Fotótúra a Bajkálon

FOTÓTÚRA A TÉLI BAJKÁL-TAVON

Bolygónk legizgalmasabb jégvilága
2019. március 8-18.

Összegzés

Indulás-érkezés: 2019. március 8-18.
Időtartam: 11 nap
Szükséges szabadnapok: 6 nap
Részvételi díj TELJES ELLÁTÁSSAL: 790 eFt
Repülőjegy + vízum: kb. 160 eFt
Jelentkezési határidő: 2018. augusztus 31.
Csoportlétszám: 9 fő MINDEN HELY ELKELT!
Szállás: 2-3-4 ágyas szobákban, vendégházban
Utazás módja: repülő, kisbusz, kutyaszán, trekking

ÚTLEÍRÁS

A fotósok nem ok nélkül rajonganak a téli Bajkálért, fotótúránk bolygónk legizgalmasabb jeges világába kalauzol: Irkutszkban kóstolunk bele Szibériába, csemegézünk az orosz Távol-Kelet konyhájából, aztán klasszik 4×4-es UAZ-ainkkal a Bajkál méternyi vastag, üvegtiszta jegére gördülünk, kristálypalotát idéző jégbarlangokat fedezünk fel, tájképezünk a meghökkentő formájú sziklafokoknál, fotózunk embermagas, türkizkéken szikrázó jégtáblákat, kipróbáljuk magunkat lékhorgászként, hallevesezünk, szán elé fogjuk magunkat és mérföldnyi vízoszlopon túrázunk (de lesz kísérőautónk), sátrat verünk a jég hátára, amit vaskályhával fűtünk, gőzölődünk szibériai szaunában, mártózunk a Bajkál jégkásás vízében (ez opcionális), falubelieknél éjszakázunk, lesz nagy közös főzés: omul, borscs, pelmenyije, szürcsölünk hozzá vodkát a talpunk alatti 600 km-es jégpohárból, és utolsó nap, habnak a tortán, szibériai huskyfogattal és motoros szánon keresztezzük másodszor a Bajkált, hogy körbe érjünk Irkutszknál.

A Bajkál a világ legnagyobb édesvizű tava, az oroszok még ma is tengerként emlegetik, sok száz kilométeren át nyújtózik a szibériai vadonban, számszerűsítve: 636 km hosszú, szélessége 80 km. A tó más kivételes mutatókkal is bír: egymaga tárolja Földünk édesvízkészletének ötödét, 1642 méteres mélységével szintén világcsúcstartó és egyben a legöregebb tó is, korát 25 millió évre becsülik. Ivóvíz tisztaságú, 40 méter mélységig átlátszó. A Bajkál immár világörökségünk része, jórészt azért, mert állat- és növényvilága ugyancsak egyedülálló, az itt elő fajok kétharmada sehol máshol nem él a bolygón. Sorolhatnánk tovább a legjeit, de világ egyik legtitokzatosabb természeti jelenségét M. Lengyel László szavai érzékletesebben adják át:

Vannak a Földön helyei a csöndnek, amelyek erőterében elgyöngülnek a szavak. Értelmüket vesztik vagy mást jelentenek. Itt mindig egyedül van az odavetődött idegen, mert nem tud kiszabadulni abból a harangból, amelyet az e helyen kiszakadó Én és a Hely, e kettő megismételhetetlen kölcsönhatása borít föléje. Önmagával is, a hellyel is kettesben marad. Ilyenkor a halandó érez, és ha van egy csöppnyi esze, akkor nem próbálja elmagyarázni másoknak, hogy tulajdonképpen mit is érzett. Nem tudná. Számomra ilyen hely a Bajkál, szálfaegyenes fenyőkkel, néhol nyírekkel a tó körüli meredek hegyoldalakon, mögöttünk a csúcsok, előttünk a végeláthatatlan víztükör. A Bajkál-tó, hegykoszorúba zárt édesvízi tenger, legenda, himnikus tisztaságú dal és trágár csasztuska, csoda és hétköznap, kristálytiszta és megismerhetetlen, hatalmas, megközelíthetetlen és védtelen, és sebezhető, mint Oroszország lelke.

Kedvcsináló videó: A BAJKÁLI JÉGVILÁG HANGJAI

A fotóstúrát mind szakmailag, mind logisztikailag Szabó Zoltán keletjáró fotóművész vezeti, akik harminc éve otthonosan mozog Ázsia hagyományos kultúráiban. A Bajkálról készített fotóriportja sajtófotó-díjas lett, az anyagból díjnyertes fotókönyvet jelentetett meg, munkáit félszáz egyéni kiállításon mutatták be, illetve magazinok rendszeresen publikálják.

NEM NYARALÁS!

Ez egy aktív túra, ha pihenésre vágyol, rossz helyen keresgélsz. Szibériában kilépünk a komfortzónánkból: a tartós fagypont alatti hőmérséklet nekünk európaiaknak szokatlan, a vadon szélén fekvő turistaszállásaink sem wellness hotelek. Napjainkat igyekszünk tartalmasan kitölteni fotózással, sokat leszünk jégen, ezért túránk sokaknak fárasztó, megerőltető lehet. Nem elijeszteni akarunk, hiszen az átlagos kondíció elegendő és vannak jóval 60 év feletti útitársaink is. Ha nem vagy nyafogós és jól bírod a gyűrődést és a felsoroltak mellett is kíváncsi vagy a Bajkál csodáira, köztünk a helyed. Nem fogsz csalódni!

RÉSZLETES PROGRAM

1. nap Már8. Repülőút Szibéria felett
Délelőtt indulunk Ferihegyről és moszkvai átszállással Irkutszkba repülünk.

2. nap Már9. Landolás Irkutszkban, jégre lépünk és belekóstolunk Szibériába
Reggel érkezik repülőnk Szibéria szívébe, Irkutszk nagyvárosába. Frissen sült pirózskit, zakuszkákat és más szibériai csemegéket reggelizzünk a hangulatos piacon, aztán kisbuszunkkal északra, a Bajkál dereka felé vesszük az irányt. A hóval borított tajgán keresztül délután érjük el szálláshelyünket, az Ujuga-foki, komfortos turistaházat. Itt találkozunk először Szibéria jégpáncél alatt szunnyadó, legendás tavával, máris kipróbáljuk magunkat gyalog a jégen, átruccanunk a közeli szigetecskére.

3. nap Már10. Hajnali képek a Sárkány-fokról, lékhorgászat és halászléfőzés a Maloje Morje jegén, Olhon, a sámánok szigete
A vadon által körbevett Bajkálon csak a déli sarok mentén vannak utak, a forgalom inkább télen a vastag jegén zajlik (tél végére a tó a déli és északi szeglete közt valóságos autópályák alakulnak ki). A közútról ma mi is jégre, egyúttal négy kerék meghajtásra váltunk, klasszik dobozos UAZ-aink napokig otthonunk, kisérőnk és segítőink lesznek. Ezen a napon a Bajkál-tó védett medencéjét, a vad szigetekkel tarkított Maloje Morjét (Kis-Tenger) fedezzük fel. A nap első fényeiben az Ogoj szigeti, fantasztikus formájú Sárkány-fokot fotózzuk, felkapaszkodunk a tarka imzászlók oltalmazta buddhista sztúpához is, aztán a helyi halászoktól ellessük a lékhorgászat fogásait, magunk vágunk léket és fogjuk az ebédre valót: bajkáli lazacot, helyi nevén omult. Halászlevezés után Olhon szigetének egyetlen lakott települése, Huzsir felé indulunk.

Olhon az ősidők óta a sámánok földje, Burjátia szakrális központja, az itt élő burjátok szerint a sámánenergiák egyik csakrája. A falucska alatt magasodik a Burhán-fok, az a sámánszikla, ami előtt a legenda szerint Dzsingisz kán is meghajolt. Huzsir takaros vendégházában szállunk meg, de még vacsora előtt felfűtjük és kipróbáljuk a bányját, a hagyományos szibériai gőz-szaunát.

4. nap Már11. 4×4 keréken a jégen, jégbarlangok Olhon körül, piknik a szabad ég alatt a Hoboj-foknál
Elhagyjuk a komfortzónát, egész napos UAZ-os túránkon északról kerüljük meg a szigetet. A sziklás partnak ez a része a “vízről” a leglátványosabb, több helyen is megállunk, Haranci szigetén gigantikus, jéggel borított sziklaformációkat fotózunk (az olykor 3-4 emeletnyi természetes jégszobrokat decemberben a viharos szél által felkorbácsolt és felcsapó hullámok megfagyó vize építi), a Három Fivér-foknál fantasy filmek díszletét idéző jégbarlangok mélyére mászunk.

Olhon legészakibb pontján, a fotogén Hoboj (burjátul agyarat jelent) jégszikláinál táborozunk le ebédre és pazar díszletek között piknikezünk. Ezen a ponton kinyílik a “tenger”, itt a legszélesebb (80km) a Bajkál, tiszta időben későbbi uticélunk, a Szvjatoj Nosz félsziget sziluettjét is látni. A sziklafok alól repedések vonalai indulnak a végeláthatatlan jégpáncélon a szélrózsa minden irányában. És itt érződik igazán, hogy a harmad magyarországnyi jeges takaró alatt csak látszólag szunnyad a tó: rianások követik egymást, hol hosszan visszhangzó pendülésként, máskor éles, puskalövésszerű durranással, megint máskor tompa, mélyben elhaló morajjal. Éjszakára Uzuri maroknyi kolóniájának homestay-ében kapunk szállást. Mivel a következő két napot a jégen töltjük, a háziak bányjájában előre föltöltekezünk meleggel, de a bátrabbak egy léken keresztül megmártózhatnak a Bajkál jégkásás vizében is.

5. nap Már12. Bajkál-átszelés szánokkal, sátrazás mérföldnyi vízoszlopon
A hajnal fényeire felkapaszkodunk a falucska fölé magasodó sziklákra, ahonnan lélegzetelállító a panoráma nyílik a festői öbölre és a végeláthatatlan jégmezőre. Reggeli után gyalog vágunk neki a Bajkálnak. Csak minimális terhet (meleg ruha, termosz, fotóscucc) húzunk magunk után pehelykönnyű szánjainkon, minden más csomagot, felszerelést előre küldünk az UAZ-okkal.

A Bajkál jege és a jég felszíne megunhatatlanul változatos: ahol nem borítja hó, mély tintakék, néhol milliárdnyi, vakító fehér vagy türkiz levegőbuborékkal vegyítve, máshol teljes vastagságában fátyolszerű repedésekkel szabdalt, még arrébb makulátlanul átlátszó, mint a frissen polírozott ablaküveg. Ez utóbbin járni ijesztő – űrbéli – érzés, méternyi vastag, láthatatlan jég és még egy mérföldnyi kristálytiszta víz a talpunk alatt! Néhol hosszan elnyúló torlaszok vagy kiterjedt jégtáblamezők keresztezik utunkat, ilyenkor kerülnünk kell. Napnyugta előtt kb. félúton, a Bajkál kellős közepén, a legmélyebb pont (1640 m) fölött verünk sátrat. Itt egészen széles a tó, van úgy, hogy egyik partot sem látni – olyan érzés, mintha a sarkvidéken lennénk. Március közepén éjjelente mínusz 10-20 fok várható, ezért sátrunkat fatüzelésű kályhával fűtjük.

6. nap Már13. Trekking a jégen, vodka a világ legnagyobb kristálypoharából
Sátorbontás után folytatjuk túránkat a félsziget felé. Alattunk a jég újabb és újabb meglepő formákat vesz fel. A márciusi nap fénye egy-egy kósza jégkockán megtörve idővel stampedli nagyságú mélyedéseket is olvaszthat a jégpáncélon, ha ezeket csurig töltjük, 600 km-es pohárból vodkázhatunk. Napnyugtakor érjük el az Uskáni-szigeteket, szállásunk a meteorológiai állomás szerény menedékháza lesz, elmaradhatatlan bányjával.

7. nap Már14.Uskáni-szigetek, az édesvízi fóka otthonában
A meteorológiai állomás néhány fős személyzete a tó közepéből kiemelkedő négy aprócska Uskáni-szigetnek csak egyikét lakja, a többi háborítatlan természetvédelmi terület, a nyerpa (bajkáli édesvízi fóka) legnépesebb kolóniájának otthona. A Bajkálon itt, a szigeteknél fotózhatunk látványos, gigászi jégtorlaszokat, a természet erői egymás hegyére-hátára, embermagasság fölé halmozzák a türkizkéken szikrázó, hatalmas jégtáblákat.

UAZ-unkkal a Szvjatoj Nosz félszigetet északról kerülve a hegyek által védett Csivirkuj-öbölbe fordulunk, rövid autózás után egy hőforráshoz érünk, szabad ég alatt mártózunk a gyógyvízben, végre kiáztatjuk elcsigázott tagjainkat. A félsziget egyetlen településén, Kurbulik halászfaluban éjszakázunk.

8. nap Már15. Vissza a Bajkál déli sarkába
Elbúcsúzunk sofőrünktől és mindentjáró dobozunktól és egész napos buszozással térünk vissza a civilizációba. Déli irányban 500 km-t magunk mögött hagyva, estére érünk Tanhojba, ahol már várnak ránk négylábú barátaink és a szánok.

9. nap Már16. Kutyaszánozás, Bajkál-átszelés huskykkal
Reggel lázas pakolás, kutyaszános gyorstalpaló: a Bajkál Kutyaszán Központ hajtói mesélnek nekünk az eredetileg Kamcsatkáról származó szibériai huskyról, beavatnak, hogyan kell befogni a kutyákat, hogy lehet irányítani a szánt, ami nem ördöngősség, de egy kis gyakorlat nem árt. Három tucat kékszemű husky lelkes csaholása közepette – másodszor is – nekivágunk a Bajkálnak. Hátizsákjainkat kísérő motorosszánok szállítják, így aki zabolátlan, gépi lóerőre vágyik, ezt is kipróbálhatja. Itt a legkeskenyebb (légvonalban 40 km) a Bajkál, kutyafogatainkkal naplementére érünk a túlsó partra, Lisztvjankába. A sikeres átkelést kiadós vacsorával és vodkával ünnepeljük.

10.nap Már17. Időutazás az építészetben, lazítás Irkutszkban
Reggeli után Irkutszk felé vesszük az irányt. Útba ejtjük Talci szabadtéri skanzenét, ahol képet kaphatunk az őslakos evenkik tajgai életéről és Szibéria újrahódításának hőskoráról a 17-19. századi rönképítészeten keresztül. Délután bóklászni indulunk Irkutszk városközpontjában, ajándékokat mazsolázgatunk, beugrunk a nagypiacra szibériai csemegékért. Homestay-ünkben háziasszonyunk főz vacsorát, igazi szibériai menü lesz: omul, borscs (céklaleves), pelmenyije (töltött tésztatáska).

11. nap Már18. Búcsú Szibériától
Reggeli után irány a reptér. Most is moszkvai átszállással repülünk, az esti órákban landolunk Ferihegyen.

FONTOS:

Amellett, hogy minden erőfeszítést megteszünk, hogy a fenti tervet tartsuk, szeretnénk, ha tisztában lennétek azzal, hogy ez a fotótúra egy elzárt régióban, téli időszakban zajlik. A Bajkál jege minden évben máshogy fagy be, az esetleges extrém időjárási és útviszonyok is átírhatják az eredeti menetrendet, de a túravezető lehetőségeihez képest mindent elkövet, hogy ez a legkisebb kellemetlenséggel járjon. Az útiterv tehát hozzávetőleges.

TUDNIVALÓK

Mitől fotótúra?

A túrát kifejezetten fotótémákra állítottuk össze, úgy hogy a legjobb időben és fényekre érkezzünk. Ez olykor kényelmetlenséggel jár (korai kelés, étkezés kimaradása), ezért túráinkat elsősorban fotósoknak, fejlődni vágyó hobbi fotósoknak ajánljuk, illetve azoknak, akik ugyan először fognak kezükbe tükörreflexes gépet, ám nyitottak a tanulásra. (Legutóbb pont egy ilyen útitársunkról derült ki, hogy istenadta tehetség!) Hogy kéznél legyen a segítség, többnyire csoportban fotózunk, de saját képek érdekében ösztönözzük az egyéni fölfedezést is. Több fotós útitársunk is érett, kerek anyaggal érkezett haza – képeik, kiállításaik azóta járják az országot.

Az utazás előtt felkészítő találkozót, utána pedig képfeldolgozást segítő műhelygyakorlatot tartunk, a kéthetes út során pedig igényeidhez és technikai szintedhez mérten kaphatsz szakmai segítséget.

Földrajzi fekvés

A Bajkál-tó hegykoszorúba zárt édesvízi tengere az orosz Távol-Keleten a sztyeppe és a tajga határán 600 kilométer hosszan nyújtózik egy gigantikus földkéregrepedésben. Több szempontból is világcsúcstartó: bolygónk legöregebb (25 millió éves), legnagyobb (31 ezer km2) és legmélyebb (1642 m) tava, további 7 kilométernyi üledékkel a fenekén. A földkéreghasadék a víztükör felett is folytatódik, 2-3000 m magas hegységek zárják szorosan körül a tavat.

Élővilág

A 25 millió évnyi izoláltság természetes laboratóriumában alakult ki a Bajkál páratlanul gazdag és egyedülálló élővilága, az itt élő növények, állatok kétharmada bennszülött faj, csak itt él a Földön. A nyerpa vagy bajkáli fóka legközelebbi rokona háromezer kilométerre, a Jeges-tengerben él, hasonlóan tengeri eredetű a bajkáli lazac, az omul.

A tó vize kristálytiszta, 40 méterig átlátszó. Kivételes tisztaságát az Epischura baikalensis nevű, milliméternyi élőlénynek köszönheti. Ez a méretében jelentéktelen, ám tömegében meghatározó (a tó biomasszájának 90%-át adó) rákfaj baktériumokkal és planktonikus algával táplálkozik, minden szerves anyagot kiszűrve a vízből. Falvak, városkák jobbára a Bajkál déli és északi csücskére települtek, a kettő közötti partszakasz (főként északon) ma is háborítatlan vadon, ahol csak medvecsapásokon lehet közlekedni.

Túra nehézsége

Közepes – Hétköznapi erőnléttel fotótúránk bárki által teljesíthető, fotós helyszíneinket terepjáró kisbusszal keressük fel. Félnapos trekkingünk a jégen sem igényel különösebb erőnléti felkészültséget, a könnyű szánok ellenállás nélkül csúsznak és kísérő autónkba is be lehet ülni. Ám Szibériában kilépünk a komfortzónánkból: a tartós fagypont alatti hőmérséklet nekünk európaiaknak szokatlan és a vadon szélén fekvő turistaszállásaink sem wellness hotelek. Napjainkat igyekszünk tartalmasan kitölteni fotózással, sokat leszünk jégen, ezért túránk sokaknak fárasztó, megerőltető lehet.

Biztonságos?

A négy évszak közül minden bizonnyal a tél vége az, amikor a Bajkál legtöbb titkába enged betekintést. A tartós fagy márciusra méter vastagságú jégtakarót hizlal, ami akár teherautókat is biztonsággal elbír (az orosz-japán háború alatt, 1904. telén ideiglenesen még vasutat is vezettek át rajta).

Ám a téli Bajkálon kihívás az autózás. A helyiek a mindenkori jégviszonyokhoz idomulva és saját tapasztalatukat, megérzéseiket használva többnyire saját nyomvonalat választanak a jégmezőn. Előfordul, hogy még a 4×4-es járművek sem boldogulnak azokon a részeken, ahol kiterjedt jégtorlaszmező, szélesebb jéghasadék vagy a szél által összefújt mély hó állja el az utat. Ilyenkor a sofőr megpróbál kerülőutat találni a jéglabirintusban. Biztonságos túránk lesz, sofőrjeink igazi szakértői a jégen való autózásnak, helyi lakosok, akik nap mint nap rutinszerűen járják a Bajkál jegét.

Létszám

A csoportlétszám korlátozott, 9 fő, ezért érdemes a helyed mielőbb biztosítanod. Ha későn jelentkezel, a repjegy ára is jelentősen emelkedhet. A jelentkezéssel egyidejűleg felkerülsz a csoport belső levelezőlistájára, amin keresztül időben értesítünk az aktuális tennivalókról és hasznos információkhoz juthatsz.

Utazás

Budapestről menetrend szerinti repülőjárattal Moszkván keresztül érkezünk Szibéria fővárosába, a Bajkál-tótól 70 km-re fekvő Irkutszkba. A települések között saját kisbusszal közlekedünk, a Bajkál jegét a helyi viszonyok között leginkább bevált 4×4 kerekes UAZ terepjáró kisbusszal fedezzük fel. A Bajkált átszelő motoros- és kutyaszánazás minden bizonnyal életre szóló élmény.

Szállás

A fotótúra jellegéből adódóan többféle és más-más színvonalú szállásaink lesznek: komfortos vendégházakban kétágyas szobákban, családias magánházaknál (homestay), egyszerű turistaszálláson, puritán menedékházban, a jégen pedig 8 személyes sátorban is alszunk. Az utóbbiakban nincs folyóvíz és öblítéses wc, ellenben fűtésre mindenhol számíthatunk, a sátorban ezt hordozható fatüzelésű kályhával oldjuk meg.

Étkezés

A hagyományos orosz ételek, mint a borscs (céklaleves), plov (rizsehús), pirózski (kelt tésztás töltött batyu) mellett, ételeinken keresztül igyekszünk Szibériát is megismerni. A helyi csemegéket maga a természet adja, a tajga gombákat, erdei bogyókat (jagoda), fenyőmagot, a Bajkál pedig az egyedül itt élő lazacfajtát, az omult, amit nyersen, füstölve és halászléként is kóstolunk. Eredendően szibériai étel a pelmenyije, ami a magyar barátfüle hússal töltött rokona.

Oroszország első számú üzemanyagát, a vodkát hagyományosan kísérővel, zakuszkival együtt fogyasztják. Egy hajtásra isszák és savanyú uborkát vagy a sózott halat harapnak hozzá. Ezt sokat fogjuk gyakorolni!

Teljes ellátás

A részvételi díj tartalmazza a fotóoktatást, túravezetést, helyi idegenvezetést, szállást, napi háromszori étkezést, trekking felszerelés bérlését, motoros- és kutyaszánazást, program szerinti gőzfürdőket, illetve a reptéri transzfereket, engedélyeket, belépőjegyeket.

A részvételi díj a következőket NEM tartalmazza: nemzetközi és belföldi repülőjegy és illetékük, vízumdíj, biztosítások, programon kívüli és extra szolgáltatások (mosoda, internet, alkoholfogyasztás, étkezések közötti nassolások). A részvételi díj az euró árfolyamához igazodik, ezért jelentős ingadozás esetén indulás előtt korrigáljuk.

Időjárás

A Bajkál irdatlan víztömege nyáron hűti, télen fűti közvetlen környezetét, ezért itt – Szibéria ide vagy oda – kiugró hőmérsékleti csúcsértékek nem jellemzők. Márciusban napközben már “meleg” van, 5-10 fokkal fagypont alatt, a jégfelület jobbára hómentes és meglepően derült az ég. A leghidegebbre, mínusz 10-15 fokra éjjelente számíthatunk. Természetesen előfordulhat évszakhoz képest zordabb idő, kellemetlen szél, ami csökkenti a hőérzetet.

Öltözködés

Jóllehet a Bajkálon márciusban már tavaszodik és egy csendes, derült nap akár egy szál pólóban is lehet túrázni (le is éghet az ember), ugyanakkor lehet kellemetlenül hideg, erős széllel. Legjobb, ha öltözködésben minden eshetőségre felkészülsz. Egyébként is, kétfajta öltözetet ajánlunk: egy vékonyabbat a napközbeni az aktív mozgáshoz (trekking) és egy vastagabb-melegebbet estére, hajnalra vagy amikor kevesebbet mozgunk, pl. fotózáskor vagy motorosszánon. A széltől függően ezek egy nap többször is válthatják egymást, ezért jó, ha mindkét verzió kéznél van. Több rétegben öltözködj, a külső réteg legyen víz- és szélálló.

Cipő – egy meleg, vízhatlan téli bakancs mellett készülj egy második, könnyebb cipővel is, amiben a városban és szállásokon kényelmesebben mozoghatsz.

Aláöltözet – a pamutszál felszívja és magában tartja a vizet, így megakadályozza a verejték elpárolgását, ez hűti a testet, könnyebben megfázhatsz. A szintetikus vagy természetes szálakból szőtt, korszerű aláöltözeteket úgy tervezték meg, hogy a nedvességet elvezessék az anyag külső felületére, hogy onnan könnyen elpárologhasson. Így száraz maradsz, kényelmesebben és melegebben is tart.

Felső ruházat – a nadrág és a kabát legyen bő, kényelmes szabású, meleg, könnyű és lélegző anyagból, pl. síruha + pehelydzseki csuklyával.

Sapka, kesztyű – ezekből is a szélálló és lélegző anyagút ajánljuk, a sapka takarja, védje a fület is. Amikor tartósan a szabadban leszünk (pl. kutyaszánon) meleg kesztyűre lesz szükséged, ebből legyen tartalék pár. Fotózáshoz hasznos egy vékonyabb is, amiben érzed a kezelőgombokat. Szeles időben az arcot takaró símaszk jól jöhet, a kabáton legyen csuklya.

Felszerelés

A Bajkált átszelő, gyalogos-autós túránkhoz szükséges különleges felszerelést kinti partnerünk biztosítja: szánkó, hám, síbot, hágóvas vagy hólánc cipőre, sátor, matrac, hálózsák. Jöhetsz hátizsákkal, utazótáskával, és (nem óriási!) gurulós bőrönddel, de nem érdemes túlpakolni magad. Hogy semmit se nélkülözz, a pakoláshoz közreadjuk negyedszázada csiszolt utilistánkat.

Fotós felszerelés

A téli Bajkál tájképparadicsom, a nagylátószöget használjuk a legtöbbet. Ultra nagylátószög is jól jön, full frame-esekenk 16 mm-es, crop-os vázat használóknak 10 mm-es, de teleobjektívvel is fotózunk. Én 1 full frames vázzal és 3 zoom objektívvel (17-35 mm, 24-70 mm, 70-200 mm) indulok. Nagy mélységélességhez, hosszúexpós képekhez stabil állvány szükséges. A hideg miatt 2-3 akksit érdemes hozni, egyet mindig a kabát alatt melegítünk és cserélgetjük őket. Fotós hátizsákkal és oldaltáskával is jöhetsz, elegendő memóriakártya vagy háttértár legyen nálad.

Ha vázzal, optikával vagy memóriakártyával erősítenél, van kedvező beszerzési forrásunk, illetve a használt cuccaidat a levelezőlistáinkon meghirdetheted.

Áram, kommunikáció

Oroszországban szintén 220 Volt az elektromos feszültség, a konnektorok formája is megegyezik a hazaival, így készülékeidhez nem kell átalakító. A sátras éjszakát leszámítva esténként mindenhol tudjuk tölteni az akksikat, kütyüket.

A magyar SIM-kártyák működnek, ennek ellenére sokszor nem leszünk kapcsolhatók. A percdíjak magasak, 3-400 Ft/perc. Szállásaink közül csak a listvyankaiban és az irkutszkiban van wifi.

Oltások, gyógyszerek

Kötelező oltás nincs az Oroszországba utazóknak. Irkutszkban a legtöbb gyógyszer beszerezhető, de jó ha van nálad fertőtlenítő, láz- és fájdalomcsillapító. A higiéniai körülmények jók, hasmenés nem szokott előfordulni.

Pénz, bank

Oroszország pénzneme a rubel (RUB), ami 4-5 HUF-nak felel meg. A vidéki boltokban csak készpénzzel tudunk fizetni, bankautomaták (Visa-t és MasterCard-ot is elfogadnak) kizárólag Irkutszkban vannak. A teljes ellátásnak köszönhetően költőpénzre nemigen lesz szükséged, csak ha ajándékot, vodkát vásárolsz.

Vízum, biztosítás

A vízumot kinti partnerünk segítségével szerezzük be. Repjegylemondási biztosítás (megkötésével és orvosi igazolással a repjegy árának 80%-át, utasbiztosítással kombinálva pedig 100%-át fedezi) és utasbiztosítás (poggyász, baleset, betegség) nélkül nem tudsz résztvenni a fotótúránkon, ezeket bejáratott biztosítónknál tudod megkötni.

Utazási iroda

A befizetett pénzed biztonságban tudhatod, mert fotótúráinkat partnerünkkel, az Avenida Travel utazási irodával (MKEH eng. szám: U-000538) együttműködve szervezzük. Az utazási szerződést velük kötheted meg, a részvételi díjat hozzájuk fizetheted be, ők gondoskodnak a repülőjegyekről, biztosításokról és útjaink alatt is ők a hátországunk.

GALÉRIA
TÉRKÉP

Bajkal-fototura-2018

VENDÉGKÖNYV

Túratársaink írták

Fésüs Virág

Két fotótúrán vettem részt a Kincseskamera szervezésében. Már az indiai túra felülmúlta minden elvárásomat. Csodás helyszínek, (meg kell említenem a legpazarabb tetőterasszal rendelkező szállásokat) pontos szervezés, mindig a megfelelő minőségű és mennyiségű információ, különleges és autentikus programok, jó időzítés, hogy “ne bukjuk a fényeket”, mindezt úgy szervezve, hogy a csoport tagjai semmit nem éreztek kötelezőnek vagy feleslegesnek. Biztosan nem vagyunk egyformák, de akinek egy úton a fotózás a célja, annak meleg szívvel ajánlom Zoli túráit: nagy rutinnal tervezi meg őket, tökéletesen otthonosan mozog a tőlünk távoli kultúrákban és zökkenőmentesen kezeli a váratlan helyzeteket. Amikor felmerült a Bajkál túra terve, kétségem sem volt, hogy vele tartok.

A Bajkál látványban, élményekben páratlannak bizonyult és csak fokozta a fokozhatatlant, hogy az útra nagyon jó társaság jött össze. A szervezés ismét hibátlan, a csapatunk szerencsés volt, a Bajkál emberei a legszerethetőbbek, az érzést a végtelen jégen pedig még a képek sem tudják visszaadni. Egyszóval: PERFEKT. Aki teheti, legalább egy útra tartson a Kincseskamerával (a többi majd úgyis követi azt). Ezúton is köszönet Zolinak, Svetlananak, útitársaimnak és az univerzumnak, hogy ilyen csodás élményekben lehet részünk. 

Fésüs Virágvagabond
Papp Mari

A Bajkál, egy csoda!  Túl azon, hogy hatalmas, hogy mély, hogy viágörökség, egy olyan hely ami fogva tart, nem feledhető. Minden arca gyönyörű. Mintha nem is ezen a világon lépkedtünk volna a hol havas, hol természetrajzolta jégpáncélon. Csak néha morgott kicsit, csak hogy tudassa vendégek vagyunk a birodalmában. Nagyon jó házigazda volt. Az álmunkat is vigyázta, mikor sátoroztunk rajta. Igaz, sámáni segítségünk is volt. Összességében egy igazi kincs(eskamerás) út. Mindezt tetézte az az emberi odafigyelés, önzetlenség és tisztaság, ami rendre felbukkan ezeken az utakon. Ami nélkül minden szépség csupán esztétikai fogalom.

Papp Maricégvezető
dr. Mikus Gábor, Pampa

Van egy fantasztikus, bizsergető, várokozással teli, izgatott érzés, ami a szerencsés embert először a húszas éveiben fogja el, amikor valami ismeretlen dologba vág vagy egy addig számára járatlan helyre indul. Huszonöt év múltával ezt újra átélhettem, hiszen Szibéria jégvilágába, a Bajkálra indultunk.

A tíz napi jégen kalandozás, városi ember lévén, olyan élményeket adott számomra, amelyek kitörölhetetlenül velem maradnak:
a másfél méteres, hihetetlen rajzolatú repedésekkel átszőtt, szikrázó jégen tett gyalogtúra, a rianások messze visszhangzó zajai miatt félig ébren töltött éjszaka a tó közepén felállított sátorban, a helyiekkel elköltött vacsorák, vagy a napközbeni “törődést” és hideget egyszerre feledtető közös orosz szauna.

dr. Mikus Gábor, Pampawannabe remete
Császár Móni

Életemben először léptem orosz földre és egészen Irkutszkig repített bennüneket az Aeroflot. Sveta, a helyi vezetőnk már a reptéren megnyerte az egész csapatot kedvességével. Az ő lénye, figyelmessége, talpraesettsége szinte védőburkot vont a néhol igencsak nomád utunk köré.

Nomád volt az utunk, de a szó jó értelmében. Kiléptem többször a komfort zónámból, amit aztán elképesztő jó érzés követett. Jól felfűtött bányjában magunkba szívni a forróságot, aztán kirohanni a hóba és meghempergőzni benne, 1642 m mély víztömeggel alattunk a Bajkál-tó közepén sátrazni, feküdni a jégen és érezni, ahogy sugárzik a mélységből a hideg és átjárja az ember testét, mind-mind olyan élmény, amit soha nem felejtek és még az unokáimnak is mesélni fogom.

Számtalan olyan pillanatot tudnék felidézni az útról ami egészen filmszerű képként égett belém: döbbenetes tájakon napfelkeltét fotózni döbbenetes fényekben, vodkát szürcsölni a Bajkál jegéből, tőzegáfonyát szemezgetni hozzá, az UAZ-ból bömbölő orosz rapra táncolni a szabad ég alatt, esténként orosz dalokat hallgatni Sveta gitáros előadásában, sárkányt eregetni a semmi közepén, hőforrásban csücsülni usánkában, vodkával a kézben, miközben előttünk a Bajkál-tó, motoros szánnal repeszteni a jég hátán a ragyogó napsütésben.

A sofőrjeink és a helyiek, akikkel összesodort bennüket az út, méltón képviselték hazájukat, öröm volt velük találkozni. Az időjárás meg nem is lehetett volna jobb, az út elején kapott sámáni áldás, úgy látszik, működött :) Az út egyszeri és megismételhetetlen volt, hálás vagyok érte Zolinak.

Császár Móninyelvtanár
Kőrös Edit

Több mint egy hete szállt le a gépünk Budapesten, de meg nem érkeztem meg… Jég, hó, sziklák, hegyek, óriás égbolt. Csodás napfelkelték, naplementék, hihetetlen csönd. A másfél méter vastag jég semmihez sem hasonlítható brummogása. Gyönyörű faházak, kék ablakok, elképesztő utak, az esti bányják, finom ételek. Mindehhez egy remek csapat, kiváló szervezés, és a vendéglátóink önfeláldozó szeretetteljes gondoskodása. Félve indultam útnak, de minden félelmem alaptalannak bizonyult. Őrültségnek tűnt márciusban Szibériába menni, de most rögtön visszamennék. Köszönöm.

Kőrös Editkertészke
Gecse Vali

Már akkor tudtam, ide el kell jutnom, mikor megláttam az első fotókat a Bajkálról. És hazaérve, ahogy telnek a napok, egyre jobban érzem, nekem ott kellett lennem.

Ezerrel léptem ki a komfortzónámból, bírva a hideget, a szelet, a fagyos éjszakai sátrazást a méter mélyen befagyott jégen, alattunk több száz méter vízzel, hallgatva a jég dübörgését. Csodáltam a tájat “busz”tetőn utazva, mint Tibetben, persze titokban izgultunk, hogy bírja-e UAZ-unkat a télvégi jég. Hajtottunk kutyaszánt, elmerültem a szibériai erdő csöndjében, bámultuk a fekete jég mélységét, számoltuk megszámlálhatatlan jégbuborékait, kipróbáltuk a speckó bajkáli korizást, húztuk magunk mögött szánkónkat a végtelenbe, estünk-keltünk, és persze sokat nevettünk, iszogattuk a forró, tajgai teát, a testet melengető vodkát.

Felemelő érzés, hogy megadatott nekem, hogy részese lehettem ennek a részben kalandnak, részben fotótúrának, és büszke vagyok, hogy minden zokszó nélkül, végigcsináltam, végigcsináltuk a többiekkel együtt.

Gecse Valiörök gyerek
Mészáros András

A Bajkál méreteit megtapasztalva és a természet szépségét látva, az út során többször éreztem úgy, hogy csak porszemek vagyunk ezen a földön. Egy percig se bántam, hogy “csak” analóg fényképezőgépet vittem magammal, mert sokszor az exponálás helyett inkább csak gyönyörködtem, és az volt az érzésem, hogy nincs az a fénykép, ami visszaadná a látottakat az otthon maradottaknak.

Szuper társaság jött össze, a pálinkáknak is köszönhetően hamar egy hullámhosszra kerültünk. A közös “bányászás”, szaunázásaink csúcspontja Nyikoláj szeánsza volt – házigazdánként személyesen, katonás rendben egyenként csutakolt le bennünket. Vezetőnk, Sveta és segítője, Kolja (Kajla) szívüket-lelküket kitették értünk az út során, sofőrjeink pedig bebizonyították, hogy a profizmus és a lazaság igenis megférnek egymás mellett, UAZ-unkban a jégen is 100 százalékban biztonságban éreztem magam. A szokatlanul enyhe időért (-10C +10 fok) rendkívül változatos időjárással kárpótolt minket a természet: tiszta és havas jég, napsütés, hóesés, köd, csillagos égbolt.

Ha lenne bakancslistám (nincs), akkor ezzel a túrával a lékhorgászást és a Transzszibériai vasúton hálókocsikázást kipipálhatnám. Mindenkinek nagyon hálás vagyok, akinek bármi része volt abban, hogy ez az út megtörténhetett, és hogy én is részese lehettem.

Mészáros Andrása Transzszibériai vasút réme
AJÁNLÓ

Filmek

Visszatérés
Visszatérés (Vozvrashcheniye)

Az Arany Oroszán díjas alkotás a kortárs orosz film csúcsteljesítménye, egyszerre megrázó és mitikus utazás, szépen fényképezett töprengés az apa-fiú kapcsolatról, a hatalomról, a szabadságról, a felnövésről, az életről és a halálról.
Az első filmes rendező, Andrej Zvyagintsev vállaltan artisztikus beállításai és filmjének szimbolikája egyértelműen az orosz film Tarkovszkij-féle nagy hagyományához kapcsolják, ám az emberi viszonyok a korai Hemingway novelláira emlékeztetően szikár és kíméletlenül pontos ábrázolása nagyon is frissé és egyénivé teszik a hangját. Az apai hatalommal megbirkózni igyekvő két gyerekszínész fájdalmasan komoly teljesítménye pedig igazi katartikus élménnyé emeli a filmet. A szigorúan komponált történet mindvégig megőrzi titkait, és a rejtély terhét úgy adja át a nézőknek, hogy az már igazi misztériummá nemesedik. Hiába tudjuk, hogy nem lehet felfejteni a múltat: mégis újra és újra kénytelenek vagyunk eltöprengeni azon, hogy mi is történt valójában.

Könyvek

Jégkockák Isten whiskyjében
Szabó Zoltán: Jégkockák Isten whiskyjébe

Az eddig csak kiállításokon látható, a Föld legeredetibb taváról készült fotográfiák hazavihetők. Szabó Zoltán fotográfus – a Sajtófotó és a Találkozás a természettel pályázaton is az Év kollekciója díjat kapott – képei méltó szövegkörnyezetbe kerültek: a Bajkál-tó ősi és gyönyörű burját és tunguz legendáit, meséit, messzi népek utazóinak és tudósainak útijegyzeteit “mesélik”. Különös játékukkal kép és szöveg minden alkalommal újra-alkotják egymást, mindig másképp. Hogy miért, és hogyan van így, ki tudja? A Jégkockák Isten whiskyjébe című Bajkál-képeskönyv éppen ezért a legtitokzatosabb és legszórakoztatóbb játékszer elvágyó délutánjainkra.

LÉGY TE IS AZ ÚTITÁRSUNK!

Három érv, hogy velünk tarts

PROFIK KÖZÖTT

Túravezetőd és szakmai segítőd Szabó Zoltán Kelet-járó fotóművész és tapasztalt utazó, aki harminc éve otthonosan mozog Ázsia kultúráiban. A témában díjnyertes könyveket jelentett meg, sajtófotó-díjas munkáit félszáz egyéni kiállításon mutatta be, illetve magazinok rendszeresen publikálják.

VALÓDI FOTÓTÚRA

Mesés képeket ígérünk! A túrákat kifejezetten fotótémákra állítottuk össze, úgy hogy a legjobb időben és fényekre érkezzünk. Az utazást követően képfeldolgozást segítő műhelygyakorlatot tartunk, az út során pedig igényeidhez és technikai szintedhez mérten kaphatsz szakmai segítséget.

UTAZÁSI IRODA

A befizetett pénzed biztonságban tudhatod, mert fotótúráinkat partnerünkkel, az Avenida Travel utazási irodával együttműködve szervezzük. Az utazási szerződést velük kötheted meg, a részvételi díjat hozzájuk fizetheted be és a repülőjegyekről, biztosításokról is ők gondoskodnak.

Otthon a világot ismered meg, utazva önmagadat; mert otthon a súly magadra esik, az úton a világra, s mindig az marad ismeretlen, ahová nézel.   Hamvas Béla