás családoknál
Októberre megszelídülnek a ladakhi folyók, az Indus is türkizben pompázik. Tágas völgyében nyugat felé indulunk kisbuszunkkal. Nimmunál bevesszük magunkat a hegyekbe, hogy a Zanszkár folyó kanyonjában elképesztő sziklaformációk közt egészen Chillingig kanyargózzunk. Szállásunk két éjszakára gazdagon díszített, hagyományos ladakhi házakban lesz, ahol vendéglátó családjaink főztjén keresztül belekóstolhatunk a ladakhi konyhába, amin egykor Csoma is élt. A vacsorát csanggal (szűretlen házi árpasör) öblögetjük.

5. nap Okt19. Chilling ötvösmesterei, könnyű túra
A mindössze hét családból, hét házból álló Chilling az elzárt Zanszkár-hegység talpalatnyi fennsíkján, árpaföldek ölelésében fekszik. A nagycsaládnyi házak lakói még hagyományos életmódot folytatnak. A lélegzetelállító fekvésű falucskában őszi sárgásvörösbe öltözött, évszázados barackfák közt teszünk fotós sétákat, közben meglátogatjuk műhelyükben az egykor Nepálból ideköltözött ötvös mesteremberek leszármazottjait, kisebb-nagyobb ötvös remekekre alkudhatunk. A könnyű trekkingre kapható túratásakkal a Zanszkár mellékvölgyében egy szinttel feljebb, a falu fölé emelkedünk tájképezni.

6. nap Okt20. Lekir kolostora
A Lekir gompa teraszosan szabdalt, fehérre meszelt épülettömbje már messziről világít a lefutó sziklagerincek szabdalta tájban, tövében sáfrány-arany színű, óriási Csamba (eljövendő Buddha) szobor tornyosul a környező árpaföldek fölé. A kolostor gazdagon díszített évszázados freskókkal és thangkákkal (tekercsfestmény), ez utóbbiakat egy-két mesterember helyben is készíti. A közeli Alchiban, Ladakh legöregebb kolostora melletti motelben éjszakázunk.

7. nap Okt21. Könnyű trekking Temisgamba
Tízkilométeres trekkingünk Hemis Shukpachanból a 3570 méter magas Meptek-lán (hágó) át kapaszkodik, majd ereszkedik Temisgamba. Csak fotósfelszerelést viszünk magunkkal, csomagjaink (és akik a túrát kihagyják) kisbusszal kerülővel érkeznek. Temisgam Y-alakú völgyben fekvő, laza szövésű faluegyüttes, gyalogtúránk második fele ezen vezet keresztül. Szállásunk ismét Alchiban lesz.

8. nap Okt22. Alchi belülről, a festői Lamayuru
Délelőtt a buddhizmussal és annak történetével ismerkedünk, végigjárjuk Alchi ezeréves épületeit. Ebéd után folytatjuk utunkat, elhagyjuk az Indus völgyet, Lamayuruba érkezünk. Ladakh legfestőibb gompája egy homokkő meredélyre épült, páratlan fekvéséből adódóan békaperspektívából és madártávlatból is körbefotózható. Csortenjeit (sztúpa) szigorúan jobb kéz felől körbejárva megpörgethetjük az imamalmokat. A kolostor alatti meszelt falú parasztházak közt jakkal és dzóval (jak és marha keresztezése) is találkozhatunk.

9. nap Okt23. Novíciusok szertartása, tájképezés a Moonlandnél, Takmachik falucska
Hajnalban tanúi lehetünk a növendékek szertartásának. Visszafelé Lehbe a régi, látványos panoráma úton kanyargunk, két helyen is megállunk. A Moonlandnek keresztelt homokkő-tenger Lamayuru határában “hullámzik”, szokatlan formáival a tájképezők kedvence. Rövid kitérővel az Indus mentén rápillanthatunk Takmachik teraszos árpa földjeire, aranyló-pirosló gyümölcsfáira, az Indus türkiz vize fölött imbolygó függőhídra.

10. nap Okt24. Pihenő Leh-ben, esti vetítés
Végre nem kell korán kelni, feltölthetjük testi és lelki akkumulátorainkat, míves tibeti kézművestermékekre alkudhatunk a bazárban, ékszerszép fotóalbumokkal szemezhetünk a könyvesboltban. Este vetítős képértékelést tartunk.

11. nap Okt25. Indus-völgyi kolostorok: hajnali púdzsa Thikseben, Shey, Chemrey, Stakna
Leh-től egyórás buszozásra magasodnak az Indus-völgy legszebb fekvésű buddhista kolostorai. Ladakh legnagyobb és legnépesebb kolostora a thiksei, közel száz szerzetes (hatévestől az aggastyánig) otthona. Napkeltekor a gompa tetőteraszán megszólaltatják a gyülekezésre hívó kagylókürtöket. A dukangban (szertartásterem) szem- és fültanúi lehetünk a hajnali buddhista púdzsának – torokének, cintányérok, koponyadobok, csontfurulyák. A kolostor belsejében aranyszínre festett, kétemeletnyi Buddha szobor magasodik. Ebéd után a Shey melletti sajátos hangulatú sztúpatemetőben fotózunk tovább, aztán Chemrey kolostora következik, a napot tájképezéssel zárjuk az elképesztő fekvésű Stakna gompánál.

12. nap Okt26. Khardung-la, csésze tea a világ tetején
A Nubra-völgy felé, északnak indulunk, kis buszunkkkal megmásszuk a Föld legmagasabb autózható hágóját. Az állandóan zord klímájú Khardung-lán 5600 méteren fogunk teázni, a kötelező képek után leereszkedünk a Nubra folyó tágas völgyébe, de útközben legelő jakokra vadászunk. A pakisztáni és kínai határ közelsége miatt a térség India legelzártabb zuga, az utazók számára csak néhány település látogatható, ennek ellenére Nubra lélegzetelállító léptékeivel, kietlen hegyóriásaival, homokdűnéivel, oázisfalvaival és Diskit sasfészekszerű kolostorával a tájképezés paradicsoma. Diskitbe délután érünk, ahol a falu fölött magasodó gompában már javában folynak az egyházi ünnepségek előkészületei.

13. nap Okt27. Kolostorfesztivál, maszkos táncok Diskitben
Az ötszáz éves kolostorban a tibeti naptárnak megfelelően ezen a napon kezdődik a kétnapos egyházi ünnepség, a Diskit Gustor, aminek központi eseménye a misztériumjátékok. A nap pirkadatkor azzal a dukangbeli szertartással kezdődik, ami a lámaista hit szerint a jelenlevők elméjét mennyei békével árasztja el. Reggeltől aztán a lámák apraja-nagyja és a Nubra-völgyi falubéliek százai szoronganak a kolostor udvarán, hogy szemtanúi és részesei lehessenek a nem mindennapi látványosságnak, a chamnak. A cham szerzetesek által előadott színpompás, maszkos táncok sorozata, ami vallási történeteket mesél el a jó gonosz feletti győzelméről. A Diskit Gustoron várhatóan rajtunk kívül nem lesznek külföldiek, érdemes tartalék memóriakártyával nekivágni a napnak.

14. nap Okt28. Tájképezés a Nubra völgyben, vissza Leh-be
Délelőtt a szomszédos Hunder szaharaszerű homokdűnéinél fotózunk, kis szerencsével félvad baktriai (kétpúpú) tevékkel is összefuthatunk. A nap hátralevő részét a Leh-be való visszatérésre szánjuk.

15. nap Okt29. Pihenő Leh-ben, dzsulé Ladakh!
Ezen a napon szabadprogram van, portrézhattok a már ismerős fővároskában, mazsolázgathattok még a bazárban, és rendezgethetitek képeiteket az esti vetítésünkre. Kiadós búcsúvacsorával zárjuk az élménydús két hetet.

16. nap Okt30. Leh-Delhi, muszlim negyed, bazározás Delhiben
A reggeli járattal Delhibe repülünk. Ebéd után Ó-Delhibe tuk-tukozunk, hogy belekóstoljunk az ezeregy éjszakát idéző muszlim negyedbe és India legfinomabb lassijába. Este az utolsó százrúpiások ajándékba fektetése a bazárban, lázas csomagolás, éjjel indulunk az Indira Gandhi nemzetközi repülőtérre.

17. nap Okt31. Delhi-Budapest
Délelőtti érkezés Budapestre: édes otthon! – honvágy Ladakhba.

FONTOS: Amellett, hogy minden erőfeszítést megteszünk, hogy a fenti tervet tartsuk, szeretnénk, ha tisztában lennétek azzal, hogy ez a fotós túra egy elzárt, magashegyi régióban (3.000-5.600 m tengerszint feletti magasságban) zajlik. Az esetleges extrém időjárási és útviszonyok a helyi gépjárműparkkal fűszerezve átírhatják az eredeti menetrendet, de a túravezetők a lehetőségeikhez képest mindent elkövetnek, hogy ez a legkisebb kellemetlenséggel járjon. Az útiterv tehát hozzávetőleges.

TUDNIVALÓK

Mitől fotótúra?

A túrát kifejezetten fotótémákra állítottuk össze, úgy hogy a legjobb időben és fényekre érkezzünk. Ez olykor kényelmetlenséggel jár (korai kelés, étkezés kimaradása), ezért túráinkat elsősorban fotósoknak, fejlődni vágyó hobbi fotósoknak ajánljuk, illetve azoknak, akik ugyan először fognak kezükbe tükörreflexes gépet, ám nyitottak a tanulásra. (Legutóbb pont egy ilyen útitársunkról derült ki, hogy istenadta tehetség!) Hogy kéznél legyen a segítség, többnyire csoportban fotózunk, de saját képek érdekében ösztönözzük az egyéni fölfedezést is. Több fotós útitársunk is érett, kerek anyaggal érkezett haza – képeik, kiállításaik azóta járják az országot.

Az utazás előtt felkészítő találkozót, utána pedig képfeldolgozást segítő műhelygyakorlatot tartunk, a kéthetes út során pedig igyekszünk tudásunk javát átadni: hogyan válassz témát, kerülj helyzetbe, kommunikálj, melyik objektívet használd, mi az ütős fotóesszé titka – igényeidhez és technikai szintedhez mérten kaphatsz szakmai segítséget.

Földrajzi fekvés

Ladakh India észak-nyugati szegletében, a Himalája fővonulata mögött bújik meg nagyjából magyarországnyi területen. Tibeti neve beszédes, jelentése “ország a hágók alatt”, de a Holdbéli táj is találó, hiszen földrajzi értelemben magashegyi sivatag. A Himalája ugyanis sorompóként állja útját a délről esőt szállító monszún felhőknek, vegetáció is csak ott található, ahova a messzi gleccserek olvadékvizét a ladakhiak évszázadok keserves munkájával eljuttatják.

A hegyvonulatok léptéke és formagazdagsága lebilincseli a szemlélőt, erről Baktay Ervin így ír: “A magas hegyvidékek arca mindenütt ezer kifejezést ölt, de nem ismerek még egy hegyi tájat, amely oly meglepő, váratlan arcjátékkal, annyi felséges vonással s annyi eszelős fintorral venné körül az álmélkodó vándort, mint Nyugati Tibet”. Lehbe 3500 méterre érkezünk és két napos akklimatizáció után jobbára 3000 méter magasan mozgunk, majd az út második felében a Khardung-hágón egészen 5600-ig emelkedünk.

Túra nehézsége

KÖZEPES-NEHÉZ. Túránk során a magaslati levegő, az alacsony komfort és az esetleges hideg okozhat nehézséget (utóbbi kettőt lásd részletesen a szállás és az időjárás részeknél). Úticéljaink 3000-3500 méteres magasságon fekszenek, a Khardung-hágón néhány óra erejéig egészen 5600-ig merészkedünk, így elengedhetetlen az első napokban Lehben az akklimatizáció. A félnapos trekkingünk fakultatív, közepes nehézségű, csupán 500 m szintemelkedéssel és 3.750 méteres (Meptek la) magassággal.

Az extrém magasság mindenkire máshogy hat, az esetleges tüneteket (szapora légzés és pulzus, fejfájás, álmatlanság) sok folyadék bevitellel tompíthatjuk, 3 ezer méter felett plusz 1 liter ezer méterenként.

Habár mindenhova saját autóbuszunkon jutunk el, az extrém viszonyok miatt csak azok jelentkezését várjuk, akik kifogástalan fizikai és pszichikai kondícióban vannak. Ám elijeszteni sem akarunk senkit, rendre vannak 60 év fölötti útitársaink (a rekorderünk 72 éves). Mivel India távolról sem skandináv mintaállam (ezért szeretjük), nem árt, ha túrarésztvevőink jó adag nyitottsággal, rugalmassággal és humorérzékkel megáldottak.

Kultúra

Ladakh igazi varázsa, egyben rejtélye, hogy e rideg, barátságtalan környezetben – szinte ásványi tájban -, hogy kristályosodhatott ki az emberi kultúra egyik esszenciája, a tibeti buddhizmus; mi az, ami a ladakhiakat korunkban is derűs, melegszívű emberekké formálja. Nyugati világunk a környezettudatosság terén is leckét vehetne a figyelemet érdemlően egyensúlyban levő, hagyományos ladakhi társadalomtól: míg a ladakhiak többsége pénztelen, vályogtéglából épített parasztházuk tágas és kényelmes, önellátóak tüzelőanyagból, tejtermékből, organikus zöldségből és árpából, amiből a campát (pörkölt árpaliszt) és a csangot (árpasör) készítik. Az önellátásra való berendezkedés már csak azért is figyelemre méltó eredmény, mert megművelhető földterületből kevés van, a termőidőszak igen rövid és magashegyi sivatagról lévén szó, a gleccserek kincset érő olvadékvizét csak fáradságos csatornaépítéssel (és állandó karbantartással) tudják a földekre vezetni.

Ladakh mindemellett évezredre visszanyúló vallási és kulturális örökségen osztozik Tibettel. Ma sokkal inkább őrzi buddhista hagyományait, mint maga Tibet, ahol a kínai megszállás fél évszázada kíméletlen pusztítást végzett.

Pénz, bank

India pénzneme az indiai rúpia (INR), ami kb. 4 HUF-nak felel meg. A teljes ellátásnak köszönhetően költőpénzre szinte egyáltalán nem lesz szükséged, de érdemes biztonsági tartalékkal készülnöd. Habár Lehben bankkártyával is vehetsz fel pénzt (az automaták Visa-t és MasterCard-ot is elfogadnak), ez nehézkes, inkább euró vagy dollár készpénzt javasolunk. Leh és Delhi roskadozik az ékszerszép kézművestermékektől, ha ajándékot vásárolsz, érdemes 300-500 eurónyi költőpénzzel kalkulálni.

2016. novemberétől kivonták a forgalomból a régi 500 és 1000 rúpiás bankjegyeket, váltásnál, visszajárónál erre fokozottan érdemes figyelni. Az új bankjegyek ismertetőjegye, hogy az értékszám előtt szerepel az újonnan bevezetett rúpia szimbólum.

Vízum, biztosítás

A vízumintézésben segítünk, pikk-pakk online zajlik. Utasbiztosítás (poggyász, baleset, betegség) hiányában nem tudsz részt venni a fotótúránkon, ezt és a repjegy lemondási biztosítást (megkötésével és orvosi igazolással a repjegy árának 80%-át, utasbiztosítással kombinálva pedig 100%-át fedezi) megkötheted bejáratott biztosítónknál.

Utazási iroda

A befizetett pénzed biztonságban tudhatod, mert fotótúráinkat partnerünkkel, az Avenida Travel utazási irodával (MKEH eng. szám: U-000538) együttműködve szervezzük. Az utazási szerződést velük kötheted meg, a részvételi díjat hozzájuk fizetheted be, ők gondoskodnak a repülőjegyekről, biztosításokról és útjaink alatt is ők a hátországunk.

Teljes ellátás – értsd szó szerint!

Hátradőlhetsz: nincsenek további és rejtett költségek. A teljes ellátás nálunk tényleg teljes ellátást jelent, tehát akár üres zsebbel is felülhetsz a repülőre. A részvételi díj tartalmazza a fotóoktatást, túravezetést, helyi idegenvezetést, szállást, étkezést (reggeli, ebéd, vacsora, nasi, frissítők), illetve a reptéri transzfereket, Ladakhon belüli közlekedést, különleges engedélyeket, belépőjegyeket.

A részvételi díj a következőket NEM tartalmazza: nemzetközi és belföldi repülőjegy és illetékük, vízumdíj, biztosítások, extra szolgáltatások (mosoda, internet, alkoholfogyasztás), alkalmi baksisok fotózásért.

A részvételi díj az euró árfolyamához igazodik, ezért indulás előtt jelentős ingadozás esetén korrigáljuk.

Felszerelés, öltözködés

Szívesen segítünk abban, hogy felkészültségedhez és igényedhez mérten optimális fotós felszereléssel vágj neki a világ tetejének. Minél nagyobb a fotóscuccod, annál fárasztóbb lesz cipelned, mi 1 vázzal és 3 zoom objektívvel (17-35 mm, 24-70 mm, 70-200 mm) utazunk. Ha vázzal, optikával vagy memóriakártyával erősítenél, van kedvező beszerzési forrásunk, illetve a használt cuccaidat a levelezőlistáinkon meghirdetheted. Fotós hátizsákkal és oldaltáskával is jöhetsz és érdemes laptopot vagy más háttértárat hoznod magaddal.

Meleg hálózsák mellett készülj meleg ruhával is, de könnyű bakancs elegendő, még a trekkingünkön sincs szükség hegymászó felszerelésre. Hogy Ladakhban semmilyen fontos vagy apró-cseprő dolgot se nélkülözz, a pakoláshoz közreadjuk negyedszázada csiszolt útilistánkat.

Időjárás

Jóllehet az október akár havazással is meglepheti az utazót, Leh átlagosan évi 300 felhőtlen nappal büszkélkedhet. A hőérzetet nagyban befolyásolja az erős napsütés (napkrém elengedhetetlen), az Indus-völgyében (3000-3500 m) napközben 10-20 fokra, éjszakánként 0-10 fokra számíthatunk. Felhős időben és/vagy október végén ennél 5-10 fokkal hidegebb lehet. A Khardung-lán (5600 m) ősz derekán még napközben is zordak (-10 fok, viharos szél) lehetnek a viszonyok. Októberben a nyárfák levelei élénk sárgák, a barackosok narancsos vörösek.

Létszám

A csoportlétszám korlátozott, 8-13 fő, ezért érdemes a helyed mielőbb biztosítanod. Ha későn jelentkezel, a repjegy ára is jelentősen emelkedhet. A jelentkezéssel egyidejűleg felkerülsz a csoport belső levelezőlistájára, amin keresztül időben értesítünk az aktuális tennivalókról és felkészítő cikksorozatunkhoz is hozzájuthatsz. Hogy milyen a túránk belülről és hogy tucatnyi fotóst két hét Ladakh hogyan kovácsolhat tartós közösséggé, abból werk fotóink sokat elárulhatnak.

Utazás

Budapestről átszállással menetrend szerinti repülőjárattal, Delhi-Leh belföldi repülőjárattal, Ladakhban pedig saját kisbuszokkal. Úticéljaink 3.000-5.600 m magasan fekszenek, többségük aszfaltúton megközelíthető, de köves, rossz állapotú földúton is autózunk, ezt használják a menetrend szerinti buszjáratok is. Több útszakasz meredek szakadék peremén vezet, szalagkorlát nélkül – tériszonyosok hátrányban.

Szállás

Utunk állomásain kerüljük a pompát, de gondosan kiválasztott 1-3 csillagos szállásaink mindig a résztvevők elégedettségét szolgálják. Lehben, ahonnan csillagtúraszerűen látogatjuk úti céljainkat fűtött, meleg vizes hotelben szállunk meg, mindenhol máshol sem fűtésre sem melegvízre nem számíthatunk. Szállásaink kétágyas (franciaágy vagy külön ágyak) szobák lesznek, saját fürdővel. Egy éjszaka falusi magánháznál, vendégszobák matracain, hálózsákban alszunk, pottyantós wc-vel és patakban való mosakodási lehetőséggel.

Étkezés

Vegetáriánusokra és húsevőkre is gondolunk, célunk, hogy ételeinken keresztül a tradicionális tibeti, ill. indiai konyhát is megismerjük. Előbbiből megkóstoljuk a thukpát (vastag, csipetkés leves), a szkjut (laktató zöldséges tésztaleves) és a momót (húsos/zöldséges tésztabatyu). Gyomrunk kímélése érdekében európai ételeket (levesek, pizza, sültkrumpli) is fogyasztunk. A házi készítésű italokból frissítőnek a házi homoktövislevet, koccintáshoz a csangot (szűretlen árpasör) ajánljuk.

Áram, kommunikáció

Indiában szintén 220 Volt az elektromos feszültség, így a hazai készülékeidhez nem kell átalakító. A konnektorok formája kicsit más, mint itthon, de nem okoz problémát a használatuk. A falusi vendégház kivételével mindenhol tudjuk tölteni az akksikat, kütyüket. Hozz egy 4-6-os elosztót magaddal (szobánként egy elég), hogy egyszerre több kütyüt is tölthessetek.

A magyar SIM-kártyák NEM működnek Ladakhban, így mobiltelefonálni csak Delhiben tudsz. Lesz nálunk egy helyi mobil, ami sürgős esetben otthonról hívható, de nyilvános telefonokról kb. 50 Ft-os percdíjakkal időnként haza is telefonálhatsz. Minden hotelünkben van wifi, még skypolni is lehet, de nem ritka a többnapos régiószintű szolgáltatás kimaradás.

Oltások, gyógyszerek

Kötelező oltás nincs az Indiába utazóknak. Legfontosabb, hogy az immunrendszered idejében erősítsd: legkésőbb egy hónappal indulásod előtt kezdj egy intenzív vitamikúrát, fogyassz rengeteg nyers ételt, salátát, zöldséget és gyümölcsöt. Lehben a legtöbb gyógyszer beszerezhető, de jó ha van nálad fertőtlenítő, láz- és fájdalomcsillapító. Az első napokban a magashegyi betegség enyhébb tünetei előfordulhatnak (álmatlanság, szapora pulzus, magas vérnyomás), ezek megelőzésére és enyhítésére a vényköteles Huma-Zolamide gyógyszert javasoljuk. Leh-i szállásunk oxigénlélegeztetőt biztosít és Kardhung-lára is viszünk oxigénpalackot magunkkal. A higiéniai körülmények jobbak, mint bárhol Indiában, hasmenés nem szokott előfordulni.

GALÉRIA
TÉRKÉP

1

VENDÉGKÖNYV

Túratársaink írták

Kőműves Kata

Több fajta csend is létezik a világon. Van az a csend, ami tartalmazza előtted és utánad az összes apró zajt, búgást és kattogást, amiket már észre sem veszel.
Van az a csend, ami hirtelen érkezik és hirtelen távozik, pár percig tart csak, jellemzően vihar előtt.
Van az a csend, amit keresel de sehol nem találsz már, csak a visszhangját hallod a füledben.
Van az a csend, ami körülölel a végén és az valódi fizikai csend, de akkor már nem megkülönböztethető a zajtól.
És van az a csend, ami nem kívülről, hanem belülről fakad és megmutatja a hangok értelmét… én ezt a csendet találtam meg Tibetben és hoztam haza magammal. Köszönöm Nektek!

Kőműves Kataügyvezető
S. Varga Ilona

Amikor egy átlagos, érdeklődő ember elindul a Világ Tetejére, alig tudja, hogy mire vállalkozik. Amikor egy buddhizmushoz közelálló ember indul el oda, vannak sejtései, hogy mire számíthat, amikor egy oda vágyakozó és annak szellemiségében élő ember indul el oda, azt hiszi, mindent tud arról a világról. Mindhárom eshetőséget meg kell, hogy cáfoljam. Sem ismereteink, sem tudásunk, sem hitünk és érzéseink nem tudják azt a valóságot nyújtani, amit Ladakh. Lehet róla nézni filmeket, olvasni könyveket, gyakorolni a szellemiségét, de egy valamit nem; átélni a rezgését, energetikáját, a hatalmas kövekbe oltott aprócska emberi lét és annak óriási szellemisége, töretlen derűje nem mutatkozik meg a könyvek lapjain. De még a filmvásznon vagy fotókon is csak alig-alig. Megélni a Himalája valóságát emberi és geológiai értelemben szinte a mindenséggel tesz egyenlővé. Remélem, hogy képeim által a nézőket is közelebb tudom hozni ahhoz a világhoz, amelyben töretlenül él és virágzik még a tibeti buddhizmus, és amelyet meg kellene menteni az emberiség számára.

S. Varga Ilonafotográfus
Hodos Alex

Véget ért… Hazatértünk… Mennék-e vissza? Nagyon… A hatalmas hegyek árnyékában oly’ kicsinek éreztem magam. Valahogy mégis felemelő érzés volt a békés, csendes és magasztos hegyek között kószálni. Mérhetetlen és számunkra elképzelhetetlen nyugalomban. Még ha időnként a kisbuszban zötykölődve a rekedt dudaszó meg is törte ezt a csendet, csak fel kellett pillantanom a hatalmas és mesés csúcsokra, hogy újra a nyugalom tengerén érezzem magam. Séta, túra közben csak mosolyt kaptunk… kedvességet, illetve néha sós teát. Felejthetetlen élmény – és nyugalom – a csodás hegyek árnyékában.

u.i.: A “kiaférfi” társasjátékot kérni kell a szervezőktől!! :)

Hodos Alexinformatikus
Prajczer Tomi

Másodszor, és más megközelítéssel tértem vissza Ladakhba … az első út a nappalokról, magáról az útról, a haladásról szólt, míg ez az út az napfelkeltéről, a derengésben való várakozásról, a naplementéről, a kékóráról, a fényekről, a méterenként változó nézőpontokról és nyugalomról szólt, … és természetesen a tanulásról, saját magunk és a technika felfedezéséről, … egymás megismeréséről és elfogadásáról … 16 nap sok távol a családtól, kevés egy terület és egy kultúra megismerésére, de mindenképpen elegendő arra, hogy olthatatlan vágyat ébresszen benned, hogy tudjad vissza akarsz térni nemcsak ide, hanem India más részeire is.

Prajczer Tomitérinformatikus
György Julcsi

Még mindig nehéz felfogni hogy itthon vagyunk.
Kis Tibet, először nem értettem, hogy miért nem India, hát mert ez nem INDIA.
Én, aki ott többször is jártam már Indiában, végre megint megtaláltam Veletek azt, amiért ez az egész olyan hihetetlenül izgalmas.
Megmagyarázhatatlanul vonzó.
Mindig elcsábít.
Csend.
Tér.
Különleges.
Megérint.
Mennék vissza.
Köszönöm, hogy Veletek lehettem.

György Julcsivándormadár
Tálos Péter

Ladakh (Chilling, a Zanskar völgye, az Indus völgye és a kolostorok) varázslatos! Két fantasztikus fotóst ismertem meg vezetőinkben (Zoli és Balázs), tökéletes fotótúra volt, sok jó emberrel. Gyerekkori fotós álmom vált valóra ezzel a kis-tibeti túrával, nagyon izgalmas, látványos egzotikus utazás ez, de egy fotós számára igazi kihívás is. Ezen az úton elmondhattam, hogy még a fények is velünk voltak és szinte percre pontosan érkeztünk a szebbnél szebb helyekre! Úgy érzem, 66 évesen sikerült alkalmazkodni a körülményekhez, a 16 nap nekem rövid volt, szívesen megismételném!

Tálos Péterügyvezető, hobbi fotós
Schantzl Edit

Még egyszer köszönöm a Kis-Tibet utat, a szervezést, a segítségedet. Számomra felejthetetlen élmény volt. Még az út után is folyamatosan pörögnek bennem az élmények és hát vannak olyan utak, amelyek után ezt nem érzem annyira és nem marad bennem a múlandó élményen kívül különösebb lenyomata. Ez most egészen más érzés.

Schantzl Editjegyző
AJÁNLÓ

Filmek

Powaqqatsi_1 136px
Powaqquatsi

Jóllehet, nem Tibet tárgyú, ám vizuálisan, vágásban és zeneileg (Philiph Glass) nagyon erős, életem legmeghatározóbb filmje. Ha egyetlen dolgot küldhetnénk üzenetként magunkról az univerzumba, én ezt küldeném. Pedig egyetlen szó sem hangzik el benne. Az első pillanattól szögez a székbe. Godfrey Reggio film trilógiájának (Koyaanisquatsi 1982, Powaqquatsi 1988, Naqoyquatsi 2002) második része. Ha valakinek Baraka utánérzése lenne: a Baraka előtt négy évvel mutatták be.

Ancient futures 136px
Ancient futures – Learning from Ladakh (1993)

Egy norvég antropológus keserédes elemző dokumentumfilmje 1993-ból Ladakh törékeny társadalmáról, fenttartható gazdaságáról, az elmúlt 40 év “fejlődéséről”. Az angol nyelvű film itt érhető el.

Kundun 136px
Kundun

Kundun – ez a legnagyobb tibeti méltóság, a Dalai Láma (vagyis “a Bölcsesség Óceánja”) tibeti neve. A ma is élő Tenzin Gyatso önéletrajzi írásai alapján készült film az eseményeket a főhős gyerekkorától, a magas tisztségre való kiválasztásától követi végig egészen addig a napig, amíg a maoista Kínából kénytelen volt máig tartó száműzetésbe vonulni. Martin Scorsese pompázatos kiállítású, lenyűgözően látványos filmeposza a közelmúlt (és a jelen) történelmének egyik legnagyobb személyiségét hozza közel hozzánk.

Himalája az élet sója 136px
Himalája – Az élet sója

A Himalája meredekein, árpaföldek lankái közt, 5000 méter magasban terül el Dolpo tájegysége. Egy kis tibeti faluban járunk. Az ott élő, a zord klímában megedződött emberek egyetlen bevételi forrása a felső-tibeti só. Só, melyet minden évben ők maguk termelnek ki, majd cserélnek el gabonára messze, nagyon messze, a hegyek lábánál, a gazdagon termő nepáli völgyekben. A hosszú, fáradtságos út az otthontól a völgyekig komoly próba elé állítja ezeket az egyszerű, csöndes embereket, akik minden áldott évben a túlélés hőseivé válnak. Hisz vészterhes útjuk során minden lépés halálos lehet. Öregek, nők s gyermekek küzdenek együtt nem csupán saját, de teherhordó jak-társaik sorsáért is. Heteken, hónapokon keresztül gyalogolnak nekifeszülve a szélnek, dacolva a hóviharral és a gleccserek csapdáival. A film a falu agg vezére, Tinle utolsó útját követi nyomon, miközben a felnövekvő fiatalok leckét kapnak bölcsességből s beavatásból. A már-már eposzi vándorlások során nem ritka, hogy hol a megpróbáltatások, hol a szerelmek, hol pedig a generációk közti gyűlölködés tragédiát szülnek, fájdalmasan megosztva a közösséget.

A kis Buddha 136px
A kis Buddha

Norbu láma kilenc éve keresi mestere reinkarnációját az egész világon. A bölcs tanár Seattle-ben halt meg, ezért fogadja el Norbu a feltételezést, hogy volt mestere reinkarnációja egy amerikai kisfiú: Jesse Conrad. A láma Amerikába utazik, és megismerteti Jesse-vel Sziddhartha herceg életét, a buddhizmus kialakulását. S ahogy a kisfiú a Buddháról szóló könyvet olvassa, úgy jelennek meg a filmvásznon is Buddha életének legfontosabb epizódjai csodálatos, lélegzetelállító képekben.

Az élet vendége 136px
Az élet vendége – Csoma legendárium

“Kőrösi Csoma Sándor 1819. november 23-án indult el Székelyföldről a magyarok eredetének felkutatására, tizenhárom élő és holt nyelv birtokában.” Szemző Tibor 2003-ban indult el Budapestről Kőrösi Csoma Sándor „eredetének” felkutatására, egy ötfős stáb és két Super 8-as birtokában. Az egykori utazás lélekút lett, s ez az, amit Szemző Tibor egy saját zarándoklat során, rendhagyó eszközökkel rekonstruált. Az élet vendége túl a tényeken, de még a legendákon is túl, a lényeget keresi, hogy rávezessen önmagunkra. A látomásszerű film egyik érdekessége, hogy a háttér narráció azon a húsz nyelven szól, amit Csoma élete során elsajátított.

Hét év Tibetben_1 136px
Hét év Tibetben

Az izgalmas kalandfilm megtörtént eseményeket dolgoz fel. A világ legnyugodtabb országa zord és mégis fenséges vidéken terül el. Jelenleg csak a hívők szívében él. Tibet önállóságának utolsó éveit tárja elénk a film, amely egy európai ember szemszögéből mutatja be a legendás tájat. 1939-ben, a második világháború előestéjén Heinrich Harrer, a híres osztrák hegymászó elindult, hogy megmássza a Himalája egyik legmagasabb csúcsát, a Nanga Parbatot. A világégés szele utoléri őt és társát, Petert is. Akkor még nem sejtették, hogy egy titokzatos világba csöppennek majd. Útjuk a siker magasából egy angol hadifogolytáborba vezet. Kalandos úton érnek Lhászába, Tibet szent fővárosába, ahol egyedüli idegenekként befogadják őket. A tizennégy éves dalai láma élénk érdeklődést mutat Heinrich iránt. Mivel addig nemigen fordult meg ezen a földön idegen, felkérik az osztrák hegymászót, hogy legyen a láma tanára: tanítsa angolra, földrajzra és a nyugati világ szokásaira. Az önző és arrogáns Heinrich élete is megváltozik a találkozástól…

Zuhanás
Zuhanás

Az indiai származású Tarsem Singh mesefilmjének már a készítése is mesébe illő: főszereplőjét hét évig keresték, amíg egy videó mellékszereplőjeként rá nem bukkantak egy hatéves romániai kislányra. A fő cél az volt, hogy a kislány alakítása valóságos legyen és mivel nem tudott angolul, szövegtévesztéseit beépítették a film történetébe. A látványos fantasyt olyan Kincseskamera helyszínenken forgatták, mint Rajasthanban a Jaisalmer Fort, Jaipur Fort, Jaipur csillagvizsgáló, Fatehpur Sikri, Taj Mahal és a jodhpuri Meranghar Fort, illetve Ladakhban a Pangong-tó, Stakna kolostor és Lamayuru “Moonland”. Csak azt sajnáljuk, hogy Perzsia kimaradt, pedig Tarsem Singh gyermekkorát ott töltötte. A mesefilm további érdekessége, hogy míg a kosztümöket fantáziadúsan ötvözi (magyaros hajduruha huszáros zsinórozással!), addig a helyszínek ábrázolásánál nem használtak digitális effektusokat és számítógépes trükköket, azok a valóságban ma is így néznek ki.

Hét év Tibetben_1 136px
Isteni játék (The Cup)

A Himalája lábánál egy száműzetésben lévő tibeti kolostorban a szerzetesek az 1998-as labdarúgó világbajnokság mérkőzéseit nézik áhítattal napra-nap – titokban. Ám egy alkalommal egyik feljebbvalójuk rajtacsípi őket, s eltiltja őket a további meccsektől. Mindez a döntő előtt nem sokkal történik. A szerzetesek elhatározzák, hogy ha törik, ha szakad, mindenképpen meg fogják nézi a bajnoki cím sorsát eldöntő mérkőzést…

Hét év Tibetben_1 136px
A Tibeti Halottaskönyv

A Tibeti Halottaskönyv leírása szerint a haldoklás és a halál utáni állapot állandóan választási lehetőségeket kínál. Vagy belekövesedünk kötődéseinkbe és félelmeinkbe, vagy felismerjük valódi természetünk szabadságát. A Tibeti Halottaskönyv arra tanít minket, hogy ez a lehetőség életünk minden percében nyitva áll. A halálról és a haldoklásról szóló tibeti tanításokat villantja föl a kétrészes dokufilm, amit 1994. telén forgattak Ladakhban. Narrátor Leonard Cohen, magyar felirattal, itt érhető el.

Könyvek

Szögyal rinpocse 136px
Szögyal Rinpocse: Tibeti könyv életről halálról

Szögyal Rinpocse, Nyugaton élő tibeti buddhista tanító és mester összefoglaló munkája a haldoklásról és a halálról szóló tradicionális tibeti tanokat magyarázza, és veti össze a modern világ halálkutatásaival. A meditáció nagy mestere Nyugaton eddig csak homályosan ismert, átfogó képet ad életről és halálról, kiegészítve A Tibeti Halottaskönyv tanításait. Szögyal Rinpocse az ősi hagyomány egyszerű, de mégis hatásos gyakorlatait mutatja be, amelyeket bárki bármilyen vallási háttérrel elvégezhet, hogy értelmet adjon életének, segítse a haldoklókat és maga is felkészüljön a halálra. A tibeti hagyomány tanításai szerint a halál nagy lehetőség a megvilágosodásra. A halált követő folyamatban rejtett lényegünkkel találkozunk, ha erre felkészülünk, és végig tudjuk követni a folyamatot, akkor ott van a nagy lehetőség.

Baktay Ervin 136px
Baktay Ervin: A világ tetején

Nagy kedvencem, amit időről-időre előveszek Ladakh kapcsán. Baktay 1924-ben térképezte föl és járta végig Csoma útját Kasmirban, Ladakhban és Zanszkárban. Ez még békebeli útleírás: szépirodalom filozófiával és ízes humorral fűszerezve. Online antiváriumokban kapni, a régi díszborítóval érdemes, mert örök szellemi darab.


Holdvilág 136px
Szabó Zoltán: Holdvilág – Ladak arcképe

A Holdvilág – Ladak arcképe kötet egzotikus tájra vezet, Kis-Tibet lenyűgöző, földöntúli, érzékfeletti világába. A könyvben szereplő több mint száz fotó fekete-fehér, de mivel a kiadvány duplex nyomással készült, a képek bíbor árnyalattal gazdagodtak, különösen szép hatást (és jelentést) elérve ezáltal. A kötetben a létkerék – az élet létesülésének okait feltáró szimbólum – gördül fejezetről fejezetre. Ez talán ijesztőnek tűnik, de az egyes szövegek közérthetőek, olvasmányosak. Mellettük magyar és külföldi utazók mesélik el, hogy milyennek látták Kis-Tibetet. Az írásokban, a képek és szövegek egymás mellé rendelésében mindvégig meg-megcsillan a humor, hogy ellensúlyozza a fegyelmezett tartalmat. A szerzők így teremtenek egyensúlyt a könyvben. Tengelyt, amin foroghat a kerék.

Kőrösi Csoma Sándor 136px
Baktay Ervin: Kőrösi Csoma Sándor

Kőrösi Csoma Sándor társtalan jelenség nemcsak a magyar, hanem a nemzetközi tudomány történetében is. Alig több mint harmincévesen egy délibáb nyomán indult el keleti útjára, hogy felkutassa a magyarság őshazáját. Eredeti célját ugyan nem érte el, de fáradozása mégsem volt hiábavaló: ő volt az első európai, akinek sikerült behatolni a tibeti kultúra ismeretlen világába. Csoma nagy műveivel, Tibeti-Angol Szótárával és Tibeti Nyelvtanával egy teljesen új tudományág, a tibeti filológia alapjait rakta le. Baktay Ervin úgy kalauzol végig bennünket ennek a különös és lenyűgöző életnek az állomásain, hogy a végén szinte magunk előtt látjuk a “keleti nyelvtudomány alapvető nagyságát”.

Ősi jövendők 136px
Helena Norberg-Hodge: Ősi jövendők – Ladak tanításai

Helena Norberg-Hodge a ’70-es évek közepén érkezett a Föld egyik legmagasabban, az észak-indiai Himalájában fekvő országba, Ladakba, ahol mesébe illő társadalmat talált. A szélsőséges időjárási és földrajzi viszonyok ellenére egy virágzó országot, magas kultúrát és boldog embereket. Nagyjából ezzel egy időben azonban megérkezett a „fejlődés” is, s alig két évtized alatt a szemei előtt hullott szét ez a több száz éves kultúra, mely egészen addig nem ismerte az erőszakot, a környezetszennyezést, a stresszt, a munkanélküliséget vagy a szegénységet; amely – ha a társadalmi jólét mutatójaként nem a GDP-t használjuk, hanem értelmes megközelítéseket – környezeti szempontból fenntarthatónak bizonyult, és az emberek boldogok voltak. Hogyan mutathat utat – pláne járható utat – Ladak, számtalan sebből vérző, minden téren válságjeleket mutató, összeomlása előtti utolsó perceiben lévő civilizációnk számára?

Tibet az elveszett ország 136px
Patrick French: Tibet – Az elveszett ország

Tibet mindig is különleges helyet foglalt el az emberek képzeletében, felszabadításának ügye mellett hollywoodi sztárok és közéleti személyiségek kötelezték el magukat, a száműzetésben élő Dalai Láma pedig a spirituális önmegvalósítás jelképévé vált. A kialakult romantikus kép azonban inkább megakadályozza Tibet és a tibetiek valódi megismerését. A szerző lerántja a leplet a tévhitekről, és a maga nyers valóságában mutatja be ezt a valójában ismeretlen országot és egy olyan nép életét, amely sok év óta kínai elnyomás alatt él. Ez a könyv nem csupán útleírás, napló, valamint múltat és jelent egyaránt feltáró történelmi elemzés, hanem mindenekelőtt kutatás az igazság után.

Tibet története 136px
Thomas Laird: Tibet története – Beszélgetés a Dalai Lámával

Egykoron hatalmas, megközelíthetetlen birodalom, ma függetlenségétől megfosztott tartománya egy másik országnak… Hatmillió ember él a felhők tövében, akiknek a történelme szorosan összefügg a vallásukkal… Ez a gyönyörű szép kötet több évtizedes kutatásból, valamint Őszentségével, a dalai lámával 1997 novembere és 2000 júliusa között Indiában folytatott tizennyolc beszélgetésből született. A szerző harminc évig élt száműzött tibetiek közelében Nepálban, és az elmúlt húsz évben Tibetet is beutazta.

Száműzetésben szabadon 136px
A tibeti Dalai Láma önéletírása: Száműzetésben – szabadon

Ez az elbűvölő, szórakoztató és bölcs könyv a világ egyik legismertebb, ugyanakkor legtitokzatosabb emberének önéletrajza. Tibet vallási vezetője, “istenkirálya”, az “élő buddha” színes, szellemes, művelt ember, aki „istenné válása” ellenére megmaradt a tibeti parasztember fiának, akinek született. Talán éppen ez a titka annak, hogy mára az egyik legnépszerűbb ember a világon. Gondolatainak, politikai szereplésének, de még vallási tanításainak is egyszerűsége és közvetlensége ad hitelt. Személye és sorsa jelképpé lett, ez magyarázza, hogy nagy sikerű filmek (Hét év Tibetben, Kundun) hőseként is találkozhatunk vele. Ez a könyv életének részletes és pontos elbeszélése. De a filmekből is ismert történeteken kívül arról is olvashatunk, mit gondol a dalai láma a nyugati civilizációról, szexualitásról, gyógyászatról, természetről, az ember jövőjéről. Külön fejezet szól a buddhista mágiáról és misztikáról, amelyről még soha ilyen hiteles forrásból nem tájékozódhatott a nyugati világ.

Hét év Tibetben 136px
Heinrich Harrer: Hét év Tibetben – Életem a Dalai Láma udvarában

Ez a méltán világhírű könyv több mint negyven nyelven, számos kiadásban, több millió példányban kelt el világszerte az elmúlt évtizedek során. Míg Európában dúlt a második világháború, az író, Heinrich Harrer, mint szökött hadifogoly több ezer kilométert megtéve a Himaláján keresztül eljut Tibetbe, és annak tiltott fővárosába, Lhászába. Ott tartózkodásának hét éve alatt nemcsak a tibeti népet, kultúrát ismeri és szereti meg, hanem a fiatal, éppen trónra lépő XIV. Dalai Láma személyes barátjává fogadja őt. Azóta is mindketten melegen őrzik szívükben e fiatalkori, különleges találkozás emlékét. Így Harrer nemcsak nagy történelmi idők tanújává válik, hanem a buddhista szemlélet megismerése révén az önmagával szembeni spirituális háborúját is meg kell vívnia. Eljön a kínaiak által régen várt pillanat: elfoglalják Tibetet, és iszonyú pusztítást visznek véghez az országban. Előbb Harrer, majd Őszentsége, a Dalai Láma is az ország elhagyására kényszerül. Heinrich Harrer a tibeti kultúra megmentésének elkötelezett harcosa, élete részévé vált a felismerés, hogy az emberi élet folytatásához szükséges hiteles hagyomány megmegsemmisülése pótolhatatlan veszteség az egész világ számára.

LÉGY TE IS AZ ÚTITÁRSUNK!

Három érv, hogy velünk tarts

PROFI KEZEKBEN

Túravezetőd és szakmai segítőd Szabó Zoltán Kelet-járó fotóművész és tapasztalt utazó, aki harminc éve otthonosan mozog Ázsia kultúráiban. A témában díjnyertes könyveket jelentett meg, sajtófotó-díjas munkáit félszáz egyéni kiállításon mutatta be, illetve magazinok rendszeresen publikálják.

VALÓDI FOTÓTÚRA

Mesés képeket ígérünk! A túrákat kifejezetten fotótémákra állítottuk össze, úgy hogy a legjobb időben és fényekre érkezzünk. Az utazást követően képfeldolgozást segítő műhelygyakorlatot tartunk, az út során pedig igényeidhez és technikai szintedhez mérten kaphatsz szakmai segítséget.

UTAZÁSI IRODA

A befizetett pénzed biztonságban tudhatod, mert fotótúráinkat partnerünkkel, az Avenida Travel utazási irodával együttműködve szervezzük. Az utazási szerződést velük kötheted meg, a részvételi díjat hozzájuk fizetheted be és a repülőjegyekről, biztosításokról is ők gondoskodnak.

Otthon a világot ismered meg, utazva önmagadat; mert otthon a súly magadra esik, az úton a világra, s mindig az marad ismeretlen, ahová nézel.   Hamvas Béla